Anak-anak biasanya akan berbohong untuk menutup kesalahan, keluar dari sesuatu masalah, nak elak rasa malu atau melindungi orang lain. Kita sebagai ibu bapa mahupun penjaga tidak dapat melindungi mereka jika kita sendiri tak tahu apa sebenarnya yang terjadi sehingga mendorong mereka untuk bercakap bohong.

IKLAN

Anak-anak juga pasti tidak akan dapat belajar dari kesilapannya jika mereka tidak dapat mendapat bimbingan mahupun nasihat sewajarnya daripada orang dewasa. Berikut tip yang boleh dipraktikkan ketika berhadapan dengan situasi ini.

INGAT, JANGAN BERLETER

Apabila anda mendapati anak dah mula pandai berbohong, ingat, berleter tak akan membantu. Lebih-lebih lagi kalau cara anda memang begitu setiap kali memarahinya. Si anak mungkin dah tak mahu mendengarnya dan tetap tidak akan berubah. Maka, sebagai ibu bapa cara yang sebaiknya anda buat ialah dengan mengenal pasti apa yang anda lihat dan apa yang dibimbangkan.

Bila Anak Dah Mula Pandai BERBOHONG, Ini Yang Sepatutnya Ibu Bapa Lakukan

JANGAN BERI ANCAMAN UNTUK MENGHUKUM

Kajian menunjukkan anak-anak yang diancam untuk dihukum kerana bercakap bohong lebih cenderung untuk melakukan perkara yang sama pada masa depan. Sebenarnya mereka sedang belajar adakah mereka boleh percaya atau tidak dengan ancaman itu.

BERI SEMANGAT DEMI KEBAIKAN

IKLAN

Kejujuran adalah sesuatu yang perlu dipupuk. Salah satu perkara penting yang boleh anda lakukan untuk mewujudkannya ialah memberi semangat kepadanya untuk menjadi seorang yang kuat dan berani untuk bercakap benar. Jangan diruntuhkan lagi semangat itu saat anak-anak melakukan kesalahan.

Bila Anak Dah Mula Pandai BERBOHONG, Ini Yang Sepatutnya Ibu Bapa Lakukan

PESANAN YANG RINGKAS SAJA

IKLAN

Tetap memfokuskan dan memberi perhatian terhadap tingkah lakunya. Katakan kepada anak bahawa anda mahu mendengar apa yang terjadi sehingga mendorong dirinya sampai bercakap bohong. Jadilah seorang yang spesifik dan direct. Ingat, jangan berleter terlalu lama kerana cara ini sememangnya tidak berkesan.

LEBIH SPESIFIK

Ketika anda bercakap dengan anak, spesifikkan apa yang anda lihat dan apakah masalah utamanya. Bercakap dengan tenang dengan permasalahan yang sudah jelas bukan perkara-perkara yang tidak ada kaitan. Katakan padanya kesan-kesan yang akan berlaku terhadap perkara yang dilakukan.

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI