INTAN SARAFINA

Januari lalu pastinya menjadi antara memori terindah buat Intan Sarafina apabila dia akhirnya memutuskan untuk ‘berhijrah’. Berbekalkan niat untuk berubah ke arah kebaikan, selebriti cantik ini yakin akan takdir Allah dan mengambil segala apa yang berlaku ke atas dirinya baru-baru ini sebagai iktibar dalam menjadi hamba yang lebih baik. Alhamdulillah!

Meskipun tidak mengumumkan secara rasmi penampilan baharu tersebut kepada peminat, Intan ketika dihubungi Nona bagaimana pun mengesahkan dia kini sudah berhijab sepenuhnya. Mesra menyambut panggilan penulis, Intan dalam nada rendah diri berharap agar peminat mendoakan perubahan dirinya untuk terus kekal istiqamah.

IKLAN

Mengulas tatkala hatinya ‘dijentik’ untuk berhijab, Intan atau nama penuhnya Ungku Intan Sarafina Ungku Yahya yang ketika ini sedang berehat daripada sebarang aktiviti seni berkata, “Intan terdetik memakai hijab selepas pulang dari hospital. Mungkin ramai yang belum tahu, baru-baru ni Intan mengalami kecederaan di bahagian kaki. Di mana tulang kelima Intan retak selepas terjatuh masa jogging di kawasan rumah.

Jujurnya, Intan rasa sangat bersyukur dan rasa macam it’s a blessing juga atas apa yang jadi. Jadi sejak dari insiden tu, Intan terus tekad nak berubah.”

Tambahnya lagi, kecederaan kaki yang dialami agak teruk sehingga terpaksa menjalani pembedahan. Lebih menyakitkan, kecederaan berkenaan turut mengehadkan pergerakan Intan. Bahkan sukan jogging dan bersenam yang menjadi minat Intan sebelum ini juga ‘ditunda’ buat masa ini.

I can’t really walk pun. Intan kena pakai crutches and walking boots at the moment. Kaki Intan kena masuk metal cap and screw to fix it. Sebab itu proses hendak sembuh pun ambil masa. Memang kena rehat dulu. InshaAllah, dalam tiga bulan lagi baru completely heal. Masa tu baru boleh run balik. Tengok how fast recovery nanti. Setakat ni Intan cuma buat workout yang light je di rumah.”

Terang pelantun lagu ‘Duhai Malam’ ini, keputusan untuk berhijab dibuat atas kerelaan dirinya sendiri dan bukan kerana paksaan segelintir pihak. Tentunya, individu paling bahagia melihat perubahan Intan ialah suami tercinta, Iskandar Ezzahuddin.

IKLAN

“Suami agak terperanjat pada mulanya sebab quite sudden kan. Tapi lepas tu, dia tak halang dan terima baik semua ni. Intan ada terfikir nak pakai tudung before this tapi masih belum bersedia masa tu. Kali ni, Intan dah bulat hati nak pakai. Alhamdulillah, tanpa sesiapa paksa pun,” ujar jelitawan ini yang mengakui gemar memakai tudung jenis selendang.

Sejak menceburi bidang seni hingga sekarang, tidak dinafikan Intan Sarafina seorang selebriti yang pandai menjaga penampilan. Susuk tubuhnya dari zaman anak dara sampai sekarang, maintain langsing! Kalau orang tak kenal, mesti ramai yang sangka dia anak dara.

Bercerita ‘rahsia’ tubuh ramping yang diamalkan Intan, bekas pramugari yang juga ibu tiga anak lelaki ini mendedahkan rutin kegemarannya untuk kekal sihat. “Selepas kelahiran anak ketiga, Intan cuba mengamalkan gaya hidup sihat. Intan nak sihat dengan cara bersukan secara aktif. Antara sukan yang Intan sangat suka buat ialah running, HIIT workout dan indoor cycling.”

IKLAN

Bagi yang mengikuti perkembangan Intan di IG, mesti tahu betapa dia minat dengan sukan. Memang kuat stamina Intan! Diaju penjagaan kecantikan pula, bekas peserta Gegarvaganza 2016 ini tanpa berselindung memberitahu, “Intan tak ada amalkan petua tradisi pun. Tapi mungkin Intan rasa dengan workout, amalkan minum air secukupnya dan good skin care will help untuk menjadikan kulit lebih cantik dan tegang.”

Bakal meniti usia 40 tahun, Intan sememangnya cantik dalam kelas tersendiri. Sebelum bergelar anak seni, Intan dilaporkan pernah berkhidmat sebagai pramugari di syarikat penerbangan AirAsia pada awal tahun 2004/2005.

Sementara itu, ditanya adakah dia mungkin akan menceburi bidang perniagaan suatu hari nanti, Intan bagaimana pun tidak menolak perancangan tersebut. “Ada, mungkin dalam bisnes berkaitan pakaian. Tapi masih belum ada kesempatan untuk berfikir secara serius. InshaAllah, kalau ada peluang nanti.”

Intan mendirikan rumah tangga dengan Iskandar Ezzahuddin pada tahun 2008 dan hasil perkongsian hidup mereka dikurniakan tiga orang anak lelaki iaitu Megat Evan Raez, 11 tahun, Megat Israfel Raez, 9 tahun dan Megat Noah, 6 tahun.

 

 

Kredit foto: Instagram Intan Sarafina