Cantiknya Anak Dara AZURA KARIM Ni, Bijak Pula Tu!

55

Cantik dan bijak itulah aset utama yang dimiliki oleh si cantik manis Sarah Amanda Sahrudin anak keempat kepada bekas penyampai berita tersohor era 90-an, Azura Karim. Sarah Amanda yang mesra dipanggil Yaya tular sekelip mata kerana meraih kecemerlangan dalam pengajiannya di University of The West of England (UWE), Brisbol, United Kingdom sehingga menjadi bualan netizen.

Dua tahun bertungkus lumus dalam akademik akhirnya Yaya berjaya menamatkan pengajiannya pada 17 Julai lalu dan memperoleh kepujian dalam Bacelor Perakaunan & Kewangan. Rata-rata memuji gadis berusia 21 tahun ini sehingga diberi jolokan beauty with brains. Pastinya, ibu dan bapalah yang menjadi tulang belakang di sebalik kejayaan Yaya.

“Tanpa doa dan sokongan mereka saya takkan berjaya. Sepanjang pengajian ingatan saya terhadap ibu ayah tak pernah luput walau sesaat. Merekalah pembakar semangat saya terutama ketika menghadapi detik-detik sukar ketika berseorangan di luar negara.

Kejayaan hanya diperoleh dengan usaha diiringi doa dan solat,” kongsi Yaya seorang anak muda yang rajin berusaha, peramah dan penyayang.

IBU WONDER WOMAN SEBENAR

“Kalau nak disenaraikan setiap pengorbanan ibu dari segi masa, wang dan kesihatannya terhadap anak-anak memang tak ternilai. Ibu dah buat yang terbaik dan lebih dari cukup. Ibu sentiasa dahulukan anak-anak berbanding dirinya sendiri.

Sebab itulah saya berusaha bersungguh-sungguh, kejayaan saya tak setanding dengan pengorbanan ibu selama ini. Ibu selalu ingatkan saya sentiasa kuat walau apa jua dugaan yang datang. Saya dididik untuk berfikir di luar kotak. Kata ibu, ‘the sky is the limit’ and not just to make my parents proud but to make myself proud too and to prove myself that I can actually do the things that I thought I couldn’t.

Pesan ibu, jangan lupa asal usul dan jaga solat sentiasa menjadi pegangan saya. Semua rezeki datang daripada Allah SWT. Kita cuma merancang tapi Dia menentukan.

Antara superpower ibu ialah kemampuannya menguruskan kerjaya dan keluarga. Penat macam mana pun ibu tak pernah tunjuk depan anak-anak. Setiap kali balik kerja ibu sentiasa buat kami sekeluarga gembira. She is the real definition of wonder woman! Wanita inspirasi, cekal dan berdikari.

WARISI KEJELITAAN IBU

“Ramai yang kata saya beruntung kerana bergelar anak kepada selebriti popular. Sejujurnya saya tak pernah pun ‘berlagak’ dengan status ibu sebagai public figure sebaliknya bangga bergelar anak kepada seorang wanita hebat. I could never be as beautiful and as strong as my mom. She really is a superwoman! 

Sejujurnya ibu memiliki kecantikan asli dan tak suka bersolek tebal-tebal. Ibu lebih gemar berbelanja untuk produk-produk penjagaan kulit yang bagus dan berkualiti.

Petua mudah ibu sentiasa fikir hal-hal yang positif. Jangan terlalu stres nanti cepat nampak tua,” ungkap Yaya yang telah ‘dilamar’ sebagai Audit Associate di firma audit antarabangsa KPMG Malaysia sekembalinya ke tanahair Julai lalu.

Yaya juga berhasrat untuk bekerja sambil belajar bagi memperoleh sijil Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun (ACCA). Semoga segalanya dipermudahkan buat Yaya.

 

Kredit Foto: _sarahamanda

 

 

Jangan Lupa Komen