Terlupa padamkan api dapur kemudian terus masuk tidur, terlupa padamkan suis seterika bila dah keluar rumah dan terlupa dah kunci kereta atau belum bila masuk shopping complex dah macam biasa berlaku kepada siapa sahaja.

IKLAN

Sekurang-kurangnya sekali seumur hidup mesti pernah mengalami situasi begini. Diana Amir juga baru mengalami situasi ini yang mengakibatkan rumahnya hampir terbakar. Diana Amir telah melalui detik cemas bila terlupa nak padamkan api dapur ketika panaskan sup ayam di dapurnya.

Kongsi Diana Amir di laman media sosialnya, “So what happened was I almost burn down the house last night. Saya nak panaskan sup ayam, and supposedly kena padam api lah kan sebelum naik tidur.

My big mistake, I macam “takpe biarkan sekejap panas”, tapi keluar je dari dapur I terus lupa I tengah panaskan lauk. I tutup semua lampu macam biasa, angkat Khadija yang dah tidur naik atas and put her to bed. Then I terus tidur juga.

I terbangun sebab terdengar Khadija buat bunyi. I’ve been a light sleeper since ada baby. So ada bunyi sikit memang I bangun. Pastu I bau something. Mamai-mamai so I macam pelik siapa yang buat bbq. Kejutkan Habib tanya, “awak ada bau pape tak?”. Dia cakap tak.

Then suddenly I teringat pasal sup ayam tu. Terus I lari turun bawah, panggil Habib bagitau dia, asap dah tebal sangat kat bawah. Kat dapur memang dah tak nampak apa. But I tak nampak ada api, asap saja.

Habib yang masuk dapur, then I don’t know what he did. I lari naik atas sebab Khadija dan  Khalid dah terbangun nangis cari I.

IKLAN

I put them back to sleep. I know it was full of smoke downstairs, but theres no visible fire. So, somehow I lega. Kat bilik atas asap mula masuk slow-slow.

I tutup pintu bilik tidur, buka tingkap semua yang ada kat atas. But tak boleh turun bawah sebab sangat-sangat kuat asap dia. Habib is the hero, and I know I can trust him. He releases the smokes by opening all the windows.

IKLAN

This morning bau smoke still kuat. I kena spring clean. Basuh semua benda, semua fabrik, semua pinggan, lap lantai berkali-kali. But above all, I’m grateful, alhamdulillah diberi peluang kedua untuk kami.

There’s a lot of IFs, tapi Allah SWT bagi warning saja. Lain kali penat macam mana pun check habis-habis semua benda sebelum tidur, make sure everything is safe.

I’m thankful Allah kept my family safe this time. It can never happen again. I promise, insyaallah I akan selalu alert benda-benda camni. And I hope by sharing this, whoever reading this will make it a life lesson.

In a second we can lose everything for something so simple. Tutup api. Nak masak tunggu sampai abis. I mean ya we don’t have that luxury to always stay in the kitchen and watch our cooking like a hawk because there’s so many other things to do. But, don’t let that “excuse” get in away of safety,” kongsi Diana Amir.