Nilai kekayaan Elon Musk terus merosot seminggu selepas dia kehilangan tempat sebagai orang terkaya di dunia. Kekayaannya merosot AS$7.7 bilion selepas saham Tesla Inc. mengalami kerugian harian paling teruk sejak Oktober.

IKLAN

Hilang Gelaran Orang Terkaya Di Dunia, Nilai Kekayaan ELON MUSK Terus Merosot

Penjualan saham itu menambah kesengsaraan Musk, yang kehilangan statusnya sebagai orang terkaya di dunia kepada hartawan Bernard Arnault pada 13 Disember lalu.

Nama Bernard Arnault mungkin kurang dikenali, namun sebenarnya pemilik rangkaian barangan mewah terkemuka dunia, LVMH menjadi pesaing hebat bilionair lain.

Hilang Gelaran Orang Terkaya Di Dunia, Nilai Kekayaan ELON MUSK Terus Merosot
Bernard Arnault

Beliau adalah individu kelima pernah menduduki tempat teratas dalam Indeks Kekayaan Bloomberg sejak diperkenalkan 2012. Arnault sebaris dengan taikun Mexico, Carlos Slim; Pengasas Bersama Microsoft, Bill Gates; Pengasas Amazon, Jeff Bezos serta pemilik Tesla, Elon Musk.

Indeks Kekayaan Bloomberg pada Selasa minggu lalu, mendedahkan kali pertama Arnault berusia 73 tahun itu mendahului senarai orang terkaya dengan nilai kekayaan AS$170.8 bilion (RM752.8 bilion) sekali gus merampas kedudukan Musk, buat seketika.

Hilang Gelaran Orang Terkaya Di Dunia, Nilai Kekayaan ELON MUSK Terus Merosot

IKLAN

Kerugian Musk sepanjang tahun ini kini berjumlah AS$122.6 bilion, melebihi jumlah yang diperolehnya pada 2021 apabila kekayaannya melambung tinggi menjadi antara yang terbesar dalam sejarah.

Nilai bersih ketua pegawai eksekutif Tesla itu kini berjumlah AS$147.7 bilion, terendah dalam tempoh lebih dua tahun, menurut Indeks Billionaires Bloomberg.

IKLAN

Kekayaan Musk terutamanya terdiri daripada saham Tesla. Saham pengeluar kereta itu menimbulkan risiko tertentu untuk Musk yang memanfaatkan lebih banyak kedudukannya untuk membiayai pemerolehan Twitternya pada Oktober.

Pemegang saham Tesla telah menyatakan kebimbangan yang semakin meningkat mengenai keasyikan Musk dengan Twitter, di mana beliau cuba untuk memimpin melalui pemulihan yang tidak kemas dan terbuka.

Dia menyiarkan tinjauan pendapat di Twitter meminta pengguna mengundi sama ada dia perlu meletakkan jawatan sebagai ketua platform sosial itu dan hampir 58 peratus daripada 17.5 juta responden berkata itu adalah yang terbaik. – AGENSI

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI