Sebenarnya nak cantik tak susah pun, pokok pangkal nya rajin kan? Kalau rajin yang tak cantik pun boleh jadi cantik. Kalau susah sangat nak cari bahan untuk cantik, guna bahan dalam dapur jer pun. Apa benda nya, oh….kunyit. Betul ke kunyit boleh bantu pelbagai masalah?

Kunyit merupakan tumbuhan yang telah digunakan sejak dahulu untuk menjaga kecantikan kulit menggantikan saffron yang terlalu mahal harganya. Kunyit kaya dengan Vitamin C dan mengandungi bahan antiseptik terbaik untuk mencegah radang kulit akibat jerawat dan luka. Selain itu, kunyit juga berfungsi untuk memulihkan kerosakan kulit akibat terdedah terlalu lama di bawah sinar cahaya matahari.

IKLAN

Ingat Kan Kunyit Sedap Buat Masak Lemak Jer Rupanya Boleh Buang Jerawat

Khasiat kunyit yang terbaik apabila mampu mencerahkan kembali kulit yang telah lama kusam. Justeru, manfaat yang pelbagai terdapat di dalam kunyit ini telah membuatkan saintis kecantikan Barat mula meneroka kepelbagaian fungsi kunyit yang terbaik untuk merawat kecantikan.

Membasmi Jerawat

Kunyit boleh menyingkirkan jerawat kerana mengandungi sejenis bahan yang dipanggil curcumin. Curcumin ini adalah bahan yang memberi warna kuning kepada kunyit dan memiliki sifar antiseptik dan antibakteria. Kedua-dua sifat ini dapat membantu membasmi kuman dan bakteria yang menjadi punca timbulnya jerawat pada kulit. Sumber curcumin ini juga dapat mencegah pertumbuhan jerawat yang baru di atas permukaan kulit wajah.

Elak Kulit Berminyak

Kulit berminyak membuat debu dan kotoran terperangkap lebih banyak sehingga bakteria penyebab jerawat. Anda boleh menghindar masalah kulit berminyak dengan rajin membersihkan kulit. Membersihkan kulit wajah dengan air sahaja tidak memadai malah lebih efektif jika menambahkan kunyit. Kunyit dapat mengawal lebihan pengeluaran minyak dan sebum pori-pori kulit wajah. Kunyit mengandungi minyak volatile yang berfungsi sebagai antiradang yang berupaya mencegah tumbuhnya jerawat yang tidak diingini.

Ingat Kan Kunyit Sedap Buat Masak Lemak Jer Rupanya Boleh Buang Jerawat

Menghapuskan kedut

IKLAN

Kandungan antioksidan yang terdapat dalam kunyit dapat memelihara kecantikan kulit wajah. Kandungan nutrisi dalam kunyit juga bermanfaat untuk membantu mengelakkan kulit cepat matang, memperlambat proses penuaan kulit dan menghapuskan kedut dan melembutkan kulit. Hanya dengan cara membuat masker wajah dengan mencampurkan kunyit yang sudah diparut dengan parutan timun. Gunakan dua minggu sekali untuk hasil yang maksimum.

Mengatasi pigmentasi

Kunyit kaya dengan antioksida yang penting untuk mengembalikan keadaan kulit agar kembali normal. Malah kesan antiradang dan antiseptik dalam kunyit boleh membantu mengatasi masalah pigmentasi pada kulit serta menyejukkan kulit yang terbakar kerana sering terdedah kepada sinar matahari yang berbahaya.

Ingat Kan Kunyit Sedap Buat Masak Lemak Jer Rupanya Boleh Buang Jerawat

IKLAN

Menghaluskan kulit tumit

Sebagai wanita yang prihatin dengan kecantikan, masalah kulit bawah tumit merekah memang sangat mengganggu. Namun, tiada siapa menyangka bahawa kulit mampu untuk melembutkan kulit yang telah berkerak itu. caranya, campurkan kunyit serbuk dengan minyak kelapa dan sapu di bahagian tumit kaki yang merekah tadi. Picit dengan lembut bahagian kulit tersebut agar adunan tadi meresap di bahagian kulit kasar. Biarkan selama 10 minit dan bilas dengan air yang bersih.

Menyingkirkan sel kulit mati

Akibat terlalu banyak sel-sel kulit mati di permukaan kulit wajah menyebabkan kulit menjadi kusam dan tidak bermaya. Sel-sel kulit mati ini perlu disingkirkan agar membenarkan sel kulit baharu tumbuh. Kunyit sangat bermanfaat untuk melakukan proses eksfoliasi kerana kandungan dan tekstur kunyit boleh mengelupaskan sel kulit mati secara lembut dan natural tanpa menyebabkan iritasi. Skrub yang berasaskan kunyit adalah solusi terbaik untuk menyelesaikan masalah sel kulit mati yang bertompok ini.

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI