Peranan jentera barisan hadapan khususnya para petugas kesihatan sangat penting dalam mengawal penularan pandemik COVID-19 biarpun golongan inilah paling terdedah kepada risiko jangkitan.

Tanpa mereka pasti kita akan berhadapan dengan saat paling getir dalam menangani wabak berbahaya ini. Lebih-lebih lagi, negara kita kini sekali lagi terpaksa berhadapan dengan gelombang COVID-19 yang ketiga.

IKLAN

KISAH PERIBADI YANG TERSENDIRI
Di sebalik komitmen yang ditunjukkan oleh para petugas barisan hadapan, mereka juga sama seperti insan-insan lain. Punya keluarga serta kisah peribadi yang tersendiri. Pun begitu, komitmen terhadap masyarakat dan negara tetap perlu diutamakan.

Dr Amanda Elli antara petugas barisan hadapan yang bekerja tanpa kenal erti lelah. Berusia 28 tahun, Dr Amanda kini bertugas di Unit COVID salah sebuah pejabat kesihatan daerah. Terdahulu, graduan dari National University of Ireland, Galway ini pernah ditugaskan di jabatan Kecemasan dan Trauma salah sebuah hospital kerajaan.

Senyuman tidak pernah lekang di bibir doktor cantik kelahiran Kuala Lumpur ini. Sentiasa komited, berfikiran positif dan ceria itulah yang diamalkan Dr Amanda sepanjang bertugas. Namun, di sebalik keceriaan itu tersimpan satu kisah di mana Dr Amanda dan suami terpaksa berjauhan selama 7 bulan sejak Februari lalu demi tugas.

TERPAKSA BERPISAH
Pasangan ini bertemu jodoh di aplikasi media sosial iaitu Tinder. Walaupun pada mulanya Dr Amanda kurang percaya dengan ‘cinta online’ namun inilah yang dikatakan takdir.

“Saya bergelar isteri kepada M. Syaiful Hisam pada Februari lalu. Namun, detik indah sebagai pengantin baru hanya dikecapi sementara kerana tiga hari selepas itu saya terpaksa ‘melepaskan’ suami yang perlu meneruskan tugasnya sebagai Drilling Engineer Specialist di offshore.

Walaupun lama terpisah, suami tetap positif dan sentiasa memberi kata-kata semangat. Bohonglah kalau kata tak sedih. Kami sentiasa berusaha untuk berhubung walau dalam apa jua cara seperti melalui Facetime dan video call. Kadang-kadang bila internet connection terganggu terasa seperti bercakap dengan dinding pun ada. So mental kena kuatlah.

Sepanjang ketiadaan suami, saya tinggal bersama keluarga. Tak dapat bayangkan kalau keluarga saya pun jauh. Syukurlah keluarga sentiasa ada bersama saya. Ibu bapa saya pun masih manjakan saya seperti anak kecil walaupun saya dah berkahwin.

KEMBALI BERTEMU
7 bulan berlalu akhirnya suami memaklumkan dia akan pulang ke tanahair. Ketika itu suami berada di Arab Saudi. Tak dapat bayangkan bagaimana perasaan saya ketika itu. Ternyata ia bukanlah satu jangka masa yang singkat. Hanya mereka yang benar-benar kental terutama dari segi mental akan berjaya melaluinya detik sukar ini.

IKLAN

Covid Separated Us For Almost A Year. During our wedding reception, they recorded my husband putting on a gold bracelet on my hand ( dowry ). Who would have thought that I would end up doing the same thing hehe ; ~ I wore him a “Quarantin Bracelet” instead. Syukur Alhamdulillah, after all those sleepless nights, Mr S is finally safe at home . @syaifulhisam This mini sacrifice of ours pales in comparison to all of the other broken hearts where Covid has completely taken their Loved Ones. Without the chance to say goodbye, to be by their side, & to say their last words. Our prayers are for them ( Quarantine Period : 18/9/2020 to 1/10/2020 ) #doctor #doktor #dr #medicine #medic #medical #doctors #doc #doctorwho #doctorsofinstagram #healthcareworkers #medicalstudents #covid19 #covid_19 #covid #covidmalaysia #stayhome #staysafe #frontliner #kl #kualalumpur #dudukdirumah #malaysian #malaysia #kitajagakita #stayathome #hospital #klinik #malaysiaprihatin

A post shared by Dr Amanda Elli l Dr (@dr_princessamandaelli) on

Sejujurnya, bila suami memaklumkan yang dia akan pulang saya merasa sangat gembira sampai tak tidur malam. Setiap hari yang berlalu saya akan catat dalam diari. Saya kumpul sikit-sikit duit simpanan dengan niat dapat membelikan hadiah sebagai kejutan buat suami.

Pada mulanya saya merasa agak kekok juga dan tidak tahu bagaimana hendak bersemuka dengan suami. Maklumlah dah lama kami tak bertemu. Walaupun rasa gembira tetapi bercampur sayu kerana saya dapat merasakan pertemuan ini hanyalah sementara. Walau bagaimana pun, saya bersyukur kerana suami bebas daripada COVID-19.

JAGA SUAMI DALAM TEMPOH KUARANTIN
Suami menjalani tempoh kuarantin bermula pada 18 September 2020 sehingga 1 Oktober 2020. Sepanjang suami ditempatkan di pusat kuarantin, saya adalah antara doktor yang bertugas. Segala urusan dan layanan yang diberikan adalah sama seperti pesakit-pesakit kuarantin yang lain.

IKLAN

Saya hanya mampu menghantar makanan segera yang diluluskan oleh agensi kerajaan. Minuman dan makanan dalam botol kaca atau tin tidak dibenarkan sama sekali. Jadi saya kirimkan air koko ‘3 in 1’ buat suami.

Apa yang saya belajar dari pengalaman ini ialah erti kesetiaan serta saling mempercayai. Tanpa dua perkara ini sukar untuk sesebuah hubungan itu kekal lama. Sudah lumrah dalam kerjaya kami akan sentiasa berjauhan. Maka kepercayaan dan kesetiaan kami sangat kuat. Semoga ianya kekal sampai bila-bila.

NASIHAT BUAT WANITA
Buat wanita-wanita bergelar frontliner mahupun isteri-isteri yang suaminya seorang frontliner, sentiasalah bersabar dan berfikiran positif. Memikul tanggungjawab sebagai seorang frontliner adalah satu amanah yang tidak harus dipersiakan. Semua yang berlaku pasti ada hikmah yang lebih besar.

Sekiranya kita dalam kesedihan disebabkan pandemik COVID-19, sentiasalah ingat bahawa kita tidak bersendirian. Kita semua sedang menghadapinya bersama-sama. Kita jaga kita.”

Semoga Dr Amanda dan suami terus saling mencintai dan menyayangi antara satu sama lain seterusnya dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah kelak.

Semoga para petugas barisan hadapan kita terus cekal bersama amanah yang tergalas di bahu. Bersama-samalah kita menjaga SOP dan berdoa agar wabak ini segera lenyap dari muka bumi.

Kredit Foto: Instgram @dr_princessamandaelli