Memikul tanggungjawab sebagai isteri besar ganjaran pahalanya. Tetapi setiap apa yang isteri lakukan, akan terpalit kepada maruah suami biarpun sekecil-kecil perbuatan. 5 perkara perlu isteri ambil tahu agar maruah suami terpelihara.

IKLAN

 Melalui perkongsian Ustaz Fawwaz Mat Jan, terdapat satu benda yang mula hilang dalam masyarakat hari ni iaitu pesanan atau nasihat ibu bapa kepada anak-anak perempuan yang ingin bernikah…MENJAGA MARUAH SUAMI.

“Dulu ibu bapa akan mengingatkan anak-anak perempuan supaya bangun lebih awal dari suami dan memastikan sarapan untuk suami disediakan walaupun ringkas. Tempat tidur suami pula tersedia agar suami selesa sebaik pulang ke rumah,”ujarnya.

Malah, Ustaz Fawaaz juga menyenaraikan 5 perkara yang boleh mencalar maruah suami:

  1. Suka menceritakan keburukan suami pada orang lain

Biasalah orang peremouan, apabila berjumpa dengan rakan kadang-kadang secara sedar atau tidak akan menceritakan keburukan isteri suami sehingga menjatuhkan maruah suami. Sekiranya bercerita untuk menyelesaikan masalah tidak mengapa tetapi jika sekadar untuk mengata, akan jatuh hukum berdosa!

Malah, bercerita kepada adik-beradik juga tidak boleh kerana bimbang ia akan mencalar maruah si suami

  1. Isteri tidak menyokong suami

Apa yang suami buat tak mau sokong bahkan bangkang. Contoh mudah, lelaki suka jika diberi sokongan walaupun hanya untuk benda simple. Bila suami bertanya di hadapan tetamu, cubalah memberikan jawapan positif. Jangan malukan suami.

  1. Penampilan diri

Terlalu berhias juga menjatuhkan kehormatan suami. Fesyen yang menonjol dan tidak menutup aurat, suami akan terkesan dengan pandangan orang ramai. Lebih-lebih lagi apabila orang mula berkata-kata. Begitu juga jika isteri terlalu selekeh, badan berbau, tudung berkedut dan lain-lain.

IKLAN
  1. Akhlak

Akhlak kaum wanita boleh mencalarkan maruah suami terutama isteri yang mulut laser. Maruah suami tercalar bila orang perempuan banyak berada di luar rumah. Orang akan mempersoalkan sama ada si isteri sempat atau tidak menguruskan rumahtangga.

  1. Rumah tidak diurus dengan baik

Sampaikan pada anak-anak perempuan, apabila ada tetamu bersihkan atau kemaskan rumah seperti yang sepatutnya. Jangan biarkan kasut berselerak, rumah tak dibersihkan, najis cicak merata-rata, tandas kotor dan macam-macam lagi.

IKLAN

Perkara Yang Menjatuhkan Maruah Suami – Ustaz Fawwaz Mad Jan

Perkara Yang Menjatuhkan Maruah Suami – Ustaz Fawwaz Mad Jan.#TakTengokMemangRugi#MohonShare#TagRakanAnda#TazkirahPendek.Kredit: Kuliah Ustaz Fawwaz Mad Jan/PROJEK ZONKULIAH bergerak secara percuma tanpa tajaan mana-mana pihak dan kami tidak mengenakan sebarang bayaran untuk perkhidmatan kami. Sekiranya Projek ini bermanfaat, kami mengalu-alukan para sahabat semua bersama-sama kami menjayakan dan memastikan kelangsungan projek ini dengan menyumbang sedikit dana untuk membiayai kos bulanan dan operasi keseluruhan projek ke AKAUN MAYBANK BERIKUT : NO AKAUN : 557250054584 (PRODUKSI ZONKITA)

Posted by Tazkirah Ustaz dan Ustazah on Thursday, 7 March 2019

Sumber video: FB Tazkirah Ustaz Dan Ustazah

Sumber foto: FB Ustaz Fawwaz Mat Jan Fans Club

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI