Mekap mineral kini semakin mewarnai lambakan produk kosmetik tempatan. Walaupun penggunaannya baik untuk kulit tetapi sebagai wanita yang mementingkan kecantikan dan kesihatan perlu menyelidik terlebih dahulu kelebihan dan kekurangan mekap mineral ini.

Selain itu anda perlu mengetahui kelebihan dan kekurangan kulit anda. Adakah tergolong dalam kumpulan kulit bermasalah seperti jerawat atau kulit sensitif.

IKLAN

Kelebihan Mekap Mineral

Kosmetik Mineral Sesuai Untuk KULIT SENSITIF, Tapi Awas Dengan Kekurangannya!

(a) Sesuai untuk semua jenis kulit

Kosmetik mekap memang dibuat khusus tidak mengandungi bahan kimia dan pengawet, bebas wangian dan tiada pewarna. Oleh itu, mineral mekap ini sesuai digunakan oleh semua jenis kulit termasuk mereka yang mempunyai kulit sensitif dan berjerawat. Antara kandungan bahan mineral yang terdapat di dalamnya bersifat anti-radang dan boleh meredakan kulit yang sedang berjerawat teruk. Kebiasaannya produk mineral mekap ini berbentuk serbuk untuk mengelak penggunaan bahan pengawet.

(b) Non-comedogenic

Mineral kosmetik juga bebas minyak sehingga penggunaannya tidak akan menyebabkan pori-pori tersumbat atau menimbulkan alergi. Namun, itu bukan alasan untuk tidak menyemak label yang terdapat di setiap produk mineral. Baca isi kandungan dalam setiap produk kosmetik yang mahu dipakai dan elak bahan yang boleh menimbulkan iritasi seperti paraben.

(c) Halang sinar matahari

Mineral mekap telah dibentuk mengandungi SPF untuk menghalang kesan bahaya sinar matahari kepada kulit. Walaupun begitu, tetap disarankan untuk menyapu krim pelindung matahari terlebih dahulu sebelum menggunakan mineral mekap sebagai perlindungan tambahan. Ini kerana mineral mekap tidak mengandungi banyak SPF di dalamnya.

(d) Antioksida

IKLAN

Mekap mineral mengandungi antioksida yang tinggi. Antioksida ini membantu kulit menangkis tumbuh jerawat dan mengeluarkan kolagen demi memelihara kelembapan kulit.

Kekurangan Mekap Mineral

Kosmetik Mineral Sesuai Untuk KULIT SENSITIF, Tapi Awas Dengan Kekurangannya!

Hasil tidak sekata

IKLAN

Mekap mineral secara umumnya datang bentuk serbuk dan sangat ringan. Serbuk ini biasanya tidak menyerap di kulit seperti kosmetik biasa. Hasil solekan jika tidak dilakukan dengan teliti pasti tidak sekata berbanding dengan kosmetik biasa.

Tidak tahan lama

Mekap mineral diketahui diperbuat daripada bahan-bahan mineral yang tidak mengandungi pengikat seperti kosmetik lain yang mampu bertahan lebih lama di kulit. Mekap mineral memerlukan anda melakukan touch up untuk hasil yang maksima.

Pilihan terbatas

Produk mekap mineral ini tidak banyak di pasaran dan juga tidak mempunyai banyak pilihan. Pilihan rona juga tidak banyak kerana kandungannya tidak menggunakan pewarna tiruan dan ditambah dengan harga yang lebih sedikit daripada kosmetik biasa.

Kosmetik Mineral Sesuai Untuk KULIT SENSITIF, Tapi Awas Dengan Kekurangannya!

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI