Nama atlet beregu campuran badminton negara, Goh Liu Ying sekali lagi melonjak perhatian apabila beliau menyertai barisan ‘influencers’ dari bidang sukan sebagai duta anti-scam Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) oleh Polis Diraja Malaysia.

IKLAN

Wanita jelita berusia 33 tahun dengan ketinggian 166cm ini kelihatan teruja dengan lantikan tersebut sambil berkongsi video rakaman penyampaian cenderahati yang berlangsung semalam.

“Rasa bangga dilantik sebagai duta anti-scam PDRM dan menerima sendiri sijil lantikan tersebut daripada Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Haji Abdullah Sani.” Goh Liu Ying

Lee Chong Wei, Ratu Badminton Goh Liu Ying Sertai Barisan Atlet Dilantik Duta Anti-Scam JSJK
Atlet badminton negara, Lee Zii Jia dan Goh Liu Ying selaku pembawa bendera di Sukan Olimpik Tokyo 2020

 

Lee Chong Wei, Ratu Badminton Goh Liu Ying Sertai Barisan Atlet Dilantik Duta Anti-Scam JSJK
Kecantikan Goh Liu Ying menawan hati peminat sukan

 

Bagi mengurangkan kes penipuan online, Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerusi Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) telah melantik seramai 104 orang pempengaruh (influencer) dalam kalangan pelbagai latar belakang sebagai duta anti-scam bagi memberi kesedaran terhadap orang ramai.

“Selaku duta mereka akan berkongsi informasi berhubung pencegahan jenayah komersil kepada pengikut laman sosial masing-masing.” Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Haji Abdullah Sani

Mengetuai senarai duta anti-scam yang diumumkan itu adalah legenda badminton dunia, Datuk Lee Chong Wei dan bekas pemain No.1 dunia, Roslin Hashim.

IKLAN
Lee Chong Wei, Ratu Badminton Goh Liu Ying Sertai Barisan Atlet Dilantik Duta Anti-Scam JSJK
Majlis Pelantikan Duta Anti-Scam JSJK di Dewan Sultan Haji Ahmad Shah, Maktab PDRM Kuala Lumpur

 

Senarai itu diikuti dengan beberapa jaguh negara pada masa kini iaitu perseorangan lelaki No.1 negara, Lee Zii Jia, gandingan juara Kejohanan Dunia BWF, Aaron Chia dan Soh Wooi Yik serta pemenang pingat perak Sukan Olimpik, Goh Liu Ying.

IKLAN

“Buat masa ini, kita jangkakan dapat (capai sasaran) penurunan (sebanyak) 10% setahun, itu merupakan satu perkembangan yang baik.

Jenayah penipuan ini adalah jenayah yang sukar dicegah dan dibendung tapi ia boleh dikawal dengan memberikan pendedahan dan pengetahuan secukupnya kepada setiap ahli anggota masyarakat,

Mereka akan menjalankan peranan mereka (sebagai duta) dengan cara mereka tersendiri, tidak ada satu garis panduan yang mereka terikat, penglibatan mereka adalah dimana-mana dan bila-bila masa yang mereka fikirkan sesuai dan dapat menyampaikan maklumat yang tepat kepada seramai mungkin anggota masyarakat kita.”

Selain daripada legenda dan jaguh sukan, pelakon dan selebriti terkenal, Datuk Ahmad Azhar Othman (Awie), Datuk Mohd Shukri Shahabudin (Hattan), Zed Zaidi serta beberapa individu terkenal dan berpengaruh lain termasuk usahawan, pegawai polis dan agamawan.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI