Kehadiran penyanyi yang begitu popular dan menguasai industri muzik di era 2000-an ini kembali menyengat setelah muncul semula dalam program realiti Gegar Vaganza (GV) musim keempat yang lalu. Hampir 10 tahun lamanya menyepi dalam industri seni kelibat figura yang menyanyikan lagi Siapa Menyangka Siapa Menduga ini benar-benar mencuri tumpuan.

IKLAN

Pada 25 Januari yang lalu Liza Hanim telah selamat melahirkan anak kelimanya. Kini Liza Hanim gigih untuk mengembalikan berat badan seperti mana yang telah dikongsinya di laman media sosialnya. Kongsi Liza, “Dah masuk 4 hari pantang….Masa mengandung alhamdulillah dapat semua yang saya teringin. Jadi sekarang pantang la ketat ketat ye,” katanya.

Liza Hanim Kembali Bersemangat Kuruskan Badan Setelah Bersalin Anak ke-5

Liza Hanim juga mengamalkan sauna untuk mengembalikan berat badannya. “Dah turun berat 8kg pada hari 16 pantang…. lagi 7kg to pre pregnancy weight… jom gigih bersauna,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Liza Hanim (@lizahanim79) on

Tambah Liza Hanim, “Lepas bersalin, banyak muscles yang lemah especially the core, exercise yang saya buat dalam video tu menggerakkan otot-otot perut dan core. Di @myfirstphysiotherapy setiap exercise yang dibuat dipantau sepenuhnya agar badan dapat pulih seperti sedia kala. Badan nak pakai lama,” kata Liza Hanim.

Sebelum mengandung anak kelima ini dahulu Liza Hanim pernah berkongsi tip dengan Nona bagaimana dia boleh menguruskan badannya. Menurut Liza Hanim apa yang telah dicapainya dahulu tidak datang dengan mudah tanpa usaha yang gigih.

IKLAN
Liza Hanim Kembali Bersemangat Kuruskan Badan Setelah Bersalin Anak ke-5
Portion Makanan Liza Hanim

“Saya belajar dan memahami apakah itu cara untuk menguruskan badan. Saya tidak mengambil cara short cut dengan mengambil ubat-ubatan atau crash diet. Saya memahami bagaimana tubuh berfungsi dan perlu menjadikannya sebagai gaya hidup yang berterusan.

Saya belajar maksud kalori, kalori defisit, makanan apa yang sesuai dan portion makanan. Senaman dapat membantu memantapkan otot-otot dan pembentukan badan. Jadi saya kena faham apa yang nak dibuat dan perlu betul-betul konsisten. Kalau nak buat kena buat betul-betul kerana cabarannya besar terutama apabila kita tinggal di Malaysia yang mempunyai kepelbagaian makanan yang lazat.

IKLAN

Liza Hanim Kembali Bersemangat Kuruskan Badan Setelah Bersalin Anak ke-5

Selepas saya berhenti menyusukan badan anak, saya menyukat kalori dan saya mengamalkan 1200 kalori diet. Dengan 1200 kalori itu saya makan ikut portion. Saya makan nasi dan sebagainya tetapi kena pastikan makan tidak melebih 1200 kalori. Saya potong lagi kalori dengan melakukan senaman.

Bila ada kalori defisit yang dibakar menjadi tenaga serta-merta boleh turun berat badan secara semula jadi,” jelas Liza Hanim. Semoga Liza Hanim boleh mengembalikan berat badan ideal yang diidamkannya.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI