REFLEKSI DIRI DATIN DIYANA HALIK

Di sebalik kejayaan seorang lelaki, berdiri seorang wanita di belakangnya. Itulah ungkapan paling tepat buat Datin Diyana Halik iaitu isteri kepada aktor terkenal yang berasal dari Singapura, Datuk Aaron Aziz. Kejayaan yang dimiliki oleh hero filem terkenal Ombak Rindu hingga hari ini adalah hasil berkat usaha dan doa isteri beliau yang juga  merupakan pengurus peribadinya. Bijak dalam mengurus perjalanan karier Datuk Aaron, pelbagai anugerah diraih termasuklah Bintang Paling Popular pada tahun 2013. Kejayaan demi kejayaan yang ditempa membawa satu lembaran baharu dalam kehidupan suami isteri sekaligus menjadikan bahtera rumahtangga pasangan bahagia ini terus menjadi perhatian umum.

IKLAN

“Saya menguruskan karier Aaron lebih 15 tahun semenjak saya berkahwin dengan beliau. Sebelum berkahwin, saya bekerja didalam industri yang sama sebagai ‘assitant producer’ dan dalam pada masa yang sama saya juga pernah buat mekap dan jaga bahagian wardrobe. Pekerjaan saya ketika itu lebih kepada bahagian disebalik tabir. Kemudian dari situ saya bertemu dengan Aaron. Selepas dua tahun kami mengenali antara satu sama lain, kami membuat keputusan untuk mendirikan rumah tangga dan selepas itu saya menjadi pengurus beliau sepenuh masa hingga ke hari ini,” terang Datin Diyana memulakan bicara.

‘Maintain’ Bahagia Walaupun Dah 15 Tahun Berkahwin, DATIN DIYANA HALIK Bertuah Bersuamikan Dato’ Aaron Aziz

BISNES

Dalam sibuk menguruskan karier suami tercinta, Datin Diyana juga giat mengusahakan perniagaan tudung jenamanya. Menurut beliau, perniagaan yang diusahakan sejak 4 tahun lalu mendapat sambutan yang cukup memberangsangkan. Walaupun menguruskan dua bidang yang berbeza dalam pada masa yang sama, ternyata Datin Diyana bijak dalam menyusun jadual harian dengan cekap dan teliti.

“Saya memulakan perniagaan tudung saya secara tidak langsung dimana saya berkolaborasi dengan seorang aktres dari Indonesia dengan menjual tudung beliau. Saya membawa masuk tudung beliau ke Malaysia serta Singapura dan tudung tersebut terjual dalam beberapa hari sahaja. Dari situ, saya rasa inilah perniagaan yang saya cari dan ingin usahakan selain menguruskan karier Aaron.  Lebih kurang setahun lebih usaha sama saya dengan jenama tersebut. Selepas itu, saya membuat keputusan untuk menghasilkan tudung jenama saya sendiri.

‘Maintain’ Bahagia Walaupun Dah 15 Tahun Berkahwin, DATIN DIYANA HALIK Bertuah Bersuamikan Dato’ Aaron Aziz

“Alhamdulillah, kini perniagaan saya sudah berusia empat tahun dan saya masih menguruskan karier Aaron, cuma saya tidak turun ke lokasi penggambaran. Namun bisnes utama saya buat masa ini ialah perniagaan tudung saya. Saya juga mempunyai butik yang terletak di Kota Damansara dan ada beberapa agen dibawah saya. Selain itu, saya juga ada perniagaan pakaian baju kurung RTW yang diberi nama Adore Avenue yang saya usahakan tiga tahun lalu bersama salah seorang rakan baik saya. Terbaru, saya dan Aaron ada keluarkan sampin instant untuk raya tahun ini. Kami juga ada mengeluarkan madu segar gred 1 yang diimport dari Yaman,” bicara Datin Diyana yang kini mempunyai lima orang staf.

Bercakap mengenai tudung jenamanya, pasti setiap helaian mempunyai inspirasi tersendiri. Idea yang diperolehi oleh Datin Diyana tercetus ketika beliau pergi bercuti bersama keluarga. Bermula dengan percutian yang digelar ‘travel series’, setiap lokasi percutian beliau memberi ilham untuk menghasilkan koleksi tudung beliau. Antara negara yang telah dilawati Datin Diyana termasuklah Perancis, Korea dan Jepun.

IKLAN

 

KELUARGA

Rutin harian Datin Diyana cukup sibuk dengan jadual kerja yang perlu dilaksanakan. Mempunyai tiga cahaya mata hasil perkahwinan beliau dengan Datuk Aaron membuatkan beliau perlu menyusun tugasan harian dengan lebih sistematik. Melayari bahtera perkahwinan lebih 15 tahun tentunya mengukir momen indah bersama keluarga tercinta. Menyentuh soal anak-anak dan resepi kebahagiaan rumah tangga, beliau juga seorang yang sentiasa komited dalam menguruskan hal keluarga.

“Sejujurnya saya tidak berani untuk kongsikan tip rumahtangga kerana saya baru sahaja berkahwin selama 15 tahun (ketawa). Namun apa yang saya boleh kongsikan disini ialah komunikasi antara suami dan isteri. Tidak kiralah dalam perhubungan mahupun perniagaan, bagi saya komunikasi amat penting. Selain itu memahami antara satu sama lain juga penting dalam hubungan rumah tangga. Seperti saya, saya perlu faham dengan profesion Aaron dan dia juga perlu faham dengan profesion saya.

IKLAN

‘Maintain’ Bahagia Walaupun Dah 15 Tahun Berkahwin, DATIN DIYANA HALIK Bertuah Bersuamikan Dato’ Aaron Aziz

“Saya bersyukur anak-anak saya cukup memahami dan sentiasa menyokong bisnes yang saya usahakan. Dalam pada masa yang sama, saya akan pastikan saya ada untuk ‘big day’ mereka. Contohnya seperti pertandingan dan projek yang mereka sertai. Tambahan pula, anak saya yang nombor dua seorang yang cukup aktif dalam sukan. Walau sibuk bagaimana sekalipun, saya akan ambil masa untuk meluangkan masa untuk anak-anak saya kerana saya yakin anak-anak ini akan ingat hari dimana mereka raih sesuatu pencapaian dalam hidup mereka. Selain itu, saya dan suami akan membawa anak-anak kami untuk pergi bercuti ditempat yang tiada gangguan dan orang tidak kenal. Ini untuk mengelak sebarang gangguan dan membolehkan kami meluangkan masa sepenuhnya bersama anak-anak.

Datin Diyana juga seorang ibu yang cukup penyayang. Beliau membesarkan ketiga-tiga anak dengan cara tersendiri. Menjadikan  anak-anak sebagai ‘best friend’ bukanlah sesuatu perkara yang mudah kerana perlu meletakkan satu batasan antara ibu dan anak. Walaubagaimanapun, cara itu memudahkan beliau untuk berkomunikasi sekaligus menjadikan anak-anak lebih rapat dengan beliau.

 

https://www.youtube.com/watch?v=a4a3OAMc3sw

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI