Arnab melambangkan haiwan yang aktif dan cerdik, justeru masyarakat Cina percaya ia adalah satu simbol kepada kehidupan tahun baharu yang lebih bahagia serta makmur. Mengikut kepercayaan sempena Tahun Baharu Cina ini juga, masyarakat disaran agar mengamalkan diet seperti arnab iaitu mengambil lebih banyak sayuran untuk kesihatan.

Musim perayaan sudah bermula. Bagi yang mengambil kesempatan cuti panjang sempena Tahun Baharu Cina ini, pasti sudah dalam perjalanan ke destinasi yang dihajati. Ada juga yang pulang ke kampung atau melawat tempat-tempat peranginan untuk menenangkan fikiran.

IKLAN

Perunding Gastroenterologi dan Hepatologi Pusat Perubatan Sunway, Dr Jasminder Kaur menyarankan agar Tahun Baharu Cina disambut dengan mengamalkan diet seperti arnab iaitu mengambil lebih banyak sayur-sayuran bagi meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan diri.

Beliau berkata, masyarakat semakin mudah untuk menerima diet berasaskan tumbuhan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kerana ia kaya dengan serat yang menyihatkan, vitamin dan mineral, bebas kolesterol serta kandungan kalori dan lemak tepu yang jauh lebih rendah.

Makan Berpada-Pada, Kurangkan Daging & Amal Sayur Seperti Arnab, Pakar Ini Syorkan Diet Sihat Cuti Tahun Baharu Cina!
Dr Jasminder Kaur

 

“Ia juga kaya antioksidan yang boleh membantu melindungi diri daripada penyakit jantung serta jenis kanser tertentu dan diabetes.” Dr Jasminder Kaur

Dr Jasminder mengakui bahawa melakukan perubahan sepenuhnya pada diet adalah sesuatu yang sukar dan memerlukan kesungguhan serta disiplin.

Menurutnya lagi, bagi mereka yang baru memulakan langkah ke arah tersebut, mengurangkan pengambilan produk daging secara beransur-ansur mungkin menjadi pilihan yang lebih sesuai.

Makan Berpada-Pada, Kurangkan Daging & Amal Sayur Seperti Arnab, Pakar Ini Syorkan Diet Sihat Cuti Tahun Baharu Cina!

 

“Kita bernasib baik kerana terdapat pelbagai pilihan diet berasaskan tumbuhan untuk dicuba jika merasakan amalan mengurangkan pengambilan produk daging kurang menarik.”

 

DIET BERASASKAN TUMBUHAN

 

(1) Lacto-vegetarian

Diet ini tidak mengandungi daging, ikan, ayam dan telur serta makanan-makanan yang mengandungi bahan tersebut. Namun produk tenusu seperti susu, keju, yogurt dan mentega dibolehkan.

 

(2) Ovo-vegetarian

Diet berasaskan tumbuhan jenis ini tidak mengandungi daging, ayam, makanan laut dan produk tenusu tetapi telur dibolehkan.

Makan Berpada-Pada, Kurangkan Daging & Amal Sayur Seperti Arnab, Pakar Ini Syorkan Diet Sihat Cuti Tahun Baharu Cina!

IKLAN

 

(3) Lacto-ovo vegetarian

Tidak mengandungi daging, ikan dan ayam tetapi produk tenusu dan telur dibolehkan.

 

(4) Pescatarian

Diet ini membolehkan pengamalnya menikmati protein daripada ikan tetapi bukan daripada daging, ayam, produk tenusu dan telur.

 

(5) Vegan

IKLAN

Diet paling ketat dalam kategori berasaskan tumbuhan kerana ia langsung tidak mengandungi daging, ayam, ikan, telur dan produk tenusu atau semua makanan-makanan yang mengandungi bahan tersebut.

 

BERSEDERHANA

Tidak dinafikan, dorongan nafsu makan ketika pulang ke kampung mahupun bercuti susah dikawal. Apatah lagi jika dikelilingi orang tersayang, lebih susah untuk menolak menu-menu lazat yang dihidangkan sesekali berjumpa.

Maka bermulalah alasan cheat-day. Mula-mula sehari, jadi dua hari dan terus berhari-hari!

Walaupun mengamalkan diet berasaskan tumbuhan langkah yang bagus untuk individu dewasa jika mereka ingin meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan diri, Dr Jasminder juga mengingatkan bahawa hanya menjadi vegetarian sahaja tidak akan menyembuhkan penyakit atau menjadikan seseorang itu sihat dalam sekelip mata.

“Untuk melihat peningkatan yang diinginkan, adalah penting bagi seseorang itu merancang dengan baik, seeloknya berjumpa dengan pakar pemakanan yang memahami keadaan kesihatan semasa anda.

Pendekatan diet berasaskan tumbuhan yang sihat bermaksud anda menyertakan sekali bahan yang kaya nutrien dan pengganti protein memandangkan anda tidak mengambil produk daging.” Dr Jasminder Kaur

Dr Jasminder berkata, bagi mendapatkan gaya hidup sihat secara keseluruhan, seseorang juga perlu aktif dan memperoleh rehat yang cukup.

 

Artikel: Sunway Medical Centre

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI