Bangga betul melihat pelakon dan pengacara jelita, Nazeera Sardi yang sentiasa menyantuni ibunya, Siti Nginah biarpun sering sibuk dengan karier seni serta perniagaan. Sentiasa berusaha untuk ‘mencuri masa’ asalkan dapat membahagiakan wanita terhebat dalam hidupnya.

Apatah lagi, ibunya itu merupakan ibu tunggal maka menjadi tanggungjawab dia serta adik beradik yang lain untuk menjaganya. Walaupun anak bongsu namun Nazeera sangat manja dan rapat dengan ibunya.

IKLAN

ARTIS BERPENDIDIKAN TINGGI
Sebelum ini Nazeera atau sapaan mesranya, Jern pernah berkongsi kisah kejayaannya bergelar graduan Master Pentadbiran Perniagaan (MBA) di salah sebuah universiti tempatan.

Pujian wajar diberikan buat Nazeera kerana ketika itu dia mampu melakukan 5 kerja dalam satu masa iaitu sebagai pelajar, pelakon, pengacara, penyanyi serta usahawan fesyen dan produk kecantikan. Wow hebatnya!

Memang betul-betul kagum dengan Nazeera. Sudahlah cantik, berpendidikan tinggi dan bergelar usahawan sukses pula tu. Salute!

Kini dalam usia 33 tahun Nazeera bergelar pengasas kepada 4 jenama sendiri iaitu Zeyra Skincare, Zeyra Cosmetics, Zeyra by Nazeera Sardi, dan Food Lab by Nazeera. Segalanya kerana berkat doa dan restu ibu yang menjadikan siapa Nazeera hari ini.

Zeyra Cosmetics.
Zeyra Skincare.
Zeyra by Nazeera Sardi.
Food Lab by Nazeera.

BUAT KEJUTAN BIRTHDAY IBU
Baru-baru ini di laman Instagram peribadinya, Nazeera berkongsi detik sambutan birthday ibunya yang ke-73 tahun. Jelas terlihat kesungguhan Nazeera yang sanggup ‘turun’ ke kampungnya di Negeri Sembilan semata-mata hanya kerana untuk membuat kejutan buat ibu tersayang. Siap pakai kurung Kedah lagi. Manis dan ayu sungguh!

“Alhamdulillah saya masih berpeluang untuk meraikan birthday Mak yang ke-73 tahun walaupun ada shooting di Kuala Kangsar. Mulanya memang tak rancang pun sebab takut tak sempat nak balik kampung. Tempah kek pun 3 hari sebelum tarikh yang dirancang.

Alhamdulillah Allah permudahkan perancangan saya untuk jumpa Mak. Dapatlah juga saya pulang ke kampung sekejap untuk sambut birthday Mak dan kakak sekali. Terubat rindu..

Kejutan bermula bila saya telefon Mak untuk maklumkan padanya yang ada orang nak hantar bunga dan ambil gambar Mak sekali. Saya minta Mak bersiap dan pakai cantik-cantik. Tapi akhirnya bunga tak datang, bunga lain yang sampai. Sayalah ‘bunga’ tu..

Mak terkejut dan tak percaya sebab pada malam sebelum tu saya ada beritahunya yang saya berada di luar kawasan. Mak nampak happy sangat sehingga membuatkannya menangis. Kakak juga macam tak terkata apa sebab dia sangat terharu.

Ibu dan kakak Nazeera Sardi.

Saya pulang ke kampung ditemani beberapa rakan baik. Seronok sangat sebab kami dapat masak ramai-ramai, macam satu keluarga. Tanpa mereka mungkin detik bermakna ini tidak akan berlaku.

Bagi saya best celebration adalah di kampung sendiri. Ini juga salah satu sebab saya pilih untuk memakai kurung kampung sebagai tema sambutan. Kena dengan suasana. Ketika berada di kampung juga saya berpeluang melawat kubur arwah Abah.”

IKLAN

Berikut posting Nazeera di Instagram,

“Sorry Mak sebab buat Mak sedih. All the way from Kuala Kangsar singgah KL & balik Nogori only for this. Dah call kakak @amysardi bagitau ada orang datang nak hantar bunga. Siap-siap nanti nak ambik gambar Mak. Tapi bunga tak datang, bunga lain yang sampai.

Thank you sahabat2 sudi teman & ada di sisi walaupun asyik gaduh sapa nak drive @anne_alys @lyndalyana @ellarshad Love u guys to the moon n back. Mungkin kecil tapi ini adalah bagian yang terlalu bermakna. M blessed to have all this beautiful people in my life.”

RAPAT DENGAN ADIK BERADIK
Seminggu selepas itu, Nazeera sekali lagi meraikan birthday ibunya namun kali ini bersama adik beradiknya pula.

IKLAN

“Disebabkan adik-beradik sibuk dengan kerja masing-masing maka kami plan pada tarikh lain. Kami bawa Mak pergi bercuti short trip. Dapatlah saya meluangkan masa dengan Mak dan adik beradik. Paling best dapat tidur dan makan ramai-ramai.

“Keluarga saya memang meriah sebab ramai. Anak buah seramai 24 orang. Sejak kecil hubungan saya dengan adik beradik macam isi dengan kuku. Saya mempunyai seorang abang dan 6 orang kakak.

Saya paling rapat dengan kakak nombor 7 iaitu Samiah. Beza usia kami 2 tahun. Kami berkongsi minat yang sama iaitu gemar memasak dan menyanyi. Selain itu, kami juga banyak persamaan dari segi karakter antaranya rajin berdikari dan happy go lucky.

Kalau ada sebarang aktiviti atau majlis kami akan pergi bersama. Susah senang pun kami lalui bersama. Adik beradik sentiasa menjadi penyokong setia saya walau apa jua keadaan. Mereka sentiasa percaya dengan kebolehan saya dan tak pernah memandang rendah.

Kebahagiaan saya ialah apabila dapat membahagiakan dan berkongsi rezeki bersama insan-insan tersayang. Saya sentiasa doakan yang terbaik buat Mak di dunia mahupun akhirat. Semoga Mak sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik.

Seterusnya, harapan untuk diri sendiri agar dapat buat yang terbaik dan membahagiakan Mak.

Buat Mak, walaupun kita dipisahkan oleh jarak dan keadaan yang tak mengizinkan tapi kita akan selalu bersama dalam dakapan doa, Insya-Allah.”

Kredit Foto: Instagram @nazeerasardi

BACA JUGA: “Mak Wanita Terhebat! Apa Jua Saya Lakukan Demi Mak. Saya Tak Akan Berhenti Untuk Membahagiakannya” NAZEERA SARDI