Serahkan apa sahaja watak kepada wanita cantik ini, sudah pasti mampu dibawakan dengan jayanya. Daripada Puntianak, ikan duyung, wanita kampung, penggoda atau pisau cukur bagai sudah sebati watak dalam dirinya. Bakat yang mengalir dalam diri Maya Karin ini bukan calang-calang. Sehingga Maya telah dinobatkan sebagai aktres Terbaik, Festival Filem Asia Pasifik Ke-49 di Fukuoka, Jepun.

IKLAN

Maya atau nama sebenarnya Maya Karin Roelcke yang bakal menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-40 pada Oktober nanti, rupa-rupanya sekarang sedang menderita penyakit kebimbangan dan panik yang semakin serius. Menerusi laman Instagramnya, Maya berkongsi tentang penyakit yang dialaminya;

I suffer from terrible anxiety and sometimes crazy panic attacks. So I just cuba diving the last 2 days as one of my therapies. Selam aka free diving macam filem Duyung tu I okay je tapi nak underwater for more than 5 minutes is a challenge so far. But I want this!!! My instructor @putradiver helped me so much the last 2 days to conquer my fears,”.  

Rupa-rupanya menyelam boleh dijadikan sebagai terapi untuk mengatasi penyakit ini. Mujur ada yang mencadangkan aktiviti menyelam ini kepada Maya. Seronok tengok Maya sedang bermain dengan anjing laut tersebut. Nampak manja sangat keletah anjing laut bermain dengan Maya di dasar laut.

Maya yang mempunyai 775 ribu pengikut di laman Instagram juga turut berkongsi perasaannya yang risau dengan penyakit tersebut;

“Macam ni la perasaan saya 30 saat sebelum nak buat persembahan kat #maharajalawakmega2018 dengan #shiro ….. Tapi terpaksa terjun…I’m trying to conquer my general anxiety problem yang dah semakin lately, over simple things. Omg I felt like I’m gonna die…. tak boleh bernafas… Severe anxiety is a weird thing. Tiba-tiba saja my hands can shake walaupun jalan-jalan kat mall je. Thank you @putradiver for all the help and guidance,”.

Tak sangka penyakit yang selama ini dipandang ringan rupa-rupanya boleh membuat penghidapnya tidak boleh bernafas. Semoga Bintang utama filem Munafik 2 ini boleh mengatasi penyakit ini dan sihat sepenuhnya seperti sedia kala.

IKLAN

Bercerita tentang perkembangan seninya, Maya telah melancarkan single terbarunya, “Gateway” ciptaan Audi Mok pada November tahun lalu yang berkisarkan tentang dunia yang penuh dengan tipu daya dan muslihat serta menampilkan Kaka Azraff sebagai penyanyi rap.

IKLAN

Maya juga kini semakin aktif aktivis kemanusiaan mungkin didorong oleh pengaruh bapanya. Maya sering dilihat terlibat dalam pelbagai kempen untuk perlindungan alam sekitar dan haiwan dan sering bekerja dengan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS) dan Tabung Hidupan Liar Sedunia (WWF). Maya juga mempunyai program pemuliharaan alam sekitarnya sendiri, MayaLovesNature, yang melibatkan pelajar daripada 14 sekolah rendah yang berbeza demi memberi kesedaran penggunaan yang berlebihan dan pembaziran beg plastik.

Foto: Instagram @maya_karin