Anda tentu perasan setiap produk kecantikan seperti bedak asas, atau krim tangan kini mempunyai Sun Protection Factor atau SPF, menunjukkan ia satu kemestian untuk digunakan dalam rutin harian anda.

Krim tabir suria mempunyai SPF terbaik untuk menyelar terikan cahaya matahari menembusi kulit secara terus. Dengan sapuan krim, sekurang-kurangnya anda melindungi kulit dari kesan penuaan, kemerahan dan kanser kulit!

IKLAN

8 langkah mudah sapu krim tabir suria

  1. Lapisan krim tebal

Gunakan satu sudu besar krim (sekurang-kurangnya SPF 25) pada wajah dan tubuh. Anda boleh mencari krim tabir suria yang senang meresap ke dalam kulit dan mempunyai tekstur lebih halus.

Krim pelembap dengan SPF ini juga penting sekiranya anda bekerja di tempat yang sentiasa dikelilingi penghawa dingin. Walaupun tidak kena cahaya matahari, kulit anda lebih mudah menjadi kering.

Nak Kulit ‘BERKACA’, Bacalah TIPS Sapu KRIM SPF Yang Mudah HADAM Ini!

2. Elakkan krim terus ke wajah

Picitkan kuantiti krim yang diingini pada telapak tangan. Jangan biasakan memicit sejumlah besar krim secara terus ke wajah. sapu dengan perlahan supaya krim ini mudah meresap ke dalam kulit secara sekata.

Cuba bayangkan bagaimana krim SPF anda nak meresap ke dalam kulit sekiranya ia diletakkan secara direct pada wajah, tentu bercapuk nanti!

3. Krim SPF dulu, baru krim pelembap

Pastikan kulit wajah bersih dan kering terlebih dahulu. Sapuan tipis krim tabir suria pada wajah dan biarkan seketika sehingga ia meresap. Kemudian, oleskan krim pelembap. Lebih mudah sekiranya krim pelembap anda sudah mempunyai SPF yang sesuai utnuk kulit wajah.

Terdapat jenama krim tabir suria yang sangat sesuai dengan kehendak kulit. Supergoop yang dijual di butik Sephora misalnya memberikan kesan menakjubkan kerana mereka mempunyai pilihan krim cecair dan semburan!

4. Gunakan setiap hari

Nak Kulit ‘BERKACA’, Bacalah TIPS Sapu KRIM SPF Yang Mudah HADAM Ini!

Krim tabir suria perlu digunakan setiap hari. Bukan seminggu sekali seperti anda skrub wajah. Anda terdedah kepada cahaya matahari, malah cahaya dari komputer dan skrin telefon juga boleh menembusi jauh ke dasar kulit, menggalakkan kesan penuaan lebih awal.

Malah, anda juga digalakkan menyapu krim ini setiap dua jam sekali agar ia dapat mebantu penjagaan kulit dengan lebih baik.

IKLAN

5. Sebelum ‘bertemu’ matahari

Krim tabir suria yang mengandungi kimia memerlukan masa untuk meresap ke dalam kulit dan berfungsi dengan baik. 20 minit sebelum anda keluar rumah, sapu krim terlebih dahulu.

Nak Kulit ‘BERKACA’, Bacalah TIPS Sapu KRIM SPF Yang Mudah HADAM Ini!

6. Gunakan zinc oxide untuk pelindung matahari

Zinc oxide dan titanium dioxide adalah mineral yang boleh melindungi sinaran UV menembusi kulit, membolehkan ia berfungsi lebih cepat berbanding krim tabir suria yang mempunyai bahan kimia di mana ia perlu diserap untuk menukar cahaya kepada tenaga haba pada kulit.

IKLAN

7. Ulangi sapuan setiap 2 jam

Terdapat krim tabir suria yang kadang kala bersifat tidak stabil apabila terdedah kepada matahari. Jadi anda perlu mengoles kembali setiap dua jam agar kulit sentiasa dilindungi, sama seperti membersihkan mulut!

8. Touch-up dengan solekan mineral

Jika anda keluar untuk makan tengah hari, aplikasi krim pada awal pagi sudah tidak relevan. Untuk touch-up, gunakan bedak yang menggunakan asas mineral dengan SPF. Kebanyakkan zinc atau titanium dioxide mempunyai SPF 18 atau 20.

Nak cari krim tabir suria terbaik untuk anda, klik sahaja di SINI

 

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI