Sheila Dewi Mohd Kamal atau Sheila ternyata seorang wanita yang cekal. Di saat perniagaannya sedang berkembang maju, Sheila diuji dengan hilang punca pendapatan apabila pengeluaran produk yang terdahulu terpaksa dihentikan serta merta. Ujian seterusnya ialah Sheila pernah mengalami keguguran sehingga berlakunya tumpah darah kerana terlalu aktif dalam urusan perniagaan.

Sheila Kamal seorang bekas guru yang kini bergelar usahawan produk kesihatan sukses.
Sheila bersama team.

Pun begitu, ibu kepada 3 anak lelaki ini tidak pernah mengalah mahupun serik untuk terus berniaga. Sebaliknya, Sheila kembali bangkit demi minatnya yang mendalam terhadap bidang perniagaan. Graduan Ijazah Sarjana Muda (Pemasaran Antarabangsa) Universiti Malaysia Sabah ini bijak dan pantas mencari peluang perniagaan baru. Sheila kini bergelar Leader dan Master Stokis di Midi Rich Enterprise yang menjual produk-produk kesihatan serta ruang menjadi leader untuk team. Menurut Sheila, produk-produk kesihatan yang dijual mempunyai permintaan yang tinggi dan mudah untuk close sales.

IKLAN
Sheila memberi reward barang kemas dan rantai Swarovski kepada salah seorang team yang berjaya menjana sales.

“Semasa saya kecil, arwah Mak pernah berniaga satay Kami sekeluarga membantu Mak berniaga depan rumah. Abah pula bekas askar dan sampai sekarang masih berniaga air batu. Kakak sulung saya bekerja sebagai akauntan manakala kakak yang ke-2 ada bisnes servis mengurut selepas bersalin. Adik lelaki pula seorang askar komando.

Sheila (paling kanan) bersama bapa dan adik beradiknya.

Sebelum terlibat dalam bisnes, saya pernah bekerja sebagai seorang guru di sekolah kerajaan dan sekolah swasta. Kedua-duanya di Negeri Sembilan. Saya mengajar subjek Bahasa Melayu, Sejarah dan PJK untuk Tingkatan 1, 2 dan 3. Selepas berkawin saya mengandung dan terus berhenti kerja kerana hendak menjaga anak. Bagi saya ianya amanah Allah SWT yang perlu dijaga sebaik-baiknya.

Bersama suami dan anak-anak.

MULA BERBISNES
Suami adalah pendorong dan tulang belakang buat saya. Idea berbisnes ni dari suami sendiri. Disebabkan tak nak saya rasa bosan duduk di rumah seleaps berhenti kerja, suami cadangkan saya buat bisnes. Saya terus setuju dan mula belajar buat online business. Suami akan ambil alih tugas menjaga anak-anak semasa saya keluar berjumpa team, coaching, meeting, ke HQ dan buat kelas online.

Sheila bersama suami tercinta yang menjadi pendorong dan tulang belakangnya selama ini.

Adakalanya suami dan anak-anak akan ikut tetapi selalunya mereka akan tunggu dalam kereta saja atau suami akan bawa anak-anak jalan-jalan di sekitar kawasan saya coaching team. Selain itu, suami turut membantu saya mengepos produk kepada customer, bantu saya buat bisnes, bungkuskan produk dan berikan kata-kata semangat untuk saya terus berjaya. Keluarga juga banyak support saya dalam bisnes.

Saya memilih bidang perniagaan kerana niat membantu orang ramai untuk kembali sihat di samping tambah pendapatan 3-4 angka sehari. Oleh kerana saya suka mengajar, bila buat bisnes ini saya berpeluang memberi tunjuk ajar kepada team. Bila mereka dapat buat sales dan jana pendapatan ekstra saya akan lebih bersemangat hendak membantu mereka.

Sebagai leader dan master stokis saya bertanggungjawab memberi tunjuk ajar apa yang team perlu buat. Sebelum PKP dulu kami sering bertemu dan buat personal coaching. Selain itu, saya juga mengajar mereka free cost marketing seperti Google, website, Facebook, YouTube, TikTok serta cara close sales dan buat iklan berbayar.

Walaupun PKP, lockdown dan PKPD saya tetap buat personal coaching secara virtual termasuk kelas online setiap minggu dengan team menggunakan Google Meet, Zoom dan panggilan video di WhatsApp. Malah, saya turut memberi reward kepada team contohnya barang kemas dan produk kecantikan agar mereka lebih bersemangat seterusnya dapat meningkatkan pendapatan mereka.

Sesi personal coaching.
Adakalnya Sheila terpaksa membawa anaknya bersama ketika sesi personal coaching.

DIUJI
Saya pernah keguguran anak yang ke-3 ketika menghadiri seminar selama 4 hari 3 malam di Shah Alam pada Februari 2019. Disebabkan terlalu aktif berbisnes, pergi kelas sana sini, angkat beg, bawa buku dan laptop. Saya mengalami tumpah darah dan dimasukkan ke bahagian kecemasan. Keesokan harinya saya keguguran.

Sheila ketika selepas peristiwa tumpah darah dan keguguran.

Tetapi ia tidak mematahkan semangat saya, habis pantang saya kembali aktif berbisnes. Allah SWT gantikan dengan ‘hadiah’ lebih baik. Berkat berniaga saya diberikan rezeki mengerjakan umrah bersama suami pada April 2019. Tak lama selepas pulang dari umrah, Allah SWT makbulkan doa saya agar dikurniakan zuriat. Saya disahkan kembali hamil pada Oktober 2019.

Terus aktif berniaga.

IKLAN

Satu lagi pengalaman pahit ialah dulu saya pernah down teruk ketika salah satu produk (jenama lain) yang saya jual tiba-tiba terpaksa dihentikan jualannya termasuk iklan berbayar yang sedang berjalan ketika itu. Akibatnya saya hilang punca pendapatan selama beberapa bulan. Saya terpaksa mencari produk lain untuk bisnes dan bermula semula dari bawah. Pun begitu, saya segera bangkit kerana tak mahu rasa down lama-lama. Jiwa saya adalah berniaga dan mengajar.

Manakala momen manis pula antaranya ialah ketika buat bisnes AG CERA saya menerima mockup Cheque 5 angka di atas pentas ketika majlis Gala Night. Ketika itu saya baru lepas habis pantang. Baby baru 2 bulan. Ketika mula-mula usahakan bisnes AG CERA saya berjaya peroleh 5 angka. Kerap juga dapat reward berupa barang kemas, jam tangan mewah, tudung dan telekung.

MANFAATKAN MEDIA SOSIAL
Sejak berbisnes saya memang memanfaatkan media sosial sepenuhnya, semua di hujung jari. Walaupun pandemik, bisnes saya ini kalis PKP. Permintaan memang tinggi. Produk kesihatan AG CERA memang customer selalu repeat order. Setiap hari ada saja yang mencari.

IKLAN

Walaupun AG CERA ini produk Malaysia dan baru 25 bulan di pasaran tetapi sudah ada 30 negara jadi pengedar. Sepanjang pandemik bisnes kami tetap berjalan dan dapat menjana 3-4 angka setiap hari. Bonus pula bukan saja dibayar secara harian bahkan mingguan dan bulanan. 3 kali dapat bonus. Dalam keadaan sekarang permintaan memang tinggi kerana orang lebih pentingkan kesihatan.

Prinsip saya, dahulukan Allah SWT dalam segala hal. Buat yang Dia suruh, beri banyak manfaat kepada orang lain. Paling penting tahu tujuan berbisnes. Adakah semata-mata untuk kayakan diri sendiri atau membantu selesaikan masalah orang lain? Lebih banyak kita memberi, lebih banyak yang akan kita dapat.

Sheila ketika ditemu bual oleh pihak media.

Saya ingin membantu wanita bujang, berkahwin, ibu tunggal termasuk mereka yang hilang punca pendapatan menjana pendapatan 3-4 angka sehari. Anda akan dapat bonus secara harian, mingguan dan bulanan. Saya juga bagi reward seperti barang kemas, produk kecantikan dan banyak lagi. Bab marketing jangan risau, saya boleh beri tunjuk ajar satu per satu. Tak perlu susah payah pegang stok dan keluar jumpa orang. Guna handphone pun dah boleh buat bisnes dari rumah. Walau duduk di rumah duit sentiasa masuk.

Wanita adalah superwoman. Semua benda wanita boleh buat. Jadi buat wanita dan isteri-isteri di luar sana teruskan usaha, tambah ilmu perniagaan dan jangan cepat mengalah. Jangan jadikan anak sebagai alasan tak boleh buat bisnes atau tiada masa. Anak-anak pembawa rezeki.

Produk AG CERA yang sentiasa mendapat permintaan tinggi sehingga kini.

Bagi saya setiap wanita perlu ada pendapatan sendiri. Jangan harapkan duit suami atau keluarga. Selain pendapatan sendiri, wanita juga perlu ada simpanan. Bila ada duit sendiri percayalah orang akan salute dengan kita, tak pandang rendah dan kita boleh beli apa saja yang diinginkan tanpa harapkan duit orang lain.

Sekarang semua urusan di hujung jari. Sambil uruskan anak-anak dan buat kerja rumah, sambil tekan-tekan saja telefon. Alhamdulillah anak-anak faham ibunya ini buat bisnes dan jual produk. Kalau keluar pergi COD atau pos produk, anak-anak akan tanya “Mami nak pergi pos AG CERA ke?” Sejak bayi lagi anak-anak dah tengok saya buat bisnes. Jadi mereka dah tahu dan faham bila kita dah terangkan awal-awal pada mereka.

Sheila dan suami ketika mengerjakan umrah berkat hasil berniaga.

Impian saya nak bawa ahli keluarga mengerjakan haji dan umrah. Selain itu, saya nak kembangkan lagi team bukan saja di Malaysia bahkan serata dunia. Saya nak semua team bergelar jutawan yang dermawan tak kira peringkat umur dan latar belakang,” akhiri Sheila yang aktif memberi sumbangan terhadap rumah anak-anak yatim dan asnaf di Banting, Selangor.

Kredit Foto: Koleksi Peribadi Sheila Kamal