Setiap kali datang bulan pasti mengundang berbagai rasa kurang selesa pada sesetengah wanita. Selain senggugut satu lagi ketidakselesaan yang sering mengganggu ialah masalah perut kembung. Kira-kira 85% wanita mengalami perut kembung semasa haid.

Walaupun keadaan ini normal tetapi penting untuk anda mengetahui puncanya serta mencari cara bagaimana untuk mengatasi. Salah satu puncanya ialah pengaruh estrogen di mana kadarnya sering turun naik sehingga menyebabkan berlebihan air dalam badan seterusnya perut menjadi kembung.

IKLAN

Punca seterusnya ialah gangguan pencernaan yang boleh menjejaskan nafsu makan sepanjang haid. Kajian menunjukkan peningkatan dan penurunan kadar estrogen mempengaruhi sistem pencernaan sehingga menyebabkan sembelit dan perut kembung.

PERUT KEMBUNG Semasa Datang Bulan? Amalkan 4 Cara Ini!

Lakukan 4 cara berikut untuk mengatasi masalah perut kembung semasa haid.

ELAK MAKANAN BERLEMAK

Sepanjang kedatangan haid sebaiknya elakkan mengambil makanan berlemak kerana ia sukar dicerna. Sebaiknya gunakan sedikit minyak sahaja ketika memasak bagi mengelakkan pengambilan lemak yang tidak perlu.

PERUT KEMBUNG Semasa Datang Bulan? Amalkan 4 Cara Ini!

PERUT KEMBUNG Semasa Datang Bulan? Amalkan 4 Cara Ini!

KURANGKAN GARAM & GULA

IKLAN

Jika boleh elakkan makanan bergaram kerana ia cenderung menyerap kelembapan dan air. Badan akan lebih mudah menyimpan air menyebabkan perut terasa kembung. Jauhi juga makanan bergula bagi mengelakkan berat berlebihan.

MAKAN BANYAK SAYURAN & BUAH

Sayuran berserat seperti bayam serta buah-buahan segar seperti pisang, tomato, anggur, limau dan avokado sangat bagus untuk mengurangkan gejala kembung perut ketika haid.

SENAMAN RINGAN

IKLAN

Membantu mengurangkan rasa perut kembung dan gas berlebihan. Secara tidak langsung anda akan merasa lebih baik. Cubalah naik turun tangga beberapa kali bagi mengurangkan masalah perut kembung semasa haid.

 

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI