Pengaruh wanita berhijab kini semakin mendapat tempat di dalam dan juga luar negara. Bukan hanya kerana keunikan penampilan yang diketengahkan, lapan personaliti hijab yang terkenal di peringkat antarabangsa ini juga memiliki keistimewaan dan kemahiran tersendiri.

Punya Pengaruh & Aura Tersendiri, 8 WANITA HIJABI Inspirasi Media Sosial Ini Patut Anda Follow!

IKLAN

1.Dina Torkia (@dinatokio)

Figura ini mula meletakkan hidupnya di Internet sekitar umur 21 atau 22 tahun. Sehingga diberi gelaran Miss World Muslim, dia adalah seorang blogger kecantikan Islam seperti Habiba Silva.  Beliau memiliki kacukan darah Inggeris dan Mesir, dibesarkan di antara London dan Cardiff. Berkahwin dengan Sid Kaan. Penampilannya kaya dengan rona pastel, tekstur rumit dan siluet yang unik.

Mempunyai inspirasi gaya yang versatil, berani dan menyenangkan. Kini beliau berjaya sebagai seorang Stylist UK, pereka, YouTuber dan blogger fesyen. Dia adalah sebahagian daripada sekumpulan blogger Hijabi yang popular di dunia.

Punya Pengaruh & Aura Tersendiri, 8 WANITA HIJABI Inspirasi Media Sosial Ini Patut Anda Follow!

2.Dian Pelangi (@dianpelangi)

Dian Pelangi adalah pereka fesyen Indonesia, usahawan dan perintis fesyen hijab dengan mata yang luar biasa. Dia menggabungkan sulaman Indonesia yang menakjubkan dan teknik tradisional lain dengan aksesori luxe dan menyenangkan sehingga mampu memberi impak penampilan mewah. Dian Pelangi mempengaruhi demografi yang luas dengan gaya modennya terhadap pakaian Muslim. Salah satu sensasi gaya peribadinya yang asli, dia adalah ikon budaya pop dengan jenama fesyen sederhana yang berkembang dengan semangat, mainan warna, cetakan tebal dan gabungan siluet tradisional dan barat.

Kejayaannya adalah lambang gaya Islam yang lebih luas dan pergerakan pakaian berjenama Muslimah. Fesyennya sangat mendapat perhatian dan langkahnya sentiasa dinantikan di lantai pentas fesyen utama, khusus di Indonesia dan Malaysia. Pelangi sendiri telah mengadakan pameran fesyen di Britain, Perancis, Jerman, Belanda, Australia, Dubai, Mesir, Kuwait dan Jordan dan semestinya di Minggu Fesyen Jakarta. Dia mempamerkan koleksi pertamanya pada usia 18 tahun. Dia adalah duta jenama untuk Wardah Beauty kosmetik.  Pada tahun 2012 Pelangi menerbitkan buku sendiri, koleksi gaya jalanan wanita Islam yang telah memberi inspirasi kepada pereka dan usahawan dalam perjalanannya. Pelangi adalah nama jenama Dian Pelangi yang diasaskan pada tahun 1991 tahun kelahirannya.

Punya Pengaruh & Aura Tersendiri, 8 WANITA HIJABI Inspirasi Media Sosial Ini Patut Anda Follow!

3.Ruba Zai (@hijabhills)

Seorang blogger hijabi yang berpusat di Belanda. Dia memotret wajah kehangatan retro-cool dengan inspirasi gaya vintaj seperti sulaman mutiara atau rompi suede 70-an, manakala palet neutral dengan pop merah atau merah gincu menyimpan perkara-perkara yang moden menjadi pilihannya. Guru kecantikan YouTube yang dikenali ramai untuk saluran Hijabhillsnya.

Beliau meraih populariti dengan video yang dikongsinya, tip gaya pakaian dengan hijab. Beliau melonjak naik pada Januari 2013, apabila videonya “Tutorial Hijab untuk kaca mata dan hiasan aksesori rantai” menjadi perhatian ramai. Trivia Antara video  paling popular beliau termasuklah “Tutorial Hijab & Mudah Hijab!” dan “Cepat dan Mudah Hijab Style!,” telah memperoleh jutaan penonton.

Punya Pengaruh & Aura Tersendiri, 8 WANITA HIJABI Inspirasi Media Sosial Ini Patut Anda Follow!

4.Amena (@amenaofficial)

Seorang blogger yang menetap di UK yang terkenal dengan tutorial tudung YouTubenya yang luas. Gaya moden dengan penampilan yang elegan, mainan warna berkesan hingga kepadan penampilan lebih glamor memakai bulu -bulu. Ikuti penampilannya untuk inspirasi bagaimana untuk meningkatkan penampilan yang menarik. Memiliki gaya hidup internasional dan guru kecantikan tutorial yang menyeronokkan dan mesra di saluran YouTube bertajuk dirinya sendiri adalah tuntutan dan perhatian yang selalu dinantikan.

Beliau mula menyertai YouTube pada 15 November 2006. Video pertamanya, yang juga paling popular, dipanggil “Cara memakai Headscarf (Tutorial Hijaab / Hijab): Air Terjun Pink | Amena.” Trivia Dia telah mendapat perhatian jenama kosmetik terkenal seperti Bobbi Brown, Clarins, Eyeko, Ardell, L’Oreal dan banyak lagi. Kehadirannya juga sentiasa dinantikan di setiap acara fesyen di seluruh dunia. Kehidupan keluarga, beliau dilahirkan di Leicester, England, UK. Suaminya Osaama pernah muncul dalam beberapa video beliau. Mereka mempunyai anak lelaki yang dilahirkan pada tahun 2009.

Punya Pengaruh & Aura Tersendiri, 8 WANITA HIJABI Inspirasi Media Sosial Ini Patut Anda Follow!

IKLAN

5.Dalal AlDoud (@dalalid)

Juga seorang blogger fesyen dan kecantikan mempersonakan yang berpusat di Kuwait, 1986. Dia menubuhkan blognya pada tahun 2012 dengan perkongsian tentang pakaian dan tip solekan. Dia tidak pernah fikir dia akan menjadi salah seorang blogger paling berpengaruh di Kuwait.  Dalam masa yang singkat, pengaruhnya tersebar luas. Ia meliputi negara-negara Majlis Kerjasama Teluk (GCC) dan dunia Arab. Matlamat yang paling penting Dalalid adalah untuk memperkasakan wanita.

Dia bercita-cita untuk memberi mereka keyakinan dan menggalakkan wanita hijab lain untuk menjadi stylo, mempunyai keyakinan diri yang tinggi dan gaya solekan menarik. Apabila dia memulakan blog mengenai pakaiannya, Dalalid menunjukkan pengikutnya bagaimana untuk suai padan yang menarik dan memberi impak kepada personaliti sebagai Muslimah moden. Dia juga berkongsi di mana untuk membeli dan di mana mereka boleh memperoleh busana yang luar biasa. Pastinya jika di lihat di Instagramnya, penampilan beliau sangat elegan dan matang, memberi cerminan terbaik buat wanita Muslimah moden dalam gaya anggun dan menawan. Penampilannya tidak mempunyai kekurangan detail luxe, digandingkan bersama dengan kelemen klasik dan dihiasi dengan mantel yang mampu menyerlahkan penampilan segar dan stylo.

Punya Pengaruh & Aura Tersendiri, 8 WANITA HIJABI Inspirasi Media Sosial Ini Patut Anda Follow!

6.Leena Asad (@withloveleena)

Seorang blogger gaya hidup dan fesyen Muslim Amerika / Palestin yang tinggal di Texas. Beliau seorang jururawat tetapi mencintai dunia fesyen dan gaya hidup sempurna. Gemar berkongsi inspirasi fesyen, tip kesihatan dan kecantikan, perjalanan duniawi dari kaca mata pengalaman hidupnya. Mempunyai matlamat yang tinggi dalam usaha memberi inspirasi kepada wanita lain untuk menjadi terbaik dan pada masa yang sama terbaik untuk dirinya juga. Penampilannya sentiasa menyentuh hati wanita lain dengan gaya yang sederhana, renda dan ruffles, jeans dan Booot Chelsea yang mewujudkan gaya penampilan menarik, klasik, segar dan tidak keterlaluan.

Punya Pengaruh & Aura Tersendiri, 8 WANITA HIJABI Inspirasi Media Sosial Ini Patut Anda Follow!

IKLAN

7.Saufeeya Goodson (@feeeeya)

Pada usia 22 tahun beliau telah mencipta nama sebagai blogger fesyen Dubai. Halaman fesyennya mendapat sambutan hangat dengan jutaan follower. Turut mendapat perhatian majalah internasional Vogue. Ramai yang meminati gayanya yang berani, menyeronokkan, warna- warni, moden, mewah dan kreatif. Bagi dirinya, memakai hijab tidak asing baginya, beliau membesar melihat wanita memakainya dan itu adalah normal. Namun, setelah mempelajari pengetahuan Islam yang lebih mendalam, hijab kini mempunyai makna yang lebih bermakna dalam hidupnya kerana dia memahami tujuan dipakainya, hanya untuk Pencipta.

Kehadirannya kini bertujuan untuk memberi inspirasi kepada wanita lain dengan ekspresi kreatif, imej dan berfikiran secara terbuka, sama ada untuk wanita Islam dan bukan Islam. Buat mereka yang bergelut dengan hijab, beliau menasihatkan,  “Memahami maksud dan alasan di belakang hijab. Dalami pengetahuan dan tahu bahawa tudung itu bukan hanya pakaian utama, ia berjalan lebih jauh dan melampaui semua itu. Hijab adalah cara anda bertindak, cara anda bercakap, cara anda membawa diri dan banyak lagi! ”

Punya Pengaruh & Aura Tersendiri, 8 WANITA HIJABI Inspirasi Media Sosial Ini Patut Anda Follow!

8.Ibtihaj Muhammad (@ibtihajmuhammad)

Terkenal kerana menjadi wanita Muslim Amerika yang pertama memakai hijab ketika bersaing dan mendapat pingat untuk Amerika Syarikat dalam Sukan Olimpik. Malah beliau merupakan barbie pertama yang memakai hijab, ini memberi peluang untuk memecah sempadan tentang pemakaian hijab dan beliau sangat teruja kerana anak-anak kecil nanti boleh bermain dengan patung berhijab. Beliau juga terpilih di antara Orang Yang Paling Berpengaruh di Dunia” majalah Time pada 2016.

Ibtihaj mempunyai jenama fesyennya sendiri. Dilancarkan pada 2014, Louella by Ibtihaj Muhammad menjual pakaian sederhana pada harga yang berpatutan.  Beliau memulakan syarikat itu apabila dia mengalami kesulitan mencari pakaian untuk menghadiri jemputan majlis dan adiknya mencadangkan dia untuk membuat sendiri. Hari ini, dia mengendalikan syarikat itu dengan lima adik-beradiknya. KR

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI