Berpegang kepada niat dan semangat yang tinggi untuk bergelar usahawan hebat telah menjadikan siapa Shahila saat ini. Berkecimpung selama 13 tahun dalam dunia perniagaan, Shahila atau nama sebenarnya Norshahila Ahmad yang kini berusia 30an wajar dijadikan inspirasi.

Norshahila mula berjinak-jinak dalam perniagaan ketika usianya 22 tahun namun dalam tempoh dua tahun pengasas Birdnest Beauty Solution ini telah pun memiliki aset hasil titik peluhnya sendiri sekaligus berjaya membuktikan kepada ibu dan bapanya bahawa dia mampu berjaya.

IKLAN

“Saya Hanyalah Anak Peneroka, Pernah Merasa Hidup Susah” SHAHILA Berjaya Miliki Aset Sebelum Usia 25 Tahun“Pegangan saya yang paling kuat ialah restu dan doa daripada kedua ibu bapa terutama di saat saya merasa tertekan atau down. Saya hanyalah anak peneroka yang pernah merasa hidup susah. Mengadu kepada Allah SWT sudah semestinya di kala saya tidak berdaya dalam mengharungi dugaan dalam perniagaan.

Masa mula-mula berniaga memang ada tentangan daripada ibu bapa kerana mereka mengharapkan saya ada kerja tetap. Tapi sebaliknya saya memilih perniagaan sebagai sumber pendapatan.

“Saya Hanyalah Anak Peneroka, Pernah Merasa Hidup Susah” SHAHILA Berjaya Miliki Aset Sebelum Usia 25 TahunSaya kuatkan semangat dan meminta tempoh dua tahun untuk membuktikan saya mampu berjaya. Waktu itu umur saya 22 tahun. Alhamdulilah, sebelum umur 25 tahun saya sudah pun memiliki aset seperti rumah, kereta dan kedai sendiri.

Secara tidak langsung ia telah membuka mata kedua ibu bapa saya bahawa berniaga pun boleh berjaya asalkan ada usaha. Mungkin selama ini semangat saya sangat kuat dan cita-cita pun tinggi untuk berjaya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Majalah Nona (@majalahnona)

STRUGGLE & WORKAHOLIC
Selepas tamat pengajian dalam bidang pengurusan industri saya terus berniaga, tak pernah bekerja di bawah orang. Saya sertai kursus usahawan siswazah PKNS di mana program ini mencari siswazah yang berminat untuk memulakan perniagaan. Kursus ini dilaksanakan selama enam bulan dan kami diberikan elaun sebanyak RM500 sebulan.

Untuk latihan praktikal penganjur menyediakan booth untuk buat jualan. Selama enam bulan itu saya menjual produk-produk orang. Dalam masa yang sama saya turut menerima tawaran kerja sektor kerajaan. Disebabkan saya masih dalam kontrak kursus dan berbaki satu bulan lagi untuk tamat, saya terpaksa tolak tawaran kerja itu.

“Saya Hanyalah Anak Peneroka, Pernah Merasa Hidup Susah” SHAHILA Berjaya Miliki Aset Sebelum Usia 25 TahunDalam kursus usahawan itu saya berniaga secara kecil-kecilan seperti di pasar malam Uptown Kota Damansara. Waktu itu tahun 2007 dan saya baru berusia 22 tahun. Saya menjual produk-produk kosmetik dan ambil komisyen sahaja. Saya kumpul modal hasil daripada jualan dalam kursus tersebut. Saya menjadi top sale di mana jualan saya berjaya mencecah sekitar RM161 ribu.

Siang saya berniaga di PKNS, Bangi dan Shah Alam manakala malam pula di Uptown Kota Damansara. Waktu itu saya memang sangat struggle dan workaholic. Sampai satu tahap saya mula terfikir, sampai bila hendak jual barang orang. Sudah 10 tahun berniaga baru saya terfikir mahu menjual produk sendiri. Saya menjualnya sendiri kerana sudah memiliki kedai. Bermula dari situlah saya hanya menjual produk-produk sendiri. Alhamdulillah sambutan pun sangat baik.

KESAN PKP
Sejak Oktober 2019 saya memasarkan produk secara online. Ketika ini juga terciptanya Birdnest Beauty Solution yang bermula dengan produk sabun sahaja yang dijual pada harga mampu milik iaitu RM5 seunit. Saya jual pada team dahulu. Saya wujudkan sistem agen, stokis dan leader. Alhamdulillah produk sabun ini menjadi viral walaupun ketika itu jumlah sabun yang dikeluarkan hanya 120 ribu unit. Namun jumlah itu meningkat kepada dua kali ganda pada November 2019.

“Saya Hanyalah Anak Peneroka, Pernah Merasa Hidup Susah” SHAHILA Berjaya Miliki Aset Sebelum Usia 25 TahunApa yang penting produk Birdnest mempunyai kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Salah satu sebab produk ini dijual pada harga yang murah adalah kerana faktor ekonomi lagi-lagi dalam keadaan sekarang. Ekonomi terjejas kerana penularan wabak COVID-19, dengan Perintah Kawalan Pergerakan pula dan ada yang hilang pekerjaan.

IKLAN

Atas faktor itulah ramai yang mahu menjana pendapatan tetapi dalam masa sama tidak mahu modal yang besar. Mereka mahukan modal yang mampu milik. Modal saya yang paling rendah ialah RM40 sahaja, dapat 10 biji sabun. Saya fokuskan jualan secara online. Selepas sabun, Birdnest mengeluarkan pula produk baharu iaitu serum. Setiap produk baharu dikeluarkan secara berperingkat-peringkat setiap dua bulan. Tujuannya agar team saya sentiasa ada income.

KULIT PERNAH BREAKOUT TERUK
Tagline kami ialah ‘Bahan mewah harga murah’. Ramai sudah tahu kualiti bahannya yang kaya dengan antioksidan. Walaupun bahannya mahal tetapi semua orang mampu beli. Tambahan pula dengan adanya kelulusan daripada KKM itu lebih meyakinkan.

“Saya Hanyalah Anak Peneroka, Pernah Merasa Hidup Susah” SHAHILA Berjaya Miliki Aset Sebelum Usia 25 TahunSaya sendiri pun sebenarnya trauma dengan bahan-bahan kimia kerana pernah mengalami masalah kulit wajah yang sangat serius akibat menggunakan produk kosmetik yang salah. Di awal pemakaian kulit wajah memang nampak cantik tetapi cantik yang sementara. Apabila saya berhenti mulalah kulit bermasalah yang sangat kronik. Munculnya jerawat batu yang banyak dan membengkak teruk.

Mujurlah doktor sahkan saya belum sampai tahap kanser kulit. Sampailah saya nekad untuk bertukar kepada produk organik sahaja. Ketika itulah terlintas di fikiran, kalau suatu hari nanti saya hendak buat produk pastikan ia natural.

IKLAN

“Saya Hanyalah Anak Peneroka, Pernah Merasa Hidup Susah” SHAHILA Berjaya Miliki Aset Sebelum Usia 25 TahunNiat saya yang pertama ialah membantu orang ramai menjana pendapatan. Kedua, berkongsi manfaat termasuk memberi kesedaran tentang pentingnya menggunakan produk natural berbanding produk yang menjanjikan kesan yang cepat tetapi berisiko seperti kanser kulit.

Memandangkan saya bermula dari bawah maka saya tahu apa permintaan pengguna. Ramai di luar sana yang hendak cantik tetapi tidak mampu. Jadi, saya amalkan konsep biar keuntungan sedikit tetapi berpanjangan. Permintaan sentiasa ada dan produk pun selamat digunakan.

“Saya Hanyalah Anak Peneroka, Pernah Merasa Hidup Susah” SHAHILA Berjaya Miliki Aset Sebelum Usia 25 TahunDari segi testimoni, bukan golongan dewasa sahaja boleh guna bahkan kanak-kanak dan bayi juga sesuai. Contohnya membantu menghilang masalah ekzema atau gatal-gatal yang dialami oleh bayi. Apabila orang pakai dan berkesan syukur alhamdulillah.

SOKONGAN
Suami banyak memberi sokongan kepada saya selama ini. Selain itu, team dan agen-agen juga adalah sahabat saya. Kami memang rapat dan sering berhubung melalui Whatsapp, Live Facebook, group coaching dan Telegram. Masa saya memang banyak di online.

“Saya Hanyalah Anak Peneroka, Pernah Merasa Hidup Susah” SHAHILA Berjaya Miliki Aset Sebelum Usia 25 TahunSelepas ini mungkin saya akan kembangkan lagi perniagaan ke pasaran global. Sekarang ini saya sudah pun mempunyai agen di seluruh negeri termasuk Sabah, Sarawak, Brunei dan Singapura. Insya-Allah Januari 2021 kami bakal melancarkan produk baru iaitu set penjagaan kulit 4 dalam 1. Semuanya sudah melalui proses R&D.

Nasihat saya buat wanita-wanita yang ingin melibatkan diri dalam perniagaan pertamanya niat. Kalau niat nak bantu orang, bantu betul-betul. Seterusnya jangan mudah putus asa. Kalau tiba-tiba rasa down carilah rakan-rakan yang ada dalam positive circle kerana merekalah yang akan memberi semangat kepada kita semula.”

Kredit Foto: Instagram @birdnestbeautyhq

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI