NEELOFA

Seronok dengar motherhood journey Neelofa! Dalam majlis berbuka puasa bersama Neelofa dan Haris, memang terserlah sisi keibuan selebriti cantik tersebut. Lebih-lebih lagi apabila bercerita mengenai permata hatinya, Muhammad Bilal. Terus berseri-seri wajah isteri kesayangan Haris Ibrahim atau lebih dikenali sebagai PU Riz ni!

Teruja berkongsi pengalaman dan rutin sebagai ibu, Neelofa yang sebelum ini seorang wanita yang bekerja keras dalam kerjaya kini lebih fleksibel dan sanggup ‘mengorbankan’ masa semata-mata mahu melihat anakanda tersayang membesar di depan mata.

IKLAN

Mengulas lanjut, Neelofa berkata, “Buat masa ini saya masih lagi ada Confinement Lady (CL) yang menjaga saya. Patutnya 100 hari, jadi ada lagi few weeks lah. Ramadan kali ini mencabar sebab saya menyusu badan. Jadi ada hari yang sukarlah, mesti ibu-ibu faham kan dari segi pengeluaran susu berkurang waktu berpuasa.

Lofa ada juga kawan-kawan yang melahirkan anak dalam masa yang lebih kurang sama dengan saya. Masa saya mengandung, ada dalam lima orang kawan rapat yang mengandung juga. Anak mereka pun lahir bulan yang sama tapi hari lain-lain. Jadi kami banyak share experience.”

Kata Neelofa lagi, dia bersyukur kerana Bilal tak banyak ragam dan mudah dijaga. “Bilal for the first two month sangat senang dijaga, tak banyak nangis. Alhamdulillah. Cuma bila malam tu dia nak adjust waktu tidur malam lebih panjang dari siang, adjustment tu mencabar sedikit.

Sekarang je dia start menjerit sedikit-sedikit. Iyalah, dah besar. Meniarap dah hampir boleh. Lepas tu dia dah pandai gelak, pandai senyum dan dia pun dah cam muka-muka orang yang jaga dia. Kalau tegur sedikit pun, dia dah gelak-gelak sampai nampak gusi semua. Dia sangat ‘berlapis-lapis’ sebab kuat menyusu. Bayi lelaki kan.”

JAGA ANAK
Ditanya keadaan Haris sejak kehadiran Bilal, sambil tertawa Neelofa mendedahkan sikap suaminya sebaik saja bergelar bapa.

“Haris sangat supportive lah. Macam malam tu awal-awal Bilal lahir, dia bangun bagi kita semangat. Walaupun dia tak bantu dari segi macam apa yang kita buat, kehadiran dia bangun dan teman tu bagi kita kekuatan. Dia bangun, dia akan duduk dan tunggu.”

IKLAN

Sementara itu, Haris yang setia di samping Neelofa turut mengakui ada membantu isterinya menjaga anak termasuk menukar lampin. “Ada (tolong), tak sebanyak mak dialah. Saya ucap tahniah dekat ibu-ibu di luar sana yang sangat cekal jaga anak-anak. Kita (sebagai kaum bapa) kena cuba. Sesekali kena cuba.”

WAJAH BILAL
Diaju pertanyaan mengenai wajah anak mereka kepada peminat, ini jawapan jujur Haris. “Tak dedah wajah Bilal sebab consider dari segi keselamatan dan kesihatan. Ada sekali tu Bilal pernah sakit dan kami sedih. Untuk sementara waktu, kita jaga dulu kesihatan Bilal. Tak mahu menyusahkan orang dan orang tak menyusahkan kita. Jadi sama-sama kita jaga dulu awal-awal ni.”

Difahamkan Neelofa dan Haris sayu melihat anak mereka yang kelihatan kurang sihat tidak lama dulu selepas selesai mengambil suntikan. Dari detik itu, mereka sangat berhati-hati dengan keadaan dan kesihatan Bilal.

IKLAN

KERJAYA
Bercerita mengenai perkembangan kerjaya dan bisnes, Neelofa dalam nada teruja berkata dia bakal kembali dalam sebuah program bual bicara. “Saya akan keluar dengan program bual bicara tidak lama lagi. Masih dalam proses perbincangan. Nanti kita akan share. InshaAllah, tak lama lagi. Lepas raya ni akan ada sharing about it.

Fokus lebih kepada bisnes, priority kami adalah Bilal. Lofa pun tak nak macam Bilal lama-lama dengan helper. Saya nak jalankan rutin sebagai ibu lebih daripada yang lain. Kalau bisnes pun mudah sebab boleh buat dekat rumah, jarang-jarang kena pergi meeting atau shooting.”

Mengulas kerjaya Neelofa selepas berstatus ibu, Haris memberi ‘lampu hijau’ kepada isteri tersayang untuk meneruskan minatnya dalam bidang yang diceburi.

“Alhamdulillah, kita dah diskusi benda ni secara detail. Setiap perkara, dengan imej agama yang dia bawa, kena berhati-hati dan sebagainya. Dan lofa alhamdulillah boleh ikut dari segi pakaian pun, dia taat pada perintah Allah SWT.Jadi kita bagi dia ruang, berkarya dalam benda-benda yang dia biasa buat.”

Semoga Neelofa dan Haris terus cekal dalam membesarkan anak. Di samping sukses dalam setiap bidang yang diceburi agar menjadi sumber inspirasi ramai.