“Selalu Juga Saya Dengar Susah Nak Ambil Hati Ibu Mentua,” Dayah Bakar

916

Sebagai simbolik hari perkahwinannya bersama pegawai tentera, Muhammad Hanif Hamidi, Dayah atau nama penuhnya Nur Hidayah Abu Bakar, 29, telah mencipta lagu berjudul Imamku yang olehnya kira-kira empat tahun lalu. Walaupun baru saja 8 bulan melangsungkan perkahwinan bersama jejaka pilihan hati, pengacara terkenal, Dayah Bakar nyata ceria menjalani hari-hari bergelar isteri.

Dayah yang terkenal dengan sifat ceria dan ramah-tamah ini beruntung kerana tidak berdepan dengan masalah ‘ibu mentua’ yang menjadi ketakutan sang isteri. “Saya sangat blend dan sayang dengan kedua-dua mentua macam mak ayah saya sendiri. Kalau orang tanya, saya tak cakap pun mereka ibu atau bapa mentua sebaliknya saya akan cakap itu mak atau ayah saya.

Alhamdulillah, saya dikurniakan ibu dan bapa mentua yang sangat baik. Ada juga yang bertanya, karakter Happy Go Lucky saya sama ke bila bersama mentua? Jawapannya, sebijik macam ini tak berubah apa pun termasuk sifat clumsy saya. Saya berharap keluarga mentua dapat terima saya seadanya.

Selalu juga saya dengar susah nak mengambil hati ibu mentua, ada saja perkara yang tidak kena. Ada juga mak saya pesan kalau nak bergurau dengan kedua mentua biar elok sikit, jaga adap dan sopan. Tapi bagi saya ia datang secara semula jadi, sebab saya ada rasa hormat dan sayang kepada kedua ibu bapa mentua, saya percaya dengan itu.

Bila ada yang cakap sukar untuk mengambil hati ibu mentua, nasihat saya, mereka orang yang sudah berusia, kita sebagai orang muda kena pandai cari jalan bagaimana nak memenangi hati kedua mentua. Kita tak boleh jangka orang suka dengan kita. Mungkin sifat saya yang suka berborak ini merupakan bonus. Saya akan bersembang dengan keluarga mentua dan bergurau dengan mereka. Jadi mereka pun akan rasa selesa.

Kenangan bergelar menantu yang diingati? Walaupun baru tidak sampai setahun bergelar menantu tapi saya sangat terharu dengan layanan mereka apabila suami ditahan di wad hospital kerana Influenza B. Sepanjang menjaga suami di hospital ada satu hari saya terpaksa pergi ke Kedah kerana kerja.

Namun, ibu mentua saya sangat memudahkan urusan dengan menawarkan diri untuk menjaga suami di hospital. Kemudian saya boleh saja pergi ke airport untuk ke Kedah. Tapi bapa mentua insist nak hantar ke airport. Saya ingat mereka nak drop sahaja tapi mereka hantar saya sampai check-in dan berlepas, padahal saya hanya pergi ke Kedah sahaja.


Ketika ini saya benar-benar touching. Mengikut adik ipar saya, bapa mentua saya memang seorang yang caring,” bicara Dayah yang merupakan menantu pertama dalam keluarga suaminya.

Ada orang memenangi hati ibu mentua dengan masakan, bagaimana pula dengan Dayah? “Keluarga mentua saya semua tahu, saya seorang wanita yang tidak cekap di dapur. Tetapi saya cuba. Sehingga kini ada juga resipi kebanggan jika saya pulang ke rumah keluarga mentua, antaranya Grilled Lamb. Ketika pertama kali masak untuk keluarga yang menetap di Kuala Pilah, mendapat pujian, alhamdulillah.

Sifat caring ayahnya menurun kepada suami saya. Kalau orang tengok figure suami saya macam sentiasa bersedia nak pergi berperang. Ayah dia juga seorang bekas pegawai tentera. Apa yang saya tengok, suami saya ini dia seorang yang tak pandai berkata-kata sangat. Dia seorang yang very straight forward. Tapi perbuatan dia yang melambangkan apa yang tersimpan dalam hatinya.

Hubungan ibu dan bapa mentua saya boleh dijadikan pengajaran buat pasangan muda macam saya. Ketika makan di luar ayah mentua saya tersalah order ayam. Dia tak suka ayam rebus, mak di sebelah sedang menikmati hidangan kegemarannya. Apabila tengok bapa mentua tak berapa gemar dengan hidangannya, mereka bertukar hidangan. Walaupun dah tukar makanan, ayah saya tetap membantu ibu buka bungkusan ayam tersebut dan perbuatan ayah mentua terus mengingatkan saya kepada suami sendiri,” tutur Dayah mengakhiri perbualan.

Jangan Lupa Komen