Masjid Al Noor, namanya mungkin tidak terkenal dalam kalangan umat Islam di seluruh dunia. Namun sejak 15 Mac lalu, masjid yang terletak di Christchurch, New Zealand ini bukan hanya mendapat perhatian meluas rakyat Malaysia bahkan terus menjadi bualan di seluruh dunia sehingga ke hari ini. Semuanya gara-gara insiden berdarah yang dicetuskan pengganas kulit putih, Brenton Tarrant yang kini ditahan pihak berkuasa New Zealand sebagai suspek utama.

IKLAN

Mengimbau detik tragis yang mengorbankan seramai 49 jemaah ketika berada di dalam masjid untuk menunaikan solat Jumaat… suspek yang lengkap bersenjata melepaskan tembakan secara meluru ke arah umat Islam yang berada di dalam masjid. Lebih menyedihkan, aksi tembakan tersebut dirakam dan dikongsikan secara live di media sosial yang jelas kedengaran suara Tarrant ketawa saat melepaskan tembakan! Difahamkan serangan turut berlaku di sebuah lagi masjid iaitu Masjid Linwood.

Tragedi Christchurch, Pelukis NEW ZEALAND Ini ‘Hadiahkan’ Potret Masjid Al Noor Kepada Umat Islam!

Tragedi Christchurch, Pelukis NEW ZEALAND Ini ‘Hadiahkan’ Potret Masjid Al Noor Kepada Umat Islam!

Sebagai rakyat New Zealand yang sudah 23 tahun menetap di negara yang terkenal dengan keindahan alam semula jadi itu, Rachel Dickison… seorang pelukis muda kelahiran New Zealand yang terkesan dengan tragedi berkenaan ‘menghadiahkan’ sebuah lukisan cukup bernilai buat penganut agama Islam seluruh dunia. Meskipun berlainan agama tapi itu bukan halangan bagi Rachel menghasilkan lukisan Masjid Al Noor.

Melalui lukisan itu, kelihatan Masjid Al Noor seolah-olah dilingkari tumbuhan paku pakis atau Silver Fern… simbolik kepada lambang kebanggaan New Zealand. Memuat naik lukisan indah tersebut di Instagram miliknya, kongsi Rachel, “They are us.Saya amat terkejut dengan apa yang berlaku di Christchurch dan simpati terhadap mangsa terlibat kerana tempat ini tidak lagi selamat. Tak sangka ia berlaku di New Zealand.

IKLAN

Kepada mereka yang terjejas dengan insiden ini, marilah kita bersatu dan saya juga ingin meluahkan apa yang saya rasa terhadap insiden ini dengan cara terbaik yang saya tahu iaitu melalui lukisan.

Tragedi Christchurch, Pelukis NEW ZEALAND Ini ‘Hadiahkan’ Potret Masjid Al Noor Kepada Umat Islam!
Lukisan Rachel mengenai Masjid Al Noor

New Zealand tetap berdiri teguh bersama komuniti Islam yang telah memilih negara ini sebagai ‘rumah’ mereka dan kami turut berduka atas apa yang berlaku. Tidak kira apa pun, kami tetap bersama anda dengan penuh kasih sayang dan bukan kebencian.”

IKLAN

Terharu bila insan berbeza fahaman agama seperti Rachel sangat menghormati dan setia bersama-sama umat Islam menangani keganasan yang berlaku. Biarpun dengan hanya melalui lukisan… namun ia melegakan hati para muslimin dan muslimat yang menghargai sokongan murni rakyat New Zealand. Moga kebaikan Islam terus dihayati oleh semua.

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI