Empunya nama Farahannan Nabila Binti Ismail cukup obsess dalam dunia fesyen yang diceburinya. Walaupun mempunyai Ijazah Sarjana Muda dalam Pengurusan Hotel, Farahanna atau lebih mesra disapa Lala cukup yakin bidang fesyen yang kini menjadi hala tuju dalam kariernya mampu membawa satu mercu kejayaan. Pengalaman selama 5 tahun dalam perniagaan baju streetwear mengorak langkah wanita berusia 33 tahun ini untuk beralih ke peluang pekerjaan yang lebih kreatif iaitu sebagai Fashion Stylist. Kini Lala merupakan Senior Fashion Stylist di Fashion Valet dan sudah berkhidmat selama 3 tahun.

IKLAN

TREND FESYEN 2019 & STAIL WANITA MASA KINI

Ukur Baju Di Badan Sendiri! Nasihat LALA ISMAIL Untuk Elak Daripada Jadi Mangsa Fesyen

Saya melihat earth colour akan mendominasi pada tahun 2019 seperti shades of beige. Material pula berkemungkinan dari leather atau spandex. Ditambah dengan perincian feather, net atau fringe untuk menghasilkan efek dramatik. Di Malaysia, saya perhatikan kebanyakan golongan wanita lebih menggemari gaya santai dan loose. Wanita masa kini lebih suka memakai sneakers dimana ia mampu mencerminkan sisi feminin dan dalam pada masa yang sama tetap tampil sporty.

HIJAB & FESYEN

Ukur Baju Di Badan Sendiri! Nasihat LALA ISMAIL Untuk Elak Daripada Jadi Mangsa Fesyen

Mereka yang berhijab dapat bereksperimen dengan hijab untuk tampil lebih bergaya. Jika dibandingkan cara berhijab dahulu dan sekarang, ia mempunyai banyak perbezaan. Fesyen sekarang tidak tertumpu pada gaya yang lebih urban, malah pereka fesyen juga mendapat ilham untuk memperkembangkan lagi fesyen muslimah yang lebih sopan dan menutup aurat.Perkara ini menggalakkan lagi mereka yang ingin berhijab memulakan langkah awal untuk mengenakan hijab.

TREND TURBAN

IKLAN

Sebagai individu yang gemar memakai turban, ia merupakan gaya ringkas untuk kerja harian saya sebagai seorang Fashion Stylist yang perlu bergerak pantas dan sentiasa aktif. Turban juga boleh dipelbagaikan gaya dan sesuai dipakai untuk gaya santai atau ke majlis tertentu sebagai pelengkap gaya anda. Bagi saya, jika anda mahukan kelainan, tidak salah untuk mencuba sesuatu yang baru.

ELAK JADI MANGSA FESYEN

Ukur baju dibadan sendiri! Harus diingatkan setiap individu mempunyai personaliti yang berbeza. Cantik dimata kita belum tentu cantik dibadan sendiri. Anda perlu pasti apa gaya yang sesuai buat anda.

IKLAN

BINA GAYA

Ukur Baju Di Badan Sendiri! Nasihat LALA ISMAIL Untuk Elak Daripada Jadi Mangsa Fesyen

Saya selalu menekankan dan menasihatkan pelanggan saya apabila mereka mendapatkan khidmat nasihat saya sebagai perunding gaya. Soalan yang selalu saya ajukan adalah, samada mereka yakin atau tidak. Saya mungkin boleh mencipta pelbagai gaya dan merubah rupa pelanggan saya, tetapi jika mereka tiada keyakinan diri dengan look tersebut, saya akan berbincang dan kami akan sama-sama mencuba hingga mereka selesa dan yakin dengan gaya tersebut. Jadi kunci utama dalam membina gaya adalah keyakinan diri.

5. TIP TAMPIL TRENDY
1. Pakaian lama jangan dibuang dan revamp baju anda.
2. Mix & match, do layering!
3. Aksesori adalah wajib! Padankan statment earings, cincin atau headpiece buat gaya anda.
4. Kenal pasti warna yang matching antara top & bottom anda. Jangan takut bermain warna.
5. Pakai apa sahaja yang anda selesa dan sentiasa yakin!

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI