Tidak kira samada berhijab atau tidak, rambut perlu diberi penjagaan yang khusus. Jika berhijab, pastikan rambut berada dalam keadaan yang baik dan dijaga dengan penjagaan syampu secara berkala untuk mengelakkan masalah rambut kepam, gugur dan kelemumur secara berlebihan.

IKLAN

Atasi Masalah Kulit Kepala Agar Rambut Kekal Sihat, Bersih & Bermaya!Rambut bukan sahaja melindungi kulit kepala daripada terdedah kepada anasir luar seperti kotoran dan pencemaran malah boleh menyerlah penampilan seseorang. Namun, akibat stres, pengambilan makanan yang tidak berkhasiat, perubahan cuaca, penggunaan produk penjagaan rambut yang tidak sesuai merupakan punca masalah rambut.

Atasi Masalah Kulit Kepala Agar Rambut Kekal Sihat, Bersih & Bermaya!Memang benar masalah rambut tidak menjejaskan keadaan fizikal tubuh tetapi boleh mencacatkan penampilan, menurunkan keyakinan diri dan prestasi kerjaya merosot. Oleh itu, sebaik-baiknya sebelum berlaku masalah rambut lebih baik mencegahnya dengan melakukan pemeriksaan rambut dan kulit kepala. Jika pemeriksaan kesihatan dilakukan setahun sekali, pemeriksaan kesihatan rambut begitu juga.

Atasi Masalah Kulit Kepala Agar Rambut Kekal Sihat, Bersih & Bermaya!Kulit kepala manusia mempunyai kira-kira 100,000 hingga 150,000 folikel rambut. Biasanya kita akan keguguran lebih kurang 100 helai rambut setiap hari. Apabila usia kita meningkat, pertumbuhan rambut kita mula menjadi perlahan. Bagaimanapun, sekiranya kita sentiasa keguguran lebih daripada 100 helai rambut sehari, kita perlu mendapatkan khidmat pakar rambut.

Atasi Masalah Kulit Kepala Agar Rambut Kekal Sihat, Bersih & Bermaya!Bagi mengenal pasti keadaan rambut sebaik-baiknya jalani pemeriksaan rambut atau kulit kepala enam bulan sekali atau sekurang-kurangnya setahun sekali. Memandangkan kulit kepala boleh menimbulkan masalah kulit atau dermatologi, kesihatan kulit kepala penting untuk kesihatan rambut.

Pemeriksaan rambut atau kulit kulit kepala membantu mengenal pasti isu berkaitan rambut seperti kecacatan umbi rambut, folikel tersumbat, penyahhidratan kulit kepala, longgokan natrium, daki, jangkitan kulat dan bakteria dan kekurangan pemakanan.

Berikut disenaraikan beberapa masalah rambut.

IKLAN

Rambut Kering Atau Rapuh
Menandakan kekurangan protein, vitamin A, sulfur, silikon atau zink dan hormon tiroid tidak seimbang.

Atasi Masalah Kulit Kepala Agar Rambut Kekal Sihat, Bersih & Bermaya!Rambut Cepat Beruban
Disebabkan oleh tekanan dan ketidak seimbangan testosteron, hormon pertumbuhan atau ACTH (hormon pituitari).

IKLAN

Atasi Masalah Kulit Kepala Agar Rambut Kekal Sihat, Bersih & Bermaya!Masalah Kulit Kepala (contohnya kelemumur)
Menandakan jangkitan kulat, yang dipercepatkan oleh diet tinggi karbohidrat, gangguan keimunan sistemik, tahap tekanan yang tinggi dan kekurangan Vitamin B, zink, biotin, selenium atau kuprum (lebih-lebih lagi jika sensitif kepada matahari)

Atasi Masalah Kulit Kepala Agar Rambut Kekal Sihat, Bersih & Bermaya!Rambut Gugur (bertompok-tompok)
Disebabkan oleh keracunan logam, kekurangan asid folik & zink, dan ACTH atau kortisol tidak seimbang.

Atasi Masalah Kulit Kepala Agar Rambut Kekal Sihat, Bersih & Bermaya!Keguguran Rambut Yang Kronik
Menandakan kekurangan pengaliran atau pengedaran darah ke kulit kepala. Ini juga boleh bermakna kekurangan protein, asid lemak penting, Vitamin B, silikon dan zink dan pertumbuhan tidak seimbang hormon tiroid dan hormon pertumbuhan (terutama sekali jika keguguran rambut berlaku secara menyeluruh).

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI