Sebagai tuan rumah pasti anda mahukan yang terbaik buat tetamu khususnya dalam penyediaan hidangan. Berikut Nona kongsikan ilham rasa istimewa daripada Hotel Concorde Shah Alam buat rujukan anda. Terima kasih kepada Cef Mohd Irwan Bani Ismail kerana sudi berkongsi resipi.
IKLAN
BISKUT LAPIS SAMBAL
Bahan-bahan:
375 gm mentega
250 gm gula
4gm garam
125 gm kuning telur
500 gm tepung
Bahan-bahan pes sambal bilis:
60 gm cili kisar
10 gm bawang merah
5 gm bawang putih
3 gm asam keping
70 gm ikan bilis
Cara Membuat:
Pukul mentega dan gula segingga sebati. Masukkan garam dan kuning telur. Seterusnya masukkan tepung. Gulung doh dan letakkan dalam peti sejuk selama 1 jam. Kemudian, asingkan doh kepada dua bahagian (25gm dan 25gm). Gulung kedua-dua doh. 1 bahagian disapu dengan pes sambal ikan bilis dan di bahagian atasnya disapu dengan kuning telur. Akhir sekali taburkan ikan bilis. Bakar pada suhu 160C selama 25 minit.
KEK COKLAT BERLAPIS
Bahan-bahan:
200 gm mentega
150 gm gula
6 biji telur ayam
100 gm tepung
10 gm serbuk penaik
100 gm coklat
50 gm serbuk koko
100 gm susu segar
100 gm whip cream
5 gm serbuk gelatin
50 gm croquantine
Cara Membuat:
Pukul mentega bersama gula sehingga kembang. Masukkan telur dan kacau sebati. Kemudian masukkan semua bahan lalu dipukul sehingga sebati. Bakar pada suhu 180C selama 50 minit.
BISKUT DELIMA MADU
IKLAN
Bahan-bahan:
340 gm mentega
250 gm gula perang
5 gm serbuk soda bikarbonat
4 gm garam
5 gm madu
2 gm serbuk kayu manis
60 gm telur
750 gm tepung gandum
1 biji buah delima
Cara Membuat:
Pukul mentega dan gula perang sehingga sebati. Masukkan garam dan madu. Kemudian masukkan serbuk kayu manis dan tepung gandum. Tambahkan telur diikuti dengan buah delima. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 160C selama 25 minit.
BEBOLA COKLAT
IKLAN
Bahan-bahan:
750 gm coklat
250 gm mentega
125 gm gula
60 gm telur
5 gm garam
375 gm tepung gandum
30 gm serbuk koko
10 gm serbuk soda bikarbonat
250 gm coklat putih
150 gm kacang tumbuk (kacang tanah)
Cara Membuat:
Cairkan coklat, pukul mentega dan gula sehingga sebati. Masukkan telur satu persatu diikuti tepung gandum, serbuk koko, kacang tumbuk dan serbuk penaik. Seterusnya, masukkan pula coklat yang telah dicairkan tadi ke dalam separuh daripada adunan tadi. Uli sehingga menjadi dua doh. Gulung kedua-dua doh dan masukkan ke dalam peti sejuk. Lapiskan sehingga menjadi tiga bahagian. Kemudian tekap acuan bulat mengikut saiz yang disukai. Susun di atas loyang kemudian bakar pada suhu 160C selama 25 minit. Untuk hiasan, sadurkan bersama coklat cair sehingga menjadi bebola.
Kecur tengok resipi Smoothie Pisang Kurma yang disediakan bekas peserta Masterchef, Brian ini. Dahlah mudah disediakan, ringkas dan cepat pula tu.. sesuai sangat dijadikan minuman harian waktu sahur sepanjang Ramadan. Mengenali bakat Brian, namanya bukan saja dikenali dalam arena kulinari bahkan berbakat sebagai pengacara dan penyampai radio.
Kongsi Brian di Instagramnya baru-baru ini, “Ini versi lagi gempak dan sesuai bagi mereka yang tak lalu makan berat di waktu sahur. Minum je. Ada karbohidrat dari pisang dan kurma.. dan protein dari yogurt. Patutlah bahan-bahan ni semuanya sunnah.”
https://www.instagram.com/p/Bi4fpw4FEH2/
RESIPI SMOOTHIE PISANG KURMA ILHAM BRIAN MASTERCHEF
Bahan-bahan diperlukan
* 1 biji pisang
* 2-3 biji kurma
*100ml yogurt
*100ml susu
*1 cawan ais batu
Cara membuatnya:
Potong kecil pisang yang telah dibuang kulitnya. Potong kecil kurma yang telah dibuang bijinya. Masukkan pisang dan kurma yang telah dipotong kecil ke dalam mesin pengisar bersama-sama yogurt, susu dan ais batu.
Kisar semua bahan hingga hancur dan halus atau sehingga mendapat tekstur yang diingini mengikut cita rasa masing-masing. Tuangkan smoothie pisang kurma ke dalam gelas yang telah disediakan. Taburkan hirisan kacang badam yang dibakar. Sedia diminum.
Sangat mudah, kan?
Difahamkan, sepanjang bulan puasa ini juga Brian aktif berkongsi aneka sajian dan menu sahur menarik dalam kempen ’30 Sahur Abang Brian’. Apa yang pasti, ia bukanlah kali pertama Brian terlibat dengan aktiviti tersebut sebab dia juga pernah melakukan perkara sama tahun lepas meskipun berbangsa Cina.
Terima kasih Brian dengan perkongsian resipi mudah dan sihat ini. Moga terus maju jaya!
Perancis, secara rasmi dipanggil Republik Perancis merupakan sebuah negara yang terletak di Eropah Barat. Di sepanjang ibu kota metropolitan ini terdapat deretan kafe menyediakan pelbagai pencuci mulut istimewa Perancis yang dinikmati bersama secawan espresso mahupun latte. Manisan popular dan sering menjadi sebutan dan turut digemari di seluruh dunia! NONA berkongsi resipi Creme Brulee yang boleh dilakukan sendiri di rumah. Selamat mencuba!
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan putar sehingga timbul buih.Tuangkan campuran adunan ke dalam mangkuk kecil. Letakkan mangkuk dalam dalam dulang berisi air sehingga separuh mangkuk casserole.Bakar lebih kurang 40 minit, kemudian keluarkan dari dulang. Masukkan pula dalam peti sejuk sekurang-kurangnya dua jam. Sebelum dihidangkan taburkan gula di atasnya kemudian panaskan gula menggunakan torch sehingga gula menjadi keperangan atau menjadi seperti karamel.
Sebut sahaja Chef Wan, semua peringkat usia dan bangsa rakyat Malaysia mengenali beliau. Malah populariti beliau melebihi para artis dan ahli politik, namun semua kehebatan yang dimiliki tidak pernah mengundang riak insan berhati luhur bernama Datuk Redzuwan Ismail.
Hari ini Chef Wan bukan hanya pakar dalam masakan, tetapi beliau juga seorang penulis buku masakan, hos program masakan dan travelog dalam dan luar negara dan ikon yang tidak pernah lokek berkongsi ilmu rahsia kejayaan untuk anak bangsanya
Lebih daripada 3 dekad dalam dunia kulinari dan melalui pelbagai pahit maung dalam perjalanan kerjaya sebagai chef. Kewibawaan beliau telah merentasi dunia, setanding dengan nama besar seperti Jamie Oliver Bakes dan Martha Stewart.
Namun untuk menggapai kejayaan seperti hari ini, Chef Wan tidak gentar meninggalkan kerjaya lumayan hanya kerana minat memasak dan mahu menjadi seorang chef profesional. Berbekal kesungguhan dan minat terhadap dunia masakan, beliau sanggup ke luar negara demi mencari ilmu masakan tanpa kenal erti jemu dan tidak pernah rasa bosan memasak.
“Bila saya belajar dan melakukan sesuatu yang saya suka, saya akan buat bersungguh-sungguh sehingga berpuas hati dengan hasilnya. Bila menjadi ia memberikan keseronokan dan kepuasan tidak terhingga, terutama bila mendapat pujian. Sebab itu, saya suka bereksperimen dengan perkakasan dapur, mengolah bahan, menyediakan masakan dan menghasilkan resipi baru di dapur.
Demi ilmu saya juga sanggup keluar negara dan menjelajah ke seluruh pelosok dunia untuk belajar pelbagai ilmu masakan. Sebenarnya, ilmu masakan semakin diterokai semakin seronok kerana ada sahaja perkara baru boleh dipelajari,” ujar Chef Wan yang tidak pernah kenal istilah pencen dalam kerjaya yang diminatinya ini.
Katanya, selain minat dan mencari keseronokan dengan memasak, beliau mahu menjadikan masakan sebagai agen perpaduan di kalangan masyarakat dan mengharumkan nama negara.
“Sekurang-kurangnya dengan aktiviti memasak, saya boleh menyumbangkan sesuatu kepada keluarga, jiran-jiran, rakan-rakan, masyarakat, bangsa, agama dan negara saya sendiri kerana ini kemahiran saya,” tegas Chef Wan yang mendapat Latihan Profesional Chef dan Pengurusan Hotel dari California Culinary Academi, San Francisco, Amerika Syarikat .
Luar biasanya Chef Wan, bukan hanya mempunyai kepakaran dalam masakan tetapi beliau juga mempunyai karisma tersendiri sebagai hos program sama ada program masakan mahupun travelog di dalam dan di luar negara. Celoteh spontan sering menjadikan penonton tersenyum dan tertawa. Sehingga ada yang tertunggu-tunggu program yang dihoskan olehnya.
“Masakan telah membawa saya menjelajah ke merata dunia. Daripada pengalaman ini saya melihat masakan bukan hanya sebagai agen perpaduan sesuatu masyarakat dan bangsa tetapi ia juga adalah sumber khazanah budaya. Kerana daripada masakan kita mengenal sesuatu bangsa dan sesebuah negara.”
NEW YORK CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN:
Adunan Dasar Kek: 3 cawan serbuk biskut (cracker crumbs) 2 sudu teh serbuk kulit kayu manis 226gm mentega | cair dan sejukkan
Inti Kek: 680gm krim keju ¼ cawan gula kastor 6 biji telur | asingkan kuning dan putihnya 2 cawan sour cream 1/3 cawan tepung Jagung 2 sudu teh esen vanila 2 biji lemon | parut kulit kuning sahaja & perah jusnya
Sos Ceri: 1 sudu besar tepung jagung 1 tin besar Pitted Dark Cherries dengan sirap 1 sudu besar mentega
CARA MEMASAK: Untuk menyediakan adunan dasar kek: Oles mentega ke dalam bekas bersaiz 22 cm. Campurkan semua bahan adunan dasar kek menggunakan sudu kayu. Masukkan adunan dalam loyang dan tekan sehingga padat, kemudian panaskan dalam ketuhar lebih kurang 15 minit dengan suhu 180 C. Atau letakkan dalam peti sejuk lebih kurang 30 minit. Untuk menyediakan inti kek, pukul krim keju hingga halus, tambahkan gula sedikit demi sedikit dan teruskan memukul sehingga ringan dan gebu. Tambahkan kuning telur satu persatu. Masukkan sour cream, tepung, esen vanila, jus lemon dan parutan kulit lemon. Di dalam mangkuk yang berasingan, pukul putih telur sehingga kembang kemudian gaulkan dengan krim keju. Tuangkan adunan inti kek ke atas lapisan dasar dan bakar di dalam ketuhar selama 1 jam, 15 minit dengan suhu 165C. Akhir sekali cara menyediakan sos ceri: Campurkan tepung jagung dengan pitted Dark Cherries dan masak sehingga mendidih. Setelah pekat, tutup api. Masukkan mentega. Kacau dan biar sejuk. Tuang atas kek keju dan hidangkan.
KAFTA BEBOLA DAGING
BAHAN-BAHAN:
Bebola:
500gm daging cincang 1 biji bawang besar | dadu halus 2 ulas bawang putih | cincang 4 sudu makan daun parsli | cincang halus 1 sudu teh serbuk lada putih 1 sudu teh serbuk jintan halus 1 sudu besar serbuk paprika 2 sudu teh garam 2 sudu besar minyak zaitun
Kuah: 60ml minyak zaitun 1 biji bawang besar | cincang halus 3 ulas bawang putih |cincang halus 1 sudu teh serbuk jintan halus 1 sudu teh serbuk jintan kasar 1 sudu makan paprika 2 biji tomato | ramas halus 2 sudu besar daun parsli | cincang halus 2 biji telur Garam, gula dan serbuk lada putih secukupnya
CARA MEMASAK: Untuk menyediakan bebola daging. Masukkan semua bahan di dalam mangkuk, gaul rata dan bentuk menjadi bebola daging. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, goreng hingga ke perangan dan ketepikan. Untuk menyediakan kuah, panaskan minyak zaitun, tumis bawang besar dan putih hingga wangi. Masukkan jintan halus dan kasar, paprika dan buah tomato yang telah diramas. Masukkan bebola daging, daun ketumbar, parsli, garam, gula dan serbuk lada sulah. Masak lagi di atas api perlahan selama 15 minit. Kemudian pecahkan telur ke dalamnya dan masak lima minit lagi.