Cantik manis, gemar tersenyum serta mudah terhibur itu antara pesona yang dimiliki oleh sumandak Sabah berusia 26 tahun ini. Jiejie atau nama sebenarnya Fauziah Abu Samat merupakan seorang usahawan yang sedang rancak membina nama dalam perniagaan produk kecantikan. Biarpun hanya berkelulusan SPM tetapi Jiejie seorang gadis yang berjiwa besar.

IKLAN

“Dulu Tolong Mak Jual Kuih, Pusing Satu Kampung” Sumandak Sabah JIEJIE Inspirasi Wanita Muda“sejak sekolah rendah lagi saya sudah terdedah dengan bisnes. saya selalu tolong Mak jual kuih, pusing satu kampung. Saya juga selalu ikut Mak menjual di pesta-pesta kaamatan atau pesta menuai di Sabah.

“Habis Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) saya pernah buka kedai tudung tapi laku. Selepas itu, saya bekerja di Kidzania dan sering ikut car booth sale, preloved sale di The School Jaya One serta menjual baju tidur di Live Facebook. Kiranya saya bekerja sambil berniaga.

“Dulu Tolong Mak Jual Kuih, Pusing Satu Kampung” Sumandak Sabah JIEJIE Inspirasi Wanita MudaKebanyakan dalam keluarga besar kami termasuklah Ayah dan Mak adalah orang-orang bisnes. Ayah ada syarikatnya sendiri tapi segalanya bermula dari bawah. Mak pula pernah ada butik kain dan restoran tapi terpaksa ditutup.

“Dulu Tolong Mak Jual Kuih, Pusing Satu Kampung” Sumandak Sabah JIEJIE Inspirasi Wanita MudaItulah salah satu sebab saya pilih berniaga kerana latar belakang family business serta minat. Paling penting saya sukakan cabaran dalam perniagaan kerana dari situlah kita dapat belajar banyak perkara baru. Secara tak langsung, ia boleh dikongsi dengan orang lain yang memerlukan.

“Dulu Tolong Mak Jual Kuih, Pusing Satu Kampung” Sumandak Sabah JIEJIE Inspirasi Wanita MudaPendorong terkuat semestinya diri sendiri. Niat kena betul, mental kena kuat. Bila keyakinan dah ada barulah saya akan beritahu keluarga serta rakan-rakan. Mereka adalah semangat dan salah satu tulang belakang yang mendorong saya untuk bangkit bila ‘jatuh’. Mereka selalu ada untuk saya bila memerlukan.

“Dulu Tolong Mak Jual Kuih, Pusing Satu Kampung” Sumandak Sabah JIEJIE Inspirasi Wanita MudaBISNES
Saya sebenarnya masih baru dalam dunia bisnes. November tahun ini genaplah 2 tahun bisnes saya yang diberi nama Fofaskinn yang merupakan produk penjagaan wajah. Salah satunya ialah bubble mask 2 dalam 1. Pengguna boleh menjadikannya sebagai pencuci muka atau masker yang boleh dipakai 3 kali seminggu.

“Dulu Tolong Mak Jual Kuih, Pusing Satu Kampung” Sumandak Sabah JIEJIE Inspirasi Wanita Muda“Dulu Tolong Mak Jual Kuih, Pusing Satu Kampung” Sumandak Sabah JIEJIE Inspirasi Wanita MudaSaya bermula dari ‘zero’. Antara pengalaman berniaga paling perit pernah saya lalui ialah semasa saya berniaga di booth. 2 hari tiada sale tetapi sewa tapak dah habis bayar. Waktu itu menangis juga sebab kekangan duit. Barang tak laku tetapi terpaksa bayar sewa tapak.

IKLAN

“Dulu Tolong Mak Jual Kuih, Pusing Satu Kampung” Sumandak Sabah JIEJIE Inspirasi Wanita MudaKini terpaksa pula berhadapan dengan cabaran pendemik. Disebabkan produk saya masih baru dan belum dikenali ramai, saya memanfaatkan sosial media untuk menarik pelanggan.a Saya juga ada membuat beberapa paid review dengan beberapa instafamous di Instagram dan Facebook agar lebih ramai mengenali produk saya. Alhamdulilah setakat ini Fofaskinn ada pengguna setia.

“Dulu Tolong Mak Jual Kuih, Pusing Satu Kampung” Sumandak Sabah JIEJIE Inspirasi Wanita MudaSebagai peniaga, masa untuk diri sendiri memang agak sukar untuk diperolehi tetapi kena pandai bahagi masa. Bagi saya me-time amat penting. Jadi, saya manfaatkan hujung minggu untuk me-time kerana ia masa yang sesuai.

IKLAN

Nasihat saya, jangan pernah putus asa. Gagal sekali bukan bererti gagal selamanya. Ingat, rezeki tak pernah salah alamat. Yakin dengan kebolehan diri adalah kunci utama untuk maju. Jangan peduli kalau orang pandang rendah terhadap kita. Bukan mereka yang menentukan masa depan kita. Percaya dan yakin wanita itu kuat.

“Dulu Tolong Mak Jual Kuih, Pusing Satu Kampung” Sumandak Sabah JIEJIE Inspirasi Wanita MudaMisi saya ialah membantu usahawan wanita menjana income bersama Fofaskinn sekaligus membantu menaikkan taraf hidup mereka. Wanita yang kuat adalah yang berjaya menukar kegagalan kepadan kejayaan.”

“Dulu Tolong Mak Jual Kuih, Pusing Satu Kampung” Sumandak Sabah JIEJIE Inspirasi Wanita MudaJiejie berhasrat agar kisahnya ini dapat dijadikan inspirasi seterusnya bergelar ikon buat golongan muda untuk berjaya. Dia juga berhasrat untuk menubuhkan badan amal serta melakukan lebih banyak aktiviti kebajikan pada masa akan datang. Semoga urusan Jiejie dipermudahkan dan segala impian terlaksana.

Kredit Foto: Instagram @jiejie_as

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI