Kompak kusyen krim BB dan krim CC kini menjadi pilihan utama wanita. Kedua-duanya memberi liputan yang menyeluruh serta mudah dibawa ke mana-mana sahaja.

Namun, ramai yang keliru untuk memilih antara bedak asas, krim BB dan krim CC, malah kini sudah ada krim DD! Keraguan muncul apabila tidak tahu mana satu yang terbaik untuk kulit.

IKLAN

Apabila melihat di bawah label pula, penerangan lebih banyak ditulis dalam bahasa Korea, jadi bagaimana untuk memilih? Baca huraian lengkap tentang persoalan ini.

(a) Bedak asas

#FabulousMUA Kalau Dah Nama Makeup Lover, WAJIB Tahu Beza BB Cream & CC Cream

Bedak asas merupakan asas kepada solekan. Ia didatangkan dalam bentuk cecair dan padat. Bedak asas memiliki tekstur yang lebih padat dan berfungsi menutupi kekurangan wajah seperti pigmentasi, jerawat dan wajah berbelang dengan baik.

Pemilihan tekstur dan warna bedak asas sangat penting kerana jika tersalah pilih kecantikan semula jadi wajah akan bertukar. Bedak asas juga mempunyai peranan untuk mengekalkan solekan sepanjang hari. Selain itu, ia berupaya melembapkan kulit.

Oleh sebab liputan bedak asas ini tinggi, selayaknya bedak asas digunakan untuk keperluan seperti acara malam atau formal.

(b) Krim BB

#FabulousMUA Kalau Dah Nama Makeup Lover, WAJIB Tahu Beza BB Cream & CC Cream

Blemish Balm atau krim BB ini sangat sesuai digunakan sehari-hari kerana mempunyai tekstur yang lebih ringan tetapi berfungsi umpama bedak asas. Wajah kelihatan semula jadi dan mampu menutup kekurangan kulit.

Ia berupaya berfungsi seperti primer, tabir suria, krim BB dan bedak asas. Bersifat ringan dan didatangkan dengan pek isian semula, kompak kusyen krim BB ini memberi solusi solekan berkadar segera, segar, praktikal dan cepat, malah bikin kulit tampak cantik sempurna, cerah bercahaya serta lembap sepanjang masa.

IKLAN

Krim BB memiliki tekstur lebih ringan daripada bedak asas namun lebih kental jika dibandingkan dengan pelembap berwarna. Formulanya mampu merawat kulit sambil memberi perlindungan daripada matahari tetapi bahan utamanya adalah antioksidan yang membantu melindungi kulit terhadap radikal bebas dan kerosakan kulit akibat pencemaran.

Krim BB juga memiliki ciri anti-peluh yang sangat baik.

(c) Krim CC

#FabulousMUA Kalau Dah Nama Makeup Lover, WAJIB Tahu Beza BB Cream & CC Cream
Foto: Be Beautilicious (www.bbeautilicious.com)

Color Correcting atau Complexion Corrector, lebih dikenali sebagai krim CC mempunyai formula yang lebih ringan dibandingkan dengan krim BB dan bedak asas. Kebanyakan krim CC memiliki tekstur krim lembut yang sangat ringan dan halus. Krim CC ini mempunyai fungsi untuk menyamarkan tona kulit wajah, melindungi kemerahan kulit dan menutup pigmentasi.

IKLAN

Kekurangan kulit disamarkan melalui kandungan yang terdapat dalam krim CC iaitu lycopene. Ia berfungsi untuk membantu mengurangi kemerahan kulit dan menghadirkan nutrisi vitamin C agar kulit wajah lebih sihat dan berseri.

Krim CC lebih sesuai digunakan oleh wanita matang kerana ia berupaya menutup permasalahan kulit wajah seperti tona kulit tidak sekata, garis-garis halus, kedut dan iritasi. Sifat krim CC yang kalis air dengan struktur rangkaian kukuh iaitu dibentuk oleh molekul yang tinggi membolehkan solekan bertahan sehingga 12 jam tanpa memerlukan sentuhan walaupun dalam cuaca yang panas.

Lapisan krim CC berfungsi untuk menyamarkan tekstur kulit dan dapat menampilkan kulit yang lebih sekata malah memberikan manfaat anti-penuaan serta menjaga kelembapan kulit. Layangkan bedak tabur di atas lapisan CC krim pada wajah untuk efek yang lebih sempurna dan mampu bertahan sepanjang hari.

Keistimewaan krim CC ini tidak menimbulkan kesan terlalu tebal, amat sekata pada kulit dan mudah menyerap ke liang sebum. Pada masa yang sama ia meresap pantulan daripada cahaya matahari untuk tona kulit semula jadi tanpa kesan minyak.

Kalau korang beauty lover or makeup lover jom datang ramai-ramai sertai cabaran pencarian Fabulous MUA NonaxFCC nanti.

#FabulousMUA Kalau Dah Nama Makeup Lover, WAJIB Tahu Beza BB Cream & CC Cream

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI