Wow, cemburu tengok bentuk tubuh ideal Jennifer Lopez! Bukan saja langsing, siap ada ‘six-pack’. Kalau baru berusia 30an dan memiliki tubuh macam ini memang tiada apa yang menghairankan pun. Maklumlah, masih muda dan bertenaga. Tapi bila umur sudah mencecah 50 tahun dan dikurniakan tubuh seksi seperti ini… masuk kategori luar biasa dah tu!

24 Julai 2019, genap 50 tahun usia Jennifer Lopez atau terkenal dengan nama julukan JLo. Tidak hanya mempersonakan dari segi bentuk tubuh, stamina selebriti ternama Hollywood ini pun tidak kurang hebatnya. Difahamkan sempena ulang tahun kelahiran dan 20 tahun penglibatannya dalam industri muzik tahun ini… JLo berbesar hati mengadakan konsert jelajah ‘It’s My Party Tour’ sebagai penghargaan kepada para peminat.

IKLAN

Konsert mini yang berlangsung sejak 7 Jun lalu berakhir hari ini, 25 Julai di Miami, Florida. Dalam usia separuh abad… stamina JLo di atas pentas mengalahkan penyanyi muda. Cukup lincah mengikut rentak muzik dan rutin tarian rancak!

Memetik kenyataan JLo kepada Harpers Bazaar, stamina dan susuk tubuh yang dimiliki adalah hasil daripada pemakanan sihat dan rejim kecergasan yang sangat ketat. Malah, ibu kepada dua anak ini akui mengelak daripada pengambilan kafein, alkohol dan snek yang boleh merosakkan tubuhnya. Demi mengekalkan bentuk tubuh menawan, JLo memilih snek sayur-sayuran dan buah-buahan segar jika terasa lapar. Fuh, jiwa kena kental tu!

Kunci utama kepada kecantikan JLo ialah kekal hydrated. “Minum air yang banyak terutamanya sebelum work out, sebab ia bekalkan tenaga luar biasa ketika bersenam. Saya juga sudah bertahun-tahun tidak mengambil kafein dan berhenti minum alkohol sepenuhnya.”

Bukan itu saja… JLo juga sangat tegas dengan apa yang dinikmatinya setiap hari dan memastikan ia seimbang, penuh nutrisi serta tidak mengambil makanan siap diproses. Bahkan jika keluar makan ke restoran sekalipun dia memilih hidangan rendah kalori atau hanya hidangan salad.

IKLAN

“By lunchtime, I’m starving,” ujarnya. Apa yang mengejutkan ialah menu tengah hari JLo biasanya mengandungi sumber protein seperti ikan salmon yang sarat dengan pelbagai salad antaranya brokoli, zucchini dan cili benggala. Manakala hidangan makan malam pula ialah protein yang ditambah dengan buah kuini.

“Saya sentiasa bawa bersama buah-buahan atau sayur sebagai snek di antara waktu makan. Jika masih terasa lapar, saya akan nikmati protein kerana ia mengenyangkan dan bagus untuk pembentukan otot.”

IKLAN

Saat ramai wanita menjadikan makanan sebagai suatu yang membahagiakan… berbeza pula bagi JLo. Baginya senaman mampu memberi keseronokan luar biasa termasuk tarian.

“I’m 100 percent convinced that working out is part of what makes me happy. Dance has always been a huge part of my life and taking the time to move my body and do something that’s so good for me is key to my happiness.

And I really believe that when you take care of yourself and work to stay healthy, you’re better able to take care of those you love. So working out is definitely a priority for me.”

Jadi, tak hairanlah macam mana JLo boleh kekal aktif, cantik dan langsing di usia 50 tahun. Janji konsisten amalkan pemakanan sihat, diet seimbang dan rajin bersenam… confirm dapat bentuk tubuh sihat macam penyanyi popular ni!