FI

Kecantikan seorang wanita tak hanya terhenti pada tahap umur tertentu. Keseluruhan hidupnya menjadi perhatian suami, keluarga dan teman. Jadi, biarpun usia meningkat, anda perlu tampil cantik ok!

Regimen penjagaan kulit dan tona solekan semakin berubah mengikut usia. Bukan bermakna pabila usia cecah 40’an, anda perlu tampil hanya dengan wajah polos dan kulit bibir kering dan pucat! Cara solekan akan berubah anda menjadi semakin tua atau semakin muda. Jom perhatikan satu per satu:

IKLAN

Primer
Jadikan primer sebagai teman baik anda. Primer wajah yang baik akan memenuhi ruang kedut pada wajah, menutup garis halus, menjadikan liang roma semakin kecil dan memperbetulkan kompleksi wajah.

Jangan Hanya Kerana USIA, Kulit Terpaksa TANGGUNG DERITA! Tips CANTIK Untuk Anda.

Gincu bibir
Gincu bibir boleh menentukan usia anda. Pilih gincu yang mempunyai tona warna satu atau dua tahap lebih gelap dari warna bibir. Elakkan gincu matte kerana ia menutup garisan bibir.

Apa kata cuba gincu bibir berkrim atau pengilat bibir. Pengilat bibir bukan sahaja memberi ilusi lebih muda tetapi menjadikan bibir lebih mungil.

Jangan Hanya Kerana USIA, Kulit Terpaksa TANGGUNG DERITA! Tips CANTIK Untuk Anda.

Pemerah pipi
Teruskan menggunakan pemerah pipi berkrim. Kulit tua biasanya kulit kering jadi pemerah pipi berkrim tidak mampu menyelesaikan masalah garisan halus dan kedut pada wajah . Produk berkrim cenderung ‘memejalkan’ kulit anda.

Jangan Hanya Kerana USIA, Kulit Terpaksa TANGGUNG DERITA! Tips CANTIK Untuk Anda.

Penggaris mata
Penggaris mata membantu menonjolkan mata. Menggaris mata boleh menjadikan ia lebih galak. Melukis penggaris mata pada bahagian atas mata membuatkan bulu mata anda lebih cantik manakala garisan bawah mata member efek lebih kemas.

Tip untuk anda: Gunakan penggaris mata berona lebih gelap pada bahagian atas mata manakala penggaris mata lebih cerah pada bahagian bawah.

Jangan Hanya Kerana USIA, Kulit Terpaksa TANGGUNG DERITA! Tips CANTIK Untuk Anda.

Selain itu, perhatikan juga:

Teliti perubahan kulit
Tentukan sama ada kulit anda memerlukan kelembapan atau tak. Pilih palet solekan yang sesuai dengan kulit.

IKLAN

Pilih bedak asas yang berbeza. Tak mungkin kulit anda hanya sesuai dengan satu tona warna sejak tiga dekad lalu kan?

Cuba solekan yang lebih sofistikated dan sesuai dengan kulit serta personaliti anda. Pastikan anda jangan over confident pula dengan solekan garang atau berwarna-warni pada usia 40’an ni.

Kontur
Tip kontur ini akan menjadikan anda jauh lebih muda dari usia. Hanya dengan menggunakan bedak kompak dua atau tiga tahap lebih gelap dari kulit wajah, sapukan ia secara ringan pada bahagian garis rahang, garis anak rambut dan dahi.

Cara ini akan membentuk kedalaman palsu atau false depth pada wajah, dan paling penting ia memberi penegasan pada kawasan wajah yang lebih cerah.
TIDAK PERLU melakukan pembedahan, hanya perlu bijak menggunakan gaya solekan.

Pencuci wajah anti penuaan
Terimalah hakikat bahawa usia kita semakin meningkat. Tetapi, dengan cara penjagaan yang betul, anda boleh mengurangkan penglihatan wajah dalam soal usia. Guna pencuci wajah anti penuaan kaya nutrien kerana regim anti penuaan bermula dengan pemilihan pencuci yang betul, sama ada semakin mengeringkan atau melembap kulit.

IKLAN

Serum
Jangan abaikan penggunaan serum pada wajah. Inilah superfood yang kulit mahukan kerana ia menjadi suplemen tambahan agar garisan halus tidak nampak ketara serta kelembapan terpelihara. Antara serum yang sering menjadi pilihan adalah First Care Activating Serum dari Sulwhasoo.

Anda tidak perlu bimbang lagi kerana bantuan kecemasan hanya di hujung jari. Ia membentuk kulit menjadi tegang, booster anti penuaan, meningkatkan pelindungan kulit dan meningkatkan Skin Youth Index. Boleh beli secara online di SINI

Jangan Hanya Kerana USIA, Kulit Terpaksa TANGGUNG DERITA! Tips CANTIK Untuk Anda.

Pewarna rambut
Kurangkan uban rambut dengan mencari belahan yang sesuai pada wajah. Warnakan rambut untuk menutupi uban.
Gunakan warna-warna yang natural dan tidak terlalu menonjol.

Biarkan kening menebal
Warnakannya untuk menutup rambut putih yang ada. JANGAN cabut bulu kening kerana anda akan memusnahkan folikel yang mana boleh menyebabkan terdapat jarak di antara bulu kening, di mana ada bulu kening yang tidak tumbuh.

Gunakan krim malam yang kaya dengan nutrien
Pada usia 40’an, fiber kolagen mengental, memberi kesan kedut pada wajah.
Kuncinya..gunakan rose oil, minyak jojoba dan AHA semula jadi untuk mengurangkan sel kulit mati yang menyebabkan wajah kusam dan kelabu.
Buang mindset “hanya pembedahan plastik boleh memberikan kecantikan yang saya inginkan!”
Minum air suam dan teh hijau
Ia membolehkan peredaran darah yang baik dan kulit lembut.
Masukkan facial menggunakan bahan semula jadi ke dalam regim kecantikan anda kerana sesekali kulit wajah perlu dibelai dan diberi nutrisi yang lebih teliti.

Bersihkan hati
Ini akan membuatkan penglihatan anda lebih jelas dan meningkatkan metabolism
ELAKKAN produk tenusu, gandum atau gula selama lima hari. Gantikannya dengan menikmati sayur-sayuran hijau. Ia adalah cara mudah untuk membersihkan hati anda.

Krediti foto: Instagram Datin Seri Maria Farida, Fauziah Latif dan Amy Mastura

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI