Bulan Ramadan ialah bulan untuk menahan daripada rasa lapar dan dahaga. Malah bulan yang mulia ini juga dapat mendisiplinkan diri untuk mengelakkan diri daripada melakukan perkara-perkara mungkar.

Namun, dalam sibuk kita menunaikan ibadah puasa, kesihatan juga perlu dijaga. Ia penting untuk memastikan ibadah yang kita lakukan tidak memudaratkan kesihatan. Bagi mendapat kesihatan yang lebih baik walaupun pada bulan puasa, jom Nona kongsikan beberapa tips untuk diamalkan.

IKLAN

1. Perbanyakkan makan serat dan protein semasa bersahur

Kalau Nak Kekal Sihat Sepanjang Bulan Ramadan, Praktikkan 5 Tips Mudah Ini!

Sahur adalah sangat penting bagi mereka yang berniat menjalani puasa di bulan Ramadan. Sebaiknya, perbanyakkan pengambilan serat dan juga protein seperti telur, yogurt, keju dan juga kekacang. Bagi serat pula, anda boleh makan banyak buah-buahan, bijirin dan juga sayur-sayuran.

2. Makan secukupnya semasa berbuka

Kalau Nak Kekal Sihat Sepanjang Bulan Ramadan, Praktikkan 5 Tips Mudah Ini!

Setelah seharian menahan lapar dan dahaga, selalunya mereka akan makan dengan banyak semasa berbuka puasa. Sebaik-baiknya, sebelum makan makanan yang tnggi dengan kalori yang tinggi, mulakan dengan makanan yang ringan seperti salad dan juga sup. Perkara yang perlu dielakkan adalah makan makanan ringan.

Amalkan setiap kali waktu sahur dan berbuka sepanjang bulan puasa. Sebaiknya makan 5 jenis buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari. Minum susu dan protien juga sangat penting.

3. Elakkan makan kek dan makanan ringan yang berkalori tinggi

IKLAN

Kalau Nak Kekal Sihat Sepanjang Bulan Ramadan, Praktikkan 5 Tips Mudah Ini!

Bulan Ramadan adalah bulan yang paling banyak menyediakan kek dan juga makanan ringan sebagai makanan untuk berbuka puasa dan bersahur. Tahukah anda, makanan sebegitu mempunyai kesan negatif untuk kesihatan terutama sekali ‘obesiti’. Disarankan supaya mengantikan makanan ringan dengan kacang badam.

4. Mengekalkan suhu badan dan kekal terhidrasi

Kalau Nak Kekal Sihat Sepanjang Bulan Ramadan, Praktikkan 5 Tips Mudah Ini!

IKLAN

Bagi yang berpuasa, sebaiknya elakkan diri dari terlalu terdedah dengan sinaran matahari ataupun cuaca panas. Perbanyakkan makan buah-buahan pada waktu berbuka kerana, kandungan air didalamnya boleh menjaga tubuh badan anda dari terhidrasi. Jangan terlalu banyak minum air sekaligus. Disarankan minum dua gelas air semasa bersahur, dan dua gelas semasa berbuka dan bakinya sebanyak empat gelas setiap satu jam.

Elakkan dari minum kopi atau teh. Ia penyebab anda cepat rasa dahaga dan dehidrasi secara berlebihan di waktu siang. Bagi meningkatkan lagi tenaga, minum minuman ringan seperti jus buah-buahan.

5. Berpuasa mengikut kemampuan fizikal

Kalau Nak Kekal Sihat Sepanjang Bulan Ramadan, Praktikkan 5 Tips Mudah Ini!

Bagi yang mempunyai masalah kesihatan, sebaiknya sebelum berpuasa, anda haruslah berjumpa dengan doktor terlebih dahulu. Pada ibu-ibu hamil juga harus berbuat sedemikian.
Dengan perkongsian kami di atas, semoga boleh memberikan anda serba sedikit panduan mengekalkan kesihatan tubuh badan semasa menjalankan ibadah puasa.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI