Dunia hari ini sudah bersiap untuk menerima para wanita menerajui pelbagai bidang kerjaya yang mencabar. Fara Juina Bt. Mohd Shuib memelopori kebangkitan wanita dalam bidang pembangunan hartanah di negeri Kedah, mengambil kesempatan ruang yang ada dalam usaha memperkasakan keupayaan dan kebijaksanaan dirinya. Kini beliau mencapai satu tahap yang membanggakan, biarpun dalam usia masih muda, 34 tahun. Tiada yang membatasi dirinya untuk belajar dari bawah sehingga maju berada di tahap sekarang sebagai Pengarah Urusan, Mega Excellent Properties Sdn Bhd.

IKLAN

Melayari sebuah kehidupan sederhana sebagai seorang isteri dan memenuhi tuntutan sebagai ibu yang baik kepada empat orang anak, Fara bijak mengimbangi keduanya dan ia tidak mustahil buat semua wanita hari ini. Motivasi dirinya yang kuat perlu diangkat menjadi inspirasi buat semua dalam usaha memberikan yang terbaik dan memenuhi keinginan diri sendiri agar hidup lebih bermakna. Beliau ingin tumbuh subur berbudi dan berbakti kepada setiap pekerjaan yang di buat agar semuanya bercambah menjadi sihat dan sukses.

“Kuncinya adalah fokus, belajar dan berusaha. Jangan takut menghadapi kegagalan dan sentiasa maju ke hadapan. Tidak ramai sebenarnya wanita yang menceburi dalam bidang ini dan alhamdulillah saya masih terus rancak beraksi dalam bidang pembangunan hal tanah ini. Saya amat berterima kasih kepada Dato’ Wira Haji Thobrani kerana membuka laluan dan memberi kepercayaan kepada saya dalam bidang pembangunan hartanah di Kedah. Dalam usia 29 tahun, saya belajar dari kosong dan mengutip segala pengalaman dari satu projek pembangunan yang kecil sehinggalah pada projek mega sekarang sebagai konsultan untuk projek mega Koperasi Tunas Muda Sg. Ara Berhad.

Inilah antara kemuncak kepada kerjaya saya dalam menerajui projek mega bersama Koperasi Tunas Muda dalam usaha membangunkan projek komersial Tunas Boulevard yang dijangka akan melibatkan nilai jualan RM 328 juta yang terletak di dalam kawasan Kulim Hi Tech Park, Kedah dan Projek Perumahan Tunas Homes pula dijangka mencecah nilai jualan RM 522.9 juta terletak di Sungai Petani, Kedah. Sebahagian besar unit-unit kediaman di sini akan dijual dengan harga yang lebih murah di pasaran tetapi kualitinya terbaik.

Luar Biasa Hebat, FARA JUINA Galas Cabaran Terajui Projek Mega Di Utara Tanah Air!

Dari sekeping tanah, saya bertanggungjawab untuk membangunkan kawasan tersebut mengikut kehendak pelanggan, kesesuaian lokasi dan memastikan ia menjadi pusat komersial yang berkembang maju dan moden. InsyaAllah saya akan pastikan projek ini dilaksanakan dengan sukses, tidak akan sia-sia tanggungjawab dan harapan yang tinggi untuk menjadi kejayaan terbesar untuk Koperasi Tunas. Ia bukan sekadar membangunkan kawasan perumahan tetapi meliputi pembangunan kawasan new township dengan landskap ID dari Australia, lengkap dengan segala kemudahan yang membawa kepada suasana kehidupan yang tenang, selesa dan cantik.

Sesuai sekali buat mereka yang baru ingin memiliki rumah pertama, buat mereka yang baru mendirikan rumah tangga dan sempurna buat mereka yang ingin settle down. Saya telah mengkaji segala aspek kemampuan, harga dan pakej yang ditawarkan agar mampu dimiliki oleh semua lapisan masyarakat. Objektif kami, bukanlah untung semata-mata tetapi memastikan masyarakat mampu membeli rumah,” ujar Fara berbicara tantang projek mega yang dikendalikannya kini.

Selain daripada kualiti pembangunan perumahan itu sendiri, strategi pemasaran adalah penting dalam usaha memastikan projek yang di buat mendapat sambutan daripada masyarakat. Untuk apa jika kita laksanakan projek tetapi tidak ada pembeli. Di sinilah juga peranan Fara penting dalam menyusun strategi pemasaran berkesan, “Ya benar, untuk itu Koperasi Tunas Muda Sg Ara Bhd telah memilih Rozita Che Wan dan puterinya Aishah sebagai Duta 2018 untuk projek Koperasi Tunas Muda Sg Ara Bhd pertama di Negeri Jelapang Padi, Kedah Darul Aman. Che Ta adalah merupakan anak jati Kedah yang telah berjaya menempa nama di pasaran tempatan sebagai pengacara, penerbit dan pelakon. Popularitinya yang tidak perlu dipertikaikan lagi, kita gambarkan keharmonian rumah tangga Che Ta dan anak untuk menjalani sebuah kehidupan yang selesa dan sederhana agar dapat menjadi inspirasi kepada yang lain untuk turut sama mengecap kehidupan yang sempurna, khususnya buat rakyat Kedah,” katanya.

IKLAN

Luar Biasa Hebat, FARA JUINA Galas Cabaran Terajui Projek Mega Di Utara Tanah Air!

Sebagai seorang ketua yang menerajui projek besar, pastinya perkara ini tidak dilakukan dengan seorang diri. Siapa yang menjadi tulang belakang utama kejayaan hari ini dan sikap keperibadian anda yang menjadi teladan buat semua kakitangan lain. Keluarga dan rakan-rakan banyak memberi kekuatan dan semangat untuk saya berusaha tanpa putus asa. Saya pernah jatuh tersungkur dan mereka adalah pembakar semangat saya untuk bangkit kembali.

Saya ingin mereka melihat, setiap apa yang saya lakukan adalah atas usaha diri sendiri, kepercayaan dan kredibiliti saya. Untuk mencapai apa yang saya miliki hari ini, laluannya bukan mudah tetapi setelah melalui pelbagai rintangan serta pengalaman yang cukup menjadi saya matang dan sarat dengan ilmu pengetahuan yang dikutip untuk mempertingkatkan keupayaan diri saya sendiri. ”

IKLAN

Sesibuk mana sekalipun, tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu tetap tidak diketepikan. Itulah ketabahan dan kegigihan yang menjadi anda seorang wanita #superwomen, “Sebagai seorang wanita, rumah tangga tetap menjadi perhatian utama. Saya tidak pernah abaikan tanggungjawab dalam memastikan pengurusan anak-anak sempurna. Perjalanan saya bermula se awal pagi, menghantar mereka ke sekolah dan barulah saya ke pejabat.

Di malam hari adalah masa saya untuk bersama mereka, jarang sekali untuk ada sebarang urusan kerja di waktu malam, kecuali tugasan luar kawasan ‘outstation’. Jika ada sebarang kecemasan untuk berbincang tentang kerja sekalipun, datang ke rumah. Sememangnya peruntukan waktu malam saya hanya pada keluarga, itulah kualiti masa saya bersama mereka.

Perancangan masa hadapan Fara, “Saya berharap di masa hadapan, Koperasi Tunas Muda akan menyerlah kehebatannya sebaris dengan syarikat pembangunan terkenal di Malaysia yang lain. Untuk syarikat sendiri, saya akan teruskan uasaha dengan pelbagai projek-projek kecil atau besar sehinggalah syarikat Mega Exellent Sdn Bhd ini berjaya di publicly listed di Malaysia. InsyaAllah… Doakan yang baik-baik.”

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI