Merdunya SHIHA ZIKIR Mengaji AL-Quran, Sampai Buat Orang Tersentuh & Menangis!

2196

Meremang bulu roma dengar alunan bacaan Al-Quran penyanyi bersuara lunak, Shiha Zikir. Selama ini peminat sudah terbiasa dengar lagu-lagu nyanyiannya sahaja. Tapi belum pernah lagi berkesempatan hendak dengar Shiha mengaji. Dan apa yang menarik, sebaik sahaja Shiha memuatnaik video yang memperdengarkan suaranya ketika membacakan beberapa surah baru-baru ini… ia mendapat feedback yang sangat positif daripada warganet.

Bahkan, rata-rata yang menonton video tersebut melahirkan rasa kagum dengan lontaran suara Shiha. Tidak kurang juga yang mengagumi bacaan Naib Juara Mentor 5 ini sampai tersentuh hati dibuatnya. MashaAllah, moga-moga perkongsian Shiha ini dapat menggalakkan lebih ramai generasi muda mencintai dan mendalami kitab suci Islam.

Shiha bersama ibu tersayang

Mula berkongsi video tersebut dua hari lalu, ia bukan sahaja menarik perhatian rakan artis… tetapi juga peminat di Malaysia dan negara jiran, Indonesia. Sampai ada yang menangis!

“Baru nak tidur. Jangan lupa Al-Mulk ya. Kita sama-sama belajar, kalau salah tolong tunjukkan. Jangan lupa niat puasa esok. Al-Quran ni hadiah dari fan Shiha dari Indonesia. Terima kasih banyak.”

Selain berkongsi bacaan surah Al-Mulk dengan baik, terbaru… Shiha turut memuatnaik video bacaan surah Al-Waqiah. Seperti diduga, ia turut mendapat respon peminat setianya. Salah seorang peminat Shiha mengakui kemerduan suara penyanyi tersebut yang disertakan dengan tajwid yang betul.

Ada juga yang meminta dia berkongsi bacaan surah Maryam dan ada komen-komen nakal yang mahu memperisterikan pengasas Shiha Lens ini selepas mendengar bakat mengajinya. Sempat lagi tu! Yang pasti, ramai yang tidak menyangka… selain pandai menyanyi, Shiha juga dikurniakan bakat mengaji dengan baik.

Bersandarkan niat semata-mata untuk berkongsi keindahan Al-Quran dan mengajak orang ramai membaca isi kitab ini, Shiha dalam pada itu turut menjelaskan … “Bulan puasa ni saja macam nak share sebab orang kita ni payah, kalau share kata nak show off. Tak share kata tak pernah baca. Apa-apa pun bergantung niatkan.

Akak dulu pun merangkak jugak. Takpe adik, inshaAllah Allah pasti bantu. Akak pun terkejut dari zero sampai boleh baca. Ni pun nak kena belajar lagi,” tutur Shiha merendah diri.

Terinspirasi dengar dan tengok usaha Shiha Zikir. Harap, sepanjang Ramadan ini sempat khatam Al-Quran dan lebih lancar baca setiap surah yang ada selain dapat menguasai bacaan tajwid yang betul. InshaAllah.

 

Kredit: Instagram Shiha Zikir

 

 

 

Jangan Lupa Komen