Ramai yang teringin nak jadi pengasas produk kecantikan tetapi ramai juga terkandas bila ejen, stokis dan team mulai down. Itu belum lagi hubungan di antara pengasas dan pengilang tidak sehaluan. Macam mana nak perhebat produk jika dua perkara ini tidak dijaga? Seronok dengar sharing Juju dan Izzat, ada petua yang mereka lakukan supaya setiap produk dapat menjentik hati orang ramai.

Nak ‘Kumpul’ Rezeki Kena Ada Chemistry. NADJUA&IZZAT (PROJEK BUNGAA X JUJU) Bongkar Rahsia ‘BELI JIWA’ Client Dan Team

IKLAN

Bagai cendawan tumbuh selepas hujan, begitulah diibaratkan dunia perniagaan kosmetik yang kini berkembang hebat. Disebalik kemurungan menghadapi penularan wabak Covid-19, masih ada lagi jenama kosmetik yang mendapat tempat di hati ‘beauty lovers’. Menemui pasangan duo kolaborasi terbaik Nadjua Zailani dan Izzat Roslan, mereka berkongsi keserasian dalam memastikan produk yang terhasil menjadi ‘rebutan’ orang ramai.

 

JUJU

Di usia masih muda, pengalaman Nadjua atau Juju dalam bidang perniagaan tidak semuda usianya. Berbekalkan minat mendalam terhadap dunia kecantikan, pelajar jurusan diploma farmasi ini akhirnya berjaya memiliki kilang sendiri dan ‘memegang’ jenama besar dalam penghasilan kosmetik. Banyak jenama terkenal mendapat hasil sentuhan Juju bagi memastikan produk dikeluarkan hangat di pasaran.

 

“Selepas enam tahun bekerja, baharu kini saya dapat membuka kilang sendiri. Beruntungnya saya kerana ketika menyambung pengajian dalam bidang farmasi, ilmu itu dapat saya gunakan dalam bidang kosmetik. Saya tahu bahan kandungan produk terbaik dan bahan yang boleh menjadi racun kepada sesuatu produk. Kelebihan itu juga saya gunakan untuk berkolaborasi dengan kilang lain untuk membuat R&D dan akhirnya mencipta produk.

 

Sebagai pengilang, ramai yang tidak menerima servis konsultasi dan saya lihat, itulah juga yang membuatkan lebih ramai pengasas produk bersama-sama saya. Bukan sahaja tentang penghasilan produk yang baik malah saya juga memberikan konsultasi dari segi pemasaran, sistem serta pengurusan team. Bagi saya, kejayaan sesuatu produk bukan terletak pada kebaikan produk itu sendiri tetapi lebih kepada strategi pemasaran dan sistem pengurusan yang baik.

 

Saya lihat jatuh naik sesuatu produk dan dari situ tentunya saya mengkaji masalah yang berlaku. Tak sanggup saya melihat orang yang melabur duit begitu banyak tetapi berakhir dengan kegagalan. Jiwa saya sentiasa bangkit untuk membantu orang lain,” ujarnya.

Nak ‘Kumpul’ Rezeki Kena Ada Chemistry. NADJUA&IZZAT (PROJEK BUNGAA X JUJU) Bongkar Rahsia ‘BELI JIWA’ Client Dan Team

 

IZZAT ROSLAN

Bersama-sama Juju, siapa sangka guru pendidikan khas dari Melaka ini menjadi tulang belakang dalam jenama Projek Bungaa. Sungguhpun memegang title ‘cikgu’ sepenuh masa namun Izzat Roslan tetap aktif mengemudi pasukan.

 

“Ada yang tanya, senang tak seorang lelaki menjual produk wanita? Jujurnya, senang atau susah bergantung kepada kita. Kita buat apa yang kita minat. Sejak 2014 lagi saya sudah mula berniaga. Mungkin Allah permudahkan laluan untuk saya kerana saya bermula dengan produk Oli Candy. Sebagai pengedar tunggal di Melaka, tentunya banyak kelebihan yang saya dapat. Dari situ, saya mula bergerak dengan lebih cepat.

 

Sehinggalah saya bertemu dengan Bungaa. Sebagai orang belakang tabir, saya menggunakan kelebihan untuk memberi coaching dan menjadi penguat semangat kepada stokis dan ejen. Tetapi mungkin jodoh saya tidak panjang bersama Bungaa, akhirnya saya mengambil langkah untuk keluar dan meneruskan Projek Bungaa.

IKLAN

 

Dikalangan team saya kini terdapat ramai pengasas produk yang saya terima ketika bermulanya PKP Mac lalu. Walaupun mereka datang bersama team yang kecil tetapi mereka tidak perlu risau kerana segala strategi pemasaran sudah disiapkan. Mereka perlu mencabar diri menjual produk StickMatte kerana kebanyakkannya bukan dari latar belakang jualan kosmetik,” katanya.

 

KUMPUL PASUKAN

Berkongsi pepatah ‘segerombolan singa diketuai seekor biri-biri akan tewas dengan segerombolan biri-biri yang diketuai seekor singa begitu menggambarkan The Brainer ini di mana ketua itu sangat penting dari pengikut. Sikapnya yang tenang dan kesederhanaan dalam hidup membuatkan Izzat dan pasukannya tidak ‘tamak’ dalam menjalankan perniagaan.

 

“Saya sendiri tidak datang dari latar belakang perniagaan. Saya banyak belajar dari pengalaman dan tunjuk ajar dari orang yang berpengalaman. Saya pernah menjadi ejen, stokis, master stokis dan berada dalam pasukan jualan. Dari situ, saya ambil segala ilmu dan gunakan untuk membina team saya sendiri.

IKLAN

 

Bila buat bisnes, saya tak fikirkan duit dan bila tak dikirkan duit, kita pun takkan kusut. Kuncinya adalah bersyukur. Team saya pun setenang saya juga. Kami tetap cari peluang untuk pastikan barang jualan laku tetapi jangan terlalu menekan diri sehingga kita sendiri kusut.

Nak ‘Kumpul’ Rezeki Kena Ada Chemistry. NADJUA&IZZAT (PROJEK BUNGAA X JUJU) Bongkar Rahsia ‘BELI JIWA’ Client Dan Team

Saya seronok berada dalam kumpulan ejen dan stokis kerana saya create mereka menjadi saya. Segala ilmu dan nasihat yang saya berikan kepada mereka bukan hanya untuk digunakan dalam penjualan produk saya tetapi mereka digalakkan untuk menggunakan ilmu itu sekiranya berada di luar pasukan.

 

Sebagai usahawan, sangat penting untuk kita menerapkan value yang tinggi. Sebagaimana Ustaz Ebit Liew menunjukkan keperibadiannya beliau, begitu juga yang cuba saya tonjolkan. Kita beri semula kepada masyarakat.”katanya.

 

 

“Kalau boleh, saya nak lebih ramai orang seperti saya. Saya harap sangat dapat membantu lebih ramai orang kerana kita hidup hanya sementara, penting lagi untuk kejar akhirat. Misi saya bersama Minaz Cosmetics ini adalah agar ia menjadi satu bidang yang hebat.

 

Untuk berjaya, kita berikan fokus kepada keutamaan. Jangan terlalu memandang keuntungan yang kita akan dapat, dan sentiasa bersyukur walaupun hanya 50 sen yang diterima setiap hari. Fikirkan selama mana kita hendak maintain perniagaan yang dijalankan. Janji kita fokus dan buat perkara yang boleh membuatkan kita enjoy!”

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI