Kita sudah beralih daripada fasa pendemik COVID-19 kepada fasa endemik. Namun begitu, kita masih belum menang dan perlu menjaga diri sendiri dan juga keluarga agar terhindar daripada virus yang berbahaya itu.

IKLAN

Salah satu usaha untuk melindungi diri daripada jangkitan virus ini dengan menguatkan imun tubuh. Imun atau sistem kekebalan tubuh adalah jaringan kompleks yang terdiri daripada sel, protein, organ dan zat lainnya yang bertugas untuk melindungi tubuh daripada berbagai penyakit, yang disebabkan oleh virus, bakteria, dan parasit.

Optimum Imun Tubuh Dengan 4 Sumber Makanan Ini
Foto: Koleksi Majalah Nona

Meningkatkan imun tubuh boleh dilakukan dengan pengambilan nutrisi penting seperti zinc dan vitamin C. Memang tiada bukti saintifik yang mengatakan dua sumber ini dapat mencegah atau merawat COVID-19 tapi boleh dijadikan salah satu ikhtiar untuk mencegah daripada dijangkiti.

Minum lemon panas
Lemon sebenarnya dianggap sebagai superfood dan mengandungi banyak manfaat kesihatan dan juga penggunaan topikal. Bagi mendapatkan manfaat yang optimun lemon perlu diambil dengan menggunakan air panas. Suhu air yang plaing sesuai untuk merendam lemon adalah 60-70 darjah Celsius.

IKLAN
Optimum Imun Tubuh Dengan 4 Sumber Makanan Ini
Foto: www.123rf.com

Bawang putih
Bawang putih merupakan salah satu sumber makanan zinc yang terbaik. Kandungan zinc pada bawang putih kira-kira 1.16 mg zink sertiap 50gm. Khasiat yang terkandung dalam bawang putih ini juga mampu membantu melancarkan sistem peredaran darah dalam tubuh. Selain itu kandungan poli sulfida yang terdapat dalam bawang putih membantu melebarkan dan membuka saluran darah supaya tidak mendapat tekanan yang terlalu besar.

IKLAN

Habbatus Sauda
Habbatus sauda atau nama saintifiknya Nigella sativa atau black cumin. Ia merupakan makanan sunnah yang diibaratkan superfood dalam supleman. Habbatus sauda termasuk dalam kelompok makanan yang mampu meningkatkan imun tubuh. Salah satu kandungannya yang sangat berkhasiat adalah thymoquinone.

Optimum Imun Tubuh Dengan 4 Sumber Makanan Ini
Foto: www.123rf.com

Teh hijau
Kandungan antioksidan yang tinggi dalam teh hijau dapat membantu tubuh untuk mengeluarkan racun. Polifenol yang ada dalam teh hijau juga mempunyai fungsi dapat membunuh virus dengan baik. Teh hijau juga merupakan pilihan terbaik membantu mengurangkan berat badan.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI