Ini yang dikatakan rezeki baju Melayu. Rezeki datang tanpa di sangka dan tak mengenal tempat. Apa yang penting usaha yang berterusan tanpa kenal istilah jemu.

IKLAN

Pasangan adik-beradik Zarif Azrie Zahari dan Zarul Shafiz Zahari ini mengusahakan perniagaan baju Melayu semata-mata sukar mendapat saiz dan kini sudah berjaya bergelar usahawan baju Melayu.

Rezeki Baju Melayu, Mula Niaga Sebab Susah Nak Dapat Saiz Kini Ada Butik Sendiri

Bercerita tentang di awal pembabitan pasangan adik-beradik ini menceburi perniagaan baju Melayu ini, “Kami mula menceburi bidang perniagaan ini sebab masing-masing susah nak cari saiz baju sesuai yang ‘ngam’ dengan badan. Kalau nak beli di pasaran, mesti menggelebeh.

Lalu mulalah inisiatif menempah sendiri baju ikut saiz sendiri. Bila pakai ‘ngam’, tak sangka kawan pun nak ikut tempah juga. Nampak ada permintaan di situ, jadi kami tak menoleh ke belakang lagi,” kata Zarif selaku abang sulung memikul mandat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) jenama Mjestic.

Rezeki Baju Melayu, Mula Niaga Sebab Susah Nak Dapat Saiz Kini Ada Butik Sendiri

Mengusahakannya perniagaan baju Melayu potongan ‘slim fit’ sejak hujung tahun 2017 dan bermula dari rumah ketika menghuni di apartmen hingga kini memiliki butik fizikal di Setia Alam, Shah Alam.

Tak sangka! Percubaan suka-suka kerana susah mencari baju Melayu untuk kegunaan sendiri, akhirnya membuka pintu rezeki Zarif dan Zarul. Rezeki baju Melayu sungguh!

Tambah Zarif lagi, “Saya dan adik hanya memiliki latar belakang dalam bidang perniagaan semata-mata. Cuma masa zaman belajar dulu, kami suka menjual baju kasual lelaki. Minat berniaga itu ada,” katanya.

IKLAN

Rezeki Baju Melayu, Mula Niaga Sebab Susah Nak Dapat Saiz Kini Ada Butik Sendiri

Zarul yang bertindak sebagai Ketua Pegawai Operasi (COO) pula optimis dengan rekaan jenama mereka yang mempunyai tarikan tersendiri.

“Baju Melayu kami juga lebih moden kotemporari dengan kolar jenis ‘double’ nampak lebih ampuh dan tak mudah kemek. Paling utama, harga dijual serendah RM169 hingga RM189 dengan pemberian tambahan enam aksesori percuma.

IKLAN

Rezeki Baju Melayu, Mula Niaga Sebab Susah Nak Dapat Saiz Kini Ada Butik Sendiri

“Ia termasuk butang baju, pelitup muka, sampul duit raya, kotak baju, brooch bunga poket dan paper beg edisi terhad untuk melindungi pakaian.

Insya-Allah lepas raya kami akan keluarkan baju nikah moden dan tradisional selain abaya bagi memenuhi permintaan pelanggan lelaki dan wanita,” kata Zarul yang mempunyai lima orang adik-beradik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Majalah Nona (@majalahnona)

Baca juga; Ustaz Don Kongsi 7 Amalan Sunnah, Rugi Kalau Tak Amalkan

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI