Nama Ustaz Syamsul Debat atau nama penuhnya Syamsul Amri Ismail, 46 tahun, sudah tidak perlu diperkenalkan lagi. Sebelum bergiat solo sebagai pakar motivasi dan penceramah bebas, lelaki yang suka berjenaka itu berkongsi kisah lucu sewaktu masih bergelar penjawat awam termasuk menerima claim ceramah sekitar RM300 dulu.

Terubat keletihan bila melihat suasana nyaman di kediaman ADUN Paroi, YB Dato’ Haji Mohamad Taufek Abd Ghani, yang menjadi lokasi temu bual kami. Masih terkenang kemesraan tuan rumah, betapa baik dan menyenangkan.

IKLAN

Meminjam sedikit masanya usai sesi ceramah di Seremban, Ustaz Syamsul Debat tenang berkongsi pengalaman hidup dengan Majalah Nona.

Ustaz Syamsul Debat Imbau Kenangan Jadi Penjawat Awam, Pernah Dapat Claim Ceramah RM300!

 

Sebelum dikenali sebagai personaliti televisyen menerusi program Syamsul Debat di TV Alhijrah, beliau pernah menggalas tanggungjawab besar sebagai Pengarah Jabatan Undang-undang & Penguatkuasaan di Majlis Perbandaran Nilai.

Meskipun sudah stabil, bekas pemidato ini membuat pengorbanan besar dengan meninggalkan kerjaya tetapnya demi meneruskan jihad menyebarkan ilmu.

Memang berat untuk ambil keputusan meninggalkan sektor kerajaan, penjelasan Ustaz Syamsul Debat ini buat ramai yakin ketentuan rezeki Tuhan. Jom tonton temu bual ni…

 

IKLAN

Dilahirkan pada 3 Ogos 1977, lelaki tinggi lampai asal Negeri Sembilan ini memulakan persekolahannya di Sekolah Kebangsaan Paroi (1983-1989), seterusnya Sekolah Menengah Agama Persekutuan, Labu (1990-1992) dan Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Sheikh Haji Mohd Said, Seremban (1993-1994).

Beliau seterusnya melanjutkan pengajian di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Lendu Alor Gajah, Melaka dalam jurusan Diploma Pentadbiran Awam dan menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda Undang-undang juga di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam.

 

Tak lokek berkongsi ilmu, beliau turut berkongsi beberapa ilmu penting sempena sambutan Aidiladha buat followers Majalah Nona…

IKLAN

 

 

Artikel berkaitan: https://www.nona.my/ragam-perempuan-berpuasa-ini-friendly-reminder-ustaz-syamsul-debat-menuju-15-hari-ke-ramadan/

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI