Baru berusia 20 tahun namun anak kelahiran Kedah ini sudah pun mencipta sejarah tersendiri yang boleh dibanggakan sebagai seorang generasi muda. Apa yang penting semangat serta keyakinan dirinya wajar dijadikan inspirasi oleh semua golongan belia.

Nurkamil Sophia Ali atau lebih mesra disapa sebagai Sophia bukan calang-calang gadis. Biarpun masih muda namun Sophia memiliki sifat keprihatinan yang tinggi sebagai seorang sukarelawan. Sophia merupakan duta belia Malaysia bagi Program Kapal Belia Asia Tenggara dan Jepun (SSEAYP) yang berkolaborasi dengan Kementerian Belia dan Sukan.

IKLAN

PERKENALKAN SERBA SEDIKIT MENGENAI DIRI ANDA ..

Saya anak bongsu dalam keluarga dan pelajar Universiti Malaysia Sabah peringkat Ijazah tahun kedua dalam jurusan sains makanan dan nutrisi. Saya seorang yang sangat aktif di universiti khususnya dalam aktiviti seni seperti kebudayaan dan pementasan teater yang merupakan hobi serta minat sejak kecil.

Berjiwa SUKARELAWAN, Gadis Ini Simpan Impian Miliki Program Sosial Sendiri Suatu Hari Nanti!

JELASKAN SECARA TERPERINCI TENTANG PROGRAM KAPAL BELIA ASIA TENGGARA DAN JEPUN (SSEAYP) DAN BAGAIMANA ANDA MENYERTAINYA?

Program Kapal Belia Asia Tenggara dan Jepun (SSEAYP) bermula sekitar tahun 1974 yang merupakan program tahunan dianjurkan oleh kerajaan Jepun. Ia mengumpul lebih 300 belia dari seluruh Asia Tenggara dan Jepun. Program ini menyediakan peluang buat belia untuk tinggal di atas sebuah kapal persiaran bernama Nippon Maru bagi tempoh 52 hari.

Belia yang terlibat berusia 18-35 tahun dari berbilang bangsa. Kapal mengelilingi negara ASEAN seperti Kemboja, Thailand, Laos dan Indonesia. Turut disediakan ialah homestay dan setiap negara mempunyai keluarga angkat.

Saya bermula pada Mac 2017. Sebelum menyertainya saya terlebih dahulu melalui proses penilaian termasuk interbiu. Penilaiannya dari segi public speaking, kemahiran berunding dan bakat dalam seni kebudayaan. Saya memiliki kelebihan menari tarian Melayu dan tradisional. Selain memahami budaya, kami juga berperanan untuk menyumbang kepada masyarakat.

Berjiwa SUKARELAWAN, Gadis Ini Simpan Impian Miliki Program Sosial Sendiri Suatu Hari Nanti!

Berjiwa SUKARELAWAN, Gadis Ini Simpan Impian Miliki Program Sosial Sendiri Suatu Hari Nanti!

CABARAN-CABARAN YANG DIHADAPI SEPANJANG PELAYARAN?

Memahami proses adaptasi program ini di samping cabaran dari segi hubungan sosial, komunikasi bahasa, amal ibadat, pemakanan dan penjagaan kesihatan. Bagaimana untuk adaptasi dengan gelombang ombak. Saya pernah tidak lalu makan selama tiga hari. Makan saja muntah. Namun saya bersyukur kerana segalanya dipermudahkan.

KEPUASAN DIPEROLEH DENGAN MENYERTAI PROGRAM INI?

Selain mengenali budaya negara-negara ASEAN dan Jepun, kami dapat mengeratkan hubungan dengan menambah kenalan baru. Hubungan kami tidak terhenti di situ malah masih berhubung sehingga ke hari ini.

IKLAN

Berjiwa SUKARELAWAN, Gadis Ini Simpan Impian Miliki Program Sosial Sendiri Suatu Hari Nanti!

PRINSIP YANG SENTIASA MENJADI PEGANGAN?

Sentiasa berani mencabar diri untuk mencuba sesuatu yang baru agar dapat memberi manfaat buat diri sendiri dan masyarakat. Di luar sana banyak peluang yang boleh dimanfaatkan oleh generasi muda. Sebab itulah saya gemar melakukan aktiviti sosial yang dapat mendekatkan saya dengan masyarakat.

IMPIAN MASA DEPAN?

Memandangkan minat saya cenderung kepada aktiviti sosial, saya mengimpikan untuk mencipta satu program sosial sendiri. Sasarannya khusus buat generasi muda seperti aktiviti berbasikal mengelilingi dunia. Semoga impian ini menjadi realiti.

Berjiwa SUKARELAWAN, Gadis Ini Simpan Impian Miliki Program Sosial Sendiri Suatu Hari Nanti!

IKLAN

https://www.instagram.com/p/Bejw0qyg-DH/?taken-by=ermishuzila81

SIAPA SUMBER INSPIRASI ANDA?

Saya sangat kagum dengan Dato’ Sri Siti Nurhaliza. Beliau menjadi sumber inspirasi saya untuk mencapai kejayaan. Selain menjadi seorang wanita yang tabah, saya juga suka dengan kesopanan beliau menghadapi cabaran khususnya dalam karier. Beliau seorang yang tegas dalam kelembutan.

ANTARA ISU SEMASA YANG MENJADI PERHATIAN ANDA?

Gejala obesiti di Malaysia khususnya di kalangan wanita. Jika dilihat peratusannya kian meningkat saban tahun dan ini memerlukan kesedaran yang tinggi di kalangan masyarakat khususnya berkaitan gaya hidup. Amalkan gaya hidup sihat dan pemakanan seimbang. Aktif melakukan aktiviti kecergasan. Kesihatan itu mahal harganya.

NASIHAT BUAT GENERASI MUDA YANG INGIN SUKSES?

Selain bijak mengambil peluang, generasi muda harus ada kesedaran bagaimana menguruskan kewangan. Perlu ada simpanan sendiri terutama untuk kecemasan. Hargai masa muda dengan perkara yang boleh memberi manfaat buat masyarakat. AMY MOHD

Kredit Foto: Instagram @sophiaaaali

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI