Serba boleh! Itulah gambaran bagi anak muda bernama Kashfi Zulkufli, 31 tahun apabila berjaya mencipta nama sebagai pereka fesyen dan perunding perkahwinan. Bukan sahaja arif dalam bidang fesyen, malah anak kelahiran Kuala Lumpur ini juga aktif sebagai pereka hiasan dalamam.

IKLAN

Merupakan Graduan UiTM (FITA) dan juga bekas pelajar IFTC International Academy of Fashion & Design, Kashfi memulakan langkah sebagai pereka fesyen pada tahun 2012. Namanya kian menyinar apabila diberi kepercayaan bagi mewakili Persatuan Young Designers Arena (YODA) untuk mempamerkan koleksi ‘Lady Of Mia’ di pentas Asian Fashion Week pada tahun 2013.

Serba Boleh, KASHFI ZULKUFLI Kuasai Bidang Fesyen Dan Hiasan Dalaman!

BAGAIMANA JENAMA KASHFI ZULKUFLI TERCETUS?

Jenama Kashfi Zulkufli mula tercetus pada tahun 2011 dimana saya pernah bekerja sebagai pembantu kepada pereka fesyen Akma Suriati Awang. Pada ketika itu, saya diberi tugasan untuk menggalas pementasan teater Puteri Gunung Ledang di Singapura. Sebaik sahaja saya pulang ke tanah air, saya bekerja di sebuah stesen tv swasta sebagai ‘Fashion Stylist’. Dari situlah titik tolak bermula dan mencipta minat yang mendalam untuk melahirkan jenama Kashfi Zulkufli di atas permintaan beberapa selebriti tanah air.

APAKAH SIGNATURE REKAAN KASHFI ZULKUFLI?

Label Kashfi Zulkufli banyak melahirkan rekaan bercirikan volume, flair dan folding. Jika dilihat pada kebanyakan koleksi yang dihasilkan, saya banyak menyuntik elemen ini ke dalam rekaan. Saya boleh katakana ia sebagai signature Kashfi Zulkufli. Selain itu, kekuatan dan keistimewaan jenama saya terletak pada detailing dan perincian.

KONGSIKAN KOLEKSI TERBAHARU ANDA…

Koleksi terbaru saya ketika ini ialah Enara Vol 2. Insyaallah untuk koleksi seterusnya, saya akan menghasilkan koleksi yang diberi nama Enara Mega. Keistimewaan rekaan ini ialah dari segi embellisments dimana saya mengunakan teknikal ‘printing’ dan menghasilkan renda eksklusif yang pastinya memberikan sesuatu yang cukup berlainan.

IKLAN

BAGAIMANAKAH ANDA MENDAPAT INSPIRASI DAN MENTERJEMAHKAN IS KE DALAM REKAAN?

Pada setiap rekaan, saya mengambil masa yang lama untuk melakukan research dan juga membaca beberapa buku ilmiah untuk mendapatkan sumber inspirasi. Bagi saya, pereka harus mengamalkan sikap suka membaca bagi menghasilkan sesuatu koleksi yang bernas. Adakalanya juga saya banyak meluangkan masa berada di tempat yang lapang, seperti di tepi tasik dan mengamati suasana keindahan alam semula jadi yang menjadi saya menzahirkan setiap apa pemahaman dan idea saya dalam setiap rekaan.

APAKAH CABARAN YANG DIHADAPI DALAM MEMASTIKAN JEANAMA ANDA BERTAHAN HINGGA KINI?

IKLAN

Pada masa kini, kita mempunyai ramai pereka-pereka muda yang meningkat naik dan berkebolehan tinggi. Apa yang boleh saya lakukan adalah sentiasa menghasilkan rekaan yang bernas, sesuai pada peredaran masa, memahami kehendak masyarakat, dan menjaga kualiti penghasilan rekaan saya pada tahap yang lebih tinggi. Selain itu juga sebagai seorang pereka, saya juga harus bijak mengatur strategi tahun demi tahun tentang apa yang perlu dilakukan supaya jenama saya sentiasa relevan di kalangan masyarakat.

BAGAIMANA ANDA MELIHAT JENAMA ANDA PADA 5 TAHUN AKAN DATANG?

Memiliki ‘One Stop Centre’ yang tersendiri dimana saya dapat menyediakan perkhidmatan dari head to toe yang boleh membantu memudahkan masyarakat mendapat perkhidmatan saya dengan baik dan secara total.

APAKAH PENGALAMAN YANG SUKAR DILUPAKAN SEPANJANG BERGELAR PEREKA FESYEN

Menerima anugerah daripada UiTM sebagai IKON (FITA) pada tahun 2017. Bagi saya, menerima penganugerahan sebagai IKON merupakan satu tanggungjawab yang besar bagi memastikan setiap apa yang saya lakukan harus dijadikan contoh buat pereka-pereka yang lain. Maka dengan itu setiap yang apa yang dihasilkan haruslah memberi impak serta kebaikan kepada masyarakat.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI