Nona kini berada di dalam aplikasi   
Nona kini berada di dalam aplikasi   
Home Inspirasi Katanya, Orang lelaki Takut Jumpa Doktor, Betul Ke? 30 Cara Tingkat Kesihatan…

Katanya, Orang lelaki Takut Jumpa Doktor, Betul Ke? 30 Cara Tingkat Kesihatan…

Kita selalu dengar atau pernah rasa sendiri pengalaman susah sangat nak paksa suami untuk berjumpa dengan doktor kala dijangkiti penyakit walaupun demam biasa. Ada kajian yang mengatakan orang lelaki takut jumpa doktor, tetapi tidak dapat dipastikan kajian ini, benar atau sebaliknya. Oleh itu, jom kita tingkat kesihatan orang tersayang sebelum dia terkena jangkitan penyakit.

Katanya, Orang lelaki Takut Jumpa Doktor, Betul Ke? 30 Cara Tingkat Kesihatan…

IKLAN

Memiliki tahap kesihatan yang baik adalah penting untuk kesejahteraan hidup. Sebenarnya bukan sukar untuk mendapat kesihatan yang hanya menyeimbangkan kehidupan agar tidak ada yang terlebih dan tidak ada yang terkurang. Tahap kesihatan yang baik boleh merangsang kehidupan yang berkualiti dan gembira di samping keluarga tercinta. Jom ikuti tips untuk meningkatkan kesihatan.

 1. Bina otot perut

Tidak perlu membina otot perut setiap hari. Buat latihan otot perut dua atau tiga kali seminggu.

 1. Lindungi leher

Letak hujung lidah ke langit-langit ketika mengunyah makanan untuk meluruskan kepala untuk mengurangkan ketegangan leher.

 1. Lentur otot

Jika anda berusia bawah 40, lakukan regangan selama 30 saat. Jika anda berusia 40 ke atas lakukan regangan selama 60 saat.

 

 1. Bina otot dan jimat masa

Pastikan anda bersenam kurang daripada sejam. Ini kerana selepas sejam tubuh mula mengeluarkan hormon kartisol yang akan menyekat testosteron.

 1. Bersenam mengikut kemampuan

Bersenam mengikut keupayaan dan kemampuan diri. Tidak perlu menggunakan beban yang berat jika baru bermula. Cukup hanya menggunakan dumb bell sahaja.

 1. Beli kasut mengikut saiz

Beli kasut sukan pada waktu petang. Ini kerana kaki mengembang paling besar ketika petang. Jika tidak membeli saiz yang betul kaki akan sakit ketika bersenam.

 

 1. Buang segala alasan

Jika anda mahu berubah kepada yang lebih berhenti memberi alasan. Teruskan niat dan jangan menoleh ke belakang lagi.

 1. Tingkat keyakinan diri

Jika anda tidak sukan bersenam atau bersukan mula katakana kepada diri, “anda mengelak untuk bersenam kerana anda lemah,”

Katanya, Orang lelaki Takut Jumpa Doktor, Betul Ke? 30 Cara Tingkat Kesihatan…

 1. Cedera pun perlu bersenam

Jika anda mengalami kecederaan pada tangan kanan tidak bermakna tidak perlu bersenam pada tangan kiri. Kajian mendapati senaman pada tangan yang tidak cedera boleh membantu kecederaan cepat pulih.

 1. Kerap melihat keputusan

Setiap empat minggu sekali uji diri sendiri. Cuba ukur saiz pinggang, lemak tubuh dan BMI. Anda pasti gembira jika melihat perkembangan yang sihat.

 

 1. Elak mengambil pil

Jangan mengambil pil sebaik sahaja selepas bersenam. Ubat-ubatan akan menekan perkembangan otot tubuh jika diambil selepas bersenam.

 1. Pukul bola golf

Pukul bola golf di driving range untuk memperbaiki pukulan. Jauh atau dekat tidak penting. Apa yang penting adalah menuju ke sasaran.

 1. Sembuh dengan cepat

Jangan bersenam jika sedang sakit seperti demam atau sakit kepala. Biar tubuh berehat dan jangan paksa otot melakukan sesuatu yang keras.

 1. Tambah kadar jalan

Rangsang kelajuan ketika berlari. Kedudukan kaki sepatutnya berada di bawah bukan ke kiri atau ke kanan tubuh.

IKLAN
 1. Elak guna tali pinggang

Jangan bersenam menggunakan tali pinggang. Ini kerana tali pinggang boleh melemahkan otot abdomen dan menyakitkan otot belakang.

Katanya, Orang lelaki Takut Jumpa Doktor, Betul Ke? 30 Cara Tingkat Kesihatan…

 1. Kayuh dengan cekap

Bagi menambahkan lagi kecekapan mengayuh basikal cuba mengayuh menggunakan satu kaki. Ini mmapu menguatkan otot kaki dan lakukan selama 30 saat. Tukar kaki agar melakukan pergerakan yang seimbang.

 1. Regangan untuk kekuatan

Di antara satu set senaman dengan set senaman yang lain ambil masa 20 hingga 30 saat untuk merehatkan otot.

 1. Rangsang kecepatan masa

Bagi kecepatan masa dalam sukan yang menggunakan kaki cuba lakukan ini. Berdiri tegak dengan tangan di sisi. Keluarkan kaki kiri dan tubuh membongkok serta keluarkan tangan kanan untuk menyentuh kaki kiri tersebut. Tukar pula ke posisi yang berikutnya.

 1. Perbaiki otot kadar segera

Jika anda baru sahaja melakukan senaman yang agak keras kepada otot cuba kendurkan sedikit dengan melakukan senaman yang ringan.

 1. Pakai pakaian yang sesuai

Jangan buang duit membeli pakaian sukan yang tidak relevan. Beli baju yang mudah dipadankan dengan apa sahaja iaitu hitam, putih dan kelabu.

 1. Makan daging setiap hari

Makan daging sebanyak 230 gram setiap hari untuk membina otot.

IKLAN
 1. Jangan terburu-buru

Ketika bersenam di gim jangan terburu-buru untuk melakukan set yang seterusnya. Ambil masa yang secukupnya dan pastikan tubuh benar-benar bersedia untuk melakukan aktiviti seterusnya.

 1. Berbasikal dengan selesa

Semasa berbasikal pastikan anda mempunyai kelajuan 80 hingga 110 rpm. Kelajuan ini mampu membantu anda berkayuh lebih jauh dan tidak sakit lutut.

 1. Perbaiki keseimbangan

Gunakan kusyen sofa untuk memperbaiki keseimbangan anda (caranya dengan berdiri satu kaki atas kusyen dan baling bola daripada tangan kanan ke tangan kiri). Keseimbangan tubuh ini sangat penting buat ahli sukan.

Katanya, Orang lelaki Takut Jumpa Doktor, Betul Ke? 30 Cara Tingkat Kesihatan…

 1. Jadi kuat dengan pantas

Lakukan senaman yang sama dengan masa yang 10 peratus setiap kali. Ini boleh memaksa otot bekerja dengan lebih kuat dan secara tidak langsung meningkatkan kekuatan diri.

 1. Fokus kepada bola

Permainan tenis boleh membantu meningkatkan fokus seseorang. Jadi untuk menjadi pemain tenis yang baik adalah dengan melatih mata fokus dengan lebih tajam lagi.

 1. Memanjat seperti Spiderman

Bagi aktiviti riadah rock climbing perlu memakai kasut yang benar-benar selesa untuk aktiviti itu. Kasut yang selesa boleh membantu pergerakan kaki yang baik untuk memanjat sehingga ke sasaran.

 1. Minum susu

Minum susu rendah lemak kerana lelaki yang mendapat 600 miligram (lebih kurang dua cawan) kalsium setiap hari mempunyai lemak dalam tubuh yang rendah.

 1. Otot lebih fleskibel

Luang masa untuk melakukan regangan agar mempunyai otot yang lebih flesibel. Kawasan yang perlu adalah lutut, bahu dan bahagian belakang.

 1. Menang dalam marathon

Bagi membina kekuatan dan ketahanan diri, latih diri untuk menang dalam marathon. Sasaran ini membuat anda berlatih dan berlatih lagi untuk menang. Secara tidak langsung memaksa anda untuk bersenam.

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI