dunia sedang menyaksikan bagaimana acuan tradisional tentang orang yang akan mempengaruhi kita sedang diubah. Hari ini, wanita merupakan golongan yang penting dalam membuat keputusan di dunia.

Ungkapan peribahasa tangan yang menghayun buaian mampu menggoncang dunia sebenarnya ialah satu realiti yang tidak boleh disangkal. Datang dari pelbagai latar belakang, wanita-wanita ini mempunyai naluri yang kuat dan menjadi orang yang berpegaruh di kawasan masing-masing.

Memandangkan sumbangan besar yang dibuat oleh wanita-wanita ini, senarai di bawah ini dianggap sama sekali tidak mengikut tahap pengaruh dan kepentingan mereka:

IKLAN

1. Hillary Rodham Clinton

Kenali 10 Superwoman Paling Berpengaruh Di Dunia!

Belaiu ialah Setiausaha Negara Amerika Syarikat sekarang. Walaupun beliau telah kalah dalam pencalonan sebagai presiden Parti Demokrat pada tahun 2008 kepada Barack Obama, beliau terus menjadi wanita yang paling berpengaruh pada abad ini.

Beliau telah membawa pelbagai inisiatif dan kempen politik termasuk kejayaan program kepimipinan dalam pembaharuan sistem pendidikan di Arkansas. Beliau berkhidmat sebagai Wanita Pertama Amerika Syarikat selama 10 tahun sepanjang suaminya Bill Clinton berkhidmat sebagai Presiden.

Beliau kemudiannya menjadi Senator wanita pertama mewakili New York pada tahun 2000. Beliau dipilih semula ke jawatan yang sama pada tahun 2006. Dalam pilihanraya presiden tahun 2008, beliau memenangi lebih banyak perwakilan berbanding wanita-wnaita lain dalam sejarah Amerika Syarikat.

Walaupun kalah kepada Barack Obama, beliau merupakan bekas Wanita Pertama yang pernah berkhidmat dalam cabinet presiden. Beliau berada di kedudukan yang tinggi sebagai ahli kabinet hari ini dengan sokongan beliau yang padu terhadap pengukuhan hubungan diplomatik, dan kemahiran berpidato yang ketara.

2. Benazir Bhutto

Kenali 10 Superwoman Paling Berpengaruh Di Dunia!

Benazir Bhutto merupakan anak perempuan bekas Perdana Menteri Pakistan, mendiang Zulfiqar Ali Bhutto. Bapanya seorang pemimpin yang diraikan rakyat Pakistan tetapi telah dihukum gantung. Benazir Bhutto mula muncul di arena politik global apabila beliau mengambil alih tampuk parti nasional bapanya (Parti Rakyat Pakistan).

Dalam perjuangan yang berterusan sepanjang hidupnya, beliau telah menganjur dan menggerak sokongan untuk kaumnya dan akhirnya beliau menjadi perempuan pertama untuk menyandang jawatan Perdana Menteri Republik Islam itu sebanyak dua kali.

Dibuang dalam lewat tahun 1990, beliau kembali berjuang di landskap politik Pakistan yang huru-hara untuk menggerak semula rakyat jelata. Walau bagaimanapun, beliau terbunuh dalam serangan pengganas pada tahun 2007 ketika melawat sekumpulan besar penyokongnya di Rawalpindi.

Ini telah menyebabkan kejutan di seluruh alam politik global yang menganggap beliau sebagai seorang ahli politik legenda dan seorang pemimpin yang mengutamakan hubungan diplomatik dan sentiasa berusaha untuk menegakkan demokrasi dan memperkasakan wanita.

3. Sonia Gandhi

Kenali 10 Superwoman Paling Berpengaruh Di Dunia!

Beliau adalah anak kepada Presiden Kongres Kebangsaan India yang merupakan parti politik paling popular di India. Bapanya dilahirkan di Itali. Parti tersebut dipengerusikan selama 55 tahun oleh ahli-ahli keluarga Nehru.

Sonia Gandhi terlibat dalam bidang politik selepas kematian suaminya, mendiang Rajiv Gandhi iaitu bekas Perdana Menteri India. Beliau terkenal dari segi kedudukan dan pengaruh dalam politik India yang merupakan satu pencapaian yang hebat untuk mewakili parti kepada penduduk pelbagai agama dan budaya.

Beliau telah dua kali dicalonkan oleh majalah dunia seperti Forbes dan Times sebagai salah seorang wanita yang paling berpengaruh tahun ini.

4. Condoleezza Rice

Kenali 10 Superwoman Paling Berpengaruh Di Dunia!
speaks at the Watermark Conference for Women at San Jose Convention Center on February 1, 2017 in San Jose, California.

Bekas Setiausaha Negara Amerika Syarikat ini merupakan seorang profesor, diplomat, penulis dan juga berkhidmat sebagai pakar keselamatan Negara. Peranan beliau di kalangan orang-orang yang berpengaruh dalam bidang membuat dasar amatlah kuat.

Beliau adalah Setiausaha Negara perempuan yang pertama yang berbangsa Afrika-Amerika dan pernah berkhidmat sebagai Penasihat Keselamatan Kebangsaan di bawah pemerintahan George W. Bush.

Penekanan beliau untuk menyokong kerajaan di seluruh dunia yang dipilih secara demokrasi dan usaha untuk keamanan di Timur Tengah, yang dikenali sebagai Dasar Transformasi telah dihalang oleh golongan penyokong kerajaan Amerika di pelbagai kerajaan autoritarian seperti Mesir dan Arab Saudi.

Semasa memegang jawatan sebagai Penasihat Keselamatan Negara kepada Presiden Bush, beliau menerima kritikan ke atas dasar peperangan di Iraq dan Afghanistan. Beliau kini telah kembali ke Universiti Stanford sebagai seorang profesor dalam bidang Sains Politik.

Beliau terus mempengaruhi minda dan dasar-dasar bukan sahaja pelajar tetapi ramai pembuat dasar yang datang dan merujuk kepada beliau mengenai pelbagai isu keselamatan nasional.

5. Oprah Winfrey

Kenali 10 Superwoman Paling Berpengaruh Di Dunia!

IKLAN

Seorang penggerak, mogul media, dan penerbit majalah yang mencapai kemasyhuran melalui program bicarawara Oprah di saluran telivisyen. Memenangi pelbagai anugerah dan beliau membincangkan segala isu dari hal peribadi kepada isu-isu sosial.

Beliau sangat terkenal sebagai individu yang boleh mengajukan kepada orang ramai pelbagai soalan dan pendapat politik dengan cara yang amat berhemah dan bertanggungjawab.

Disenaraikan sebagai salah seorang individu yang berbangsa Afrika-Amerika terkaya dan telah berkali-kali menyandang gelaran individu berbangsa Afrika-Amerika yang paling berpengaruh oleh beberapa sumber. Beliau telah merevolusikan suatu bentuk komunikasi dan pengakuan yang lebih mesra melalui media.

Setelah lebih satu dekad bersiaran, rancangan bicarawaranya masih terus popular dan mempunyai pengaruh yang agak besar melalui aktiviti-aktiviti amalnya dan pengaruh dalam lingkungan politik termasuk berkempen untuk Presiden Barack Obama.

6. Permaisuri Rania dari Jordan

Kenali 10 Superwoman Paling Berpengaruh Di Dunia!

Beliau telah dikurniakan dengan kecantikan dan dikenali sebagai salah seorang wanita yang paling cantik di dunia. Beliau juga menjadi salah seorang wanita paling berpengaruh di dunia Arab.

Sebagai isteri kepada Raja Jordan, Permaisuri Rania adalah seorang aktivis yang mempopular pendidikan untuk semua dan telah terlibat dalam inisiatif untuk memperkasa wanita dan meningkatkan golongan celik huruf.

Usaha-usaha beliau untuk melibatkan diri dengan belia dan menyatukan perjuangan agama Islam dan negara beliau, melalui media seperti saluran YouTube sendiri, telah membuat beliau sangat popular bukan sahaja kepada belia di negara-negara Islam tetapi juga di seluruh dunia. Beliau juga berperanan sebagai ikon fesyen dengan cara tersendiri.

7. Shirin Ebadi

Kenali 10 Superwoman Paling Berpengaruh Di Dunia!

IKLAN

Peguam Iran yang telah dianugerahkan Anugerah Nobel Keamanan untuk meneruskan perjuangan keadilan dan hak asasi manusia di negara itu. Beliau terkenal sebagai salah seorang individu yang sentiasa berjuang menentang Rejim Islam untuk mengekalkan serpihan yang tinggal dalam sistem keadilan di Iran selepas Revolusi 1979.

Dalam buku beliau menulis penglibatan dan perjuangan menentang pihak berkuasa untuk melindungi kanak-kanak dan wanita yang didera, dan penglibatan beliau melawan kes-kes terhadap kerajaan.

Beliau telah berkorban untuk mengenepikan keselamatan peribadinya demi semangat nasionalisme dan ini telah meletakkan beliau di tengah-tengah masa depan Iran seperti yang disebut oleh ramai orang. Beliau memenangi Hadiah Nobel Keamanan sebagai penghargaan.

8. Christiane Amanpour

Kenali 10 Superwoman Paling Berpengaruh Di Dunia!
Jennifer Montoya, CNN Expansion 2018

Kesediaan beliau melaporkan isu-isu dari tempat yang paling berbahaya dan yang paling kontroversi telah melonjakkan Christiane Amanpour untuk menyandang jawatan Ketua Perunding CNN Antarabangsa.

Pujian yang kritikal dan meluas diberi atas ulasan keras beliau terhadap isu politik di Timur Tengah. Analisis kajian semula terhadap proses damai yang dibuat oleh beliau menerima tentangan hebat. Sejak memulakan kerjaya dengan CNN, beliau diiktiraf untuk membuat laporan dari pelbagai zon perang termasuk Bosnia.

Selain itu, beliau juga dilanda kontroversi yang berkaitan dengan wawancara beliau dengan tokoh-tokoh seperti Yasir Arafat dan tokoh politik utama dari negara Iran. Iran merupakan negara asal yang beliau tinggalkan semasa kecil bersama keluarga.

9. Indira Nooyi

Kenali 10 Superwoman Paling Berpengaruh Di Dunia!

Sebagai Ketua Pegawai Eksekutif PepsiCo , Indira Nooyi telah memenangi pencalonan yang berulang-ulang dalam senarai Wanita Paling Berkuasa di dunia. Beliau bertanggungjawab untuk menaplikasi kemahiran perniagaan beliau kepada penubuhan jenama seperti Taco Bell dan KFC.

Antara lain, Indira Nooyi telah membawa kepada peningkatan yang ketara dalam margin keuntungan syarikat itu. Merupakan bangsa India asli yang pertama menyandang jawatan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat.

10. Cristina Fernandez De Kirchner

Kenali 10 Superwoman Paling Berpengaruh Di Dunia!

Presiden wanita pertama Argentina, Kirchner memimpin dan menguruskan negara itu dengan cara luar biasa dan menarik semasa pergolakan politik dan ekonomi . Beliau berjaya mengurus dan membawa Argentina ke tahap ledakan ekonomi.

Pada masa itu, Argentina mencatat rekod ekonomi yang paling pesat berkembang. Walaupun begitu, kerajaan beliau menerima kritikan tegar kerana tidak menangani isu rasuah dan tidak meguruskan masalah pengangguran dan kemiskinan.

Dia masih terus menjadi seorang tokoh politik dalam liga tersendiri dan telah membuat sumbangan yang patut dipuji dengan dasar awam Argentina.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI